Englannin Leijonattarien jalkapallon Euroopan mestaruus oli parasta, mitä naisten jalkapallolle voi tässä hetkessä tapahtua. Yli 87 000 silmäparia seurasi Lontoossa, Wembleyn stadionilla, miten jalkapallo tuli kotiin. Voitonjuhlat olivat riehakkaat, mutta siistit. Stadionin nurmelle satanutta hopeista konfettia voi historiaan peilaten pitää symbolina lasinsirpaleille, joista muodostetun katon Lionesses rikkoi.
Kisojen saama huomio auttaa huomattavasti naisten jalkapallon asemaa ja lisää mediahuomiota. Se tuo mukanaan muita hyviä asioita katsojista ja sponsorituloista fasiliteetteihin ja lajin arvostukseen. Kisojen parasta antia oli kuitenkin viihdyttävä ja hyvätasoinen peli sekä Englannin voittamisen merkitys jalkapallon emomaan nuorille. Mestaruus inspiroi tyttöjä ja rohkaisee heitä lajin pariin seuraamaan uusien idoliensa jalanjälkiä.
Englannin mestaruutta juhlittiin sankoin joukoin Lontoossa elokuun 1. päivä.
Lue lisää: Englanti juhlii Euroopan mestaruutta kotikentällään – Voittosaldo hämmästyttää
Naisten jalkapallon kehitys ja arvostus on mennyt eteenpäin harppauksin niin Englannissa kuin maailmalla. Lajiin satsataan aivan toisella tavalla kuin ennen. Pelin taso on noussut ja myös sarjojen taloudellisen potentiaalin on huomannut niin suurseurat kuin urheiluvälinevalmistajatkin. Palkat ja siirtosummat ovat toki vielä paljon pienempiä kuin miespelaajien, mutta kehitystä on tapahtunut paljon ja suunta on oikea.
Suuntaa toki haettiin vuosikymmenten ajan aivan pohjan kautta. Naisten jalkapallo oli varsin suosittua vielä 1900-luvun alussa. Aivan vuosisadan alussa naiset pelasivat saarivaltiossa vielä pelkästään näytösotteluita, tosin keräten niissä jopa 10 000 katsojan yleisömääriä.
Ensimmäinen maailmansota muutti tilannetta. Miesten ollessa rintamalla naiset alkoivat pyörittää tehtaita, sekä tehtaiden perinteisiin kuuluneita jalkapallojoukkueita. Sotavuosina, kun miesten sarjat olivat tauolla, naisten ottelut keräsivät varsin laajaa huomiota. Maan tunnetuimmaksi joukkueeksi nousi Dick, Kerr Ladies F.C., jonka otteluita kerääntyi seuraamaan parhaimmillaan jopa 53 000 maksanutta katsojaa. Kaikki halukkaat eivät edes päässeet sisään stadionille.
Dick, Kerr Ladiesin ja koko Englannin jalkapalloilevan naisväen lento katkaistiin kuitenkin 1921, kun Englannin jalkapalloliitto FA kielsi naisilta järjestäytyneen jalkapallon pelaamisen. Syy oli absurdi. FA:n johto koki jalkapallon olevan sopimaton peli naisille. Lajin kehitys katkesi vuosikymmeniksi.
Kielto kumottiin Englannissa vasta vuonna 1971. Vuotta aiemmin pelattiin naisten ensimmäinen epävirallinen MM-turnaus, jonka finaalia oli katsomassa noin 40 000 katsojaa. Vuoden 1971 MM-finaalia seurasi Meksikossa 115 000 ihmistä. Molemmat turnaukset voitti Tanska.
Englannin jalkapallomaajoukkue voitti edellisen arvoturnauksensa vuonna 1966, kun miesten joukkue voitti MM-kotikisansa. Naisten jalkapallo oli tuolloin saarivaltiossa kielletty. Heti perään, vuonna 2022, naiset toivat kotiin Englannin toisen mestaruuden, kun taas miesten tuomisina on ollut kerta toisensa perään pelkkää pettymystä.
Kirjoittaja on Aamulehden kolumnisti, joka pelaa jääkiekkoa ammatikseen KalPassa.
Lue Räsäsen aiemmat kolumnit
Lue lisää: Aapeli Räsäsen kolumni: Suomalaiset oppivat voittamaan – kaikki alkoi vähättelystä
Lue lisää: Aapeli Räsäsen kolumni: Lasten fyysinen kunto rapautuu, se on teidän vanhempien syytä
Lue lisää: Aapeli Räsäsen kolumni: Chicago Blackhawksin ahdisteluskandaali on häpeäksi jääkiekolle