Ruotsi latoi tylyt lukemat Ratinan illassa – Helmareilla on edessään isojen päätösten syksy

Helmarit hävisi MM-karsintojen päätösottelun Ruotsille lukemin 0–5 Ratinassa.

Natalia Kuikka ei mahtanut mitään, kun Lina Hurtig laukoi komeasti 2–0-maalin Ruotsin murjoessa Helmareita tiistaina Ratinan illassa.

6.9. 21:24

Aamulehti

Ratinassa oli syysviileässä illassa iloinen tunnelma, vaikka Suomen ja Ruotsin välillä ei ollut enää panosta naisten jalkapallon MM-karsintojen päätöspelissä.

Paikalle oli saapunut 6678 katsojaa, jotka pitivät tunnelmaa yllä, vaikka länsinaapuri latoi nurmella tylyt voittolukemat.

Ratinassa oli tiistai-iltana iloinen yleisilmapiiri, vaikka Ruotsi latoi tylysti palloa Helmareiden verkkoon.

Ruotsi oli jo varmasti lohkonsa voittaja. Suomi menetti mahdollisuutensa kakkossijaan ja jatkokarsintapaikkaan, kun se hävisi viime viikolla Irlannissa.

Ottelu päättyi lopulta odotetusti Ruotsin voittoon lukemin 5–0. Maaleista vastasivat Stina Blackstenius, Lina Hurtig, Linda Sembrant, Rebecka Blomqvist ja Fridolina Rolfö.

Uusia elementtejä

Suomen kokoonpanossa ei ollut suuria muutoksia verrattuna viime viikon Irlanti-otteluun.

Ainoa uusi avaaja oli kärjessä Jenny Danielsson. Hän oli ottanut Jutta Rantalan paikan Linda Sällströmin kärkiparina 4–4–2-ryhmityksessä.

Uusia nimiä verrattuna Anna Signeulin aikakauden usein kiveen hakattuun avauskokoonpanoon olivat 25-vuotiaat Olga Ahtinen ja Heidi Kollanen, jotka toki avasivat jo Irlannissa.

Väliaikaisen päävalmentajan Marko Salorannan kädenjälki näkyi etenkin prässissä ja pelinavaamisessa.

Suomi ei vain vetäytynyt selvästi parempaansa vastaan, vaan uskalsi rakentaa pallon saatuaan usein maata pitkin ja luoda ajoittain myös pallonhallintajaksoja.

Kaksi debytanttia

Ruotsi näytti taitoeron hyökkäyskolmanneksella.

Vaikka Suomen pelissä oli pallollisesti hyviä elementtejä, viimeiset syötöt jäivät murtautumisvaiheessa usein vajaiksi.

Ruotsi loi ensimmäisen huippupaikan 10 minuutilla. Tinja-Riikka Korpela venyi jalkatorjuntaan, kun Kosovare Asllanille avautui avopaikka.

Ruotsi osui 17 minuutilla, kun Asllani vapautti Blacksteniuksen maalipaikkaan.

Stina Blackstenius teki avausmaalin Tinja-Riikka Korpelan selän taakse.

Suomen huippupaikka syntyi 24 minuutilla. Danielsson vapautti Linda Sällströmin läpiajoon. Maalitykin sihti oli tällä kertaa hukassa, ja Jennifer Falk torjui.

Ruotsi rokotti 29 minuutilla, kun Lina Hurtig laukoi komeasti ylänurkkaan.

Eveliina Summanen loukkaantui avausjakson lopulla. Hänet korvasi keskikentällä maajoukkuedebytantti Emma Peuhkurinen.

Toinen debytantti pelasi toisen puoliajan, kun puolustaja Emmi Siren korvasi Natalia Kuikan. Kentälle tuli myös Amanda Rantanen, joka otti Kollasen paikan.

Ruotsi viimeisteli kulmapotkusta 64 minuutilla. Helmarit puolusti erikoistilannetta heikosti, ja Sembrant puski maalin. Murskalukemat viimeistelivät hetkeä myöhemmin Blomqvist ja lisäajalla Rolfö.

Mitä seuraavaksi?

Helmarit jäi MM-karsintalohkossa kolmanneksi, mikä oli pettymys kesän EM-kisojen jälkeen.

Edessä on isojen päätösten syksy. Saloranta oli väliaikaisratkaisu päävalmentajaksi.

Pysyvä päävalmentajavalinta määrittää pelillistä suuntaa. Mennäänkö kohti aktiivisempaa pallollista pelaamista, johon Ahtisella, Ria Ölingillä, Danielssonilla ja kumppaneilla riittää taitoa, vai pysytäänkö inhorealismissa?

Helmarien ikääntyvän ydinrungon Korpelan, Anna Westerlundin ja Sällströmin johdolla huippuna saattoivat hyvin olla kesän EM-kisat. Uusia vastuunkantajia tarvitaan.

Ratinan illassa oli siksi positiivista myös 22-vuotiaan Peuhkurisen ja 21-vuotiaan Sirenin debyytit. He edustavat tulevaisuutta, jonne maajoukkueen pitääkin katsoa vaiherikkaan vuoden päätteeksi.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut