Ruotsi eteni EM-välieriin viime hetken osumalla

Tuija Hyyrysen entinen seurakaveri Linda Sembrant laukoi Ruotsin tiistaina pelattavaan välierään Englantia vastaan.

Tähän ratkesi EM-kisojen puolivälieräottelu Ruotsi–Belgia. Linda Sembrant (toinen oik.) laukoi pallon erinomaisesti pelanneen maalivahti Nicky Evrardin selän taakse.

23.7. 10:03

Jalkapallon naisten Fifa-rankingin kakkosmaa Ruotsi eteni myöhään perjantai-iltana EM-välieriin Helmarien Tuija Hyyryselle tutun Linda Sembrantin viime hetken osumalla.

Juventuksessa Hyyrysen kanssa vuosina 2019–2022 puolustanut Sembrant laukoi pallon Belgian sankarimaalivahdin Nicky Evrardin taakse jatkoajan jo häämöttäessä.

Evrard nyrkkeili vielä Kosovare Asllanin kulmapotkun väljemmille vesille ja venytti jalkansa Nathalie Björnin laukauksen eteen, mutta Sembrantin paluupallo oli liikaa.

35-vuotiaan puolustajan laukaus upposi Belgian maaliin, kun pelikello näytti aikaa 90+2 minuuttia. Ruotsi voitti 1–0 ja eteni tiistaina pelattavaan välierään Englantia vastan.

”Aivan mahtavaa. On vaikea kuvata sanoin sitä näkyä, kun pallo meni maaliin”, Sembrant iloitsi Ruotsin yleisradioyhtiön SVT:n haastattelussa.

”Tämä on täysin hullua.”

Ruotsi voitti ottelun maalintekotilanteet 34–3, mutta hieno taistelu oli viedä Fifa-rankingin 19:ntenä olevan Belgian jatkoajalle.

”Tarvitsimme maalin, joten oli todella mukavaa, että se tapahtui ennen jatkoaikaa”, Sembrant sanoi.

Linda Sembrantin (edessä numero 3) osuma käynnisti villit ruotsalaisjuhlat.

Ensimmäistä kertaa EM-kisojen pudotuspeleissä pelaavan Belgian maalivahti Evrard palkittiin ottelun parhaana pelaajana.

Kahdeksaan torjuntaan venynyt Evrard on paitsi maailmanluokan maalivahti, myös pomppulinnoja vuokraava yrittäjä. Bisnes käynnistyi puolivahingossa, kun Evrard oli mukana järjestämässä urheiluleirejä ennen koronaviruspandemian alkua.

Järjestäjät olivat varautuneet myös pomppulinnalla leireille tulevien lasten pikkuveljien ja -siskojen varalta.

”Kun halusimme ostaa sellaisen, myyjä yllätti minut kysymällä, olisinko kiinnostunut hänen yritystoiminnastaan”, Evrard kertoi perjantaina Uefan verkkosivuilla.

27-vuotias maalivahti mietti asiaa hetken. Hän pystyi elättämään itsensä jalkapallolla, koska asui vanhempiensa luona. Evrard totesi haluavansa taloudellista vakautta, päätti jättää Fifa-videopelien pelaamisen vähemmälle ja ottaa askeleen kohti yrittäjyyttä.

”Alussa pomppulinnoja oli kuusi. Nyt niitä on jo yhdeksän”, maalivahti kertoi.

Lisäksi hänellä on kalusto pomppulinnojen kuljettamiseen ja välineet niiden täyttämiseen. Seuraavana askeleena on palkata veli mukaan jakamaan työtaakkaa.

”Kun menet jonnekin pomppulinnan kanssa, kaikki ovat tyytyväisiä. He haluavat minun tulevan, mutta eivät lähtevän. Juhlat ovat ohi, jos vedän pistokkeesta.”

Pomppulinnat eivät ole ainoa Evrardiin liittyvä erikoisuus. Hän paljasti viime viikolla belgialaiselle Sporzalle sivelevänsä vaseliinia maalitolppiin ennen otteluita.

Erinomaisen ottelun pelanneen Belgian maalivahdin Nicky Evrardin ilta päättyi pettymykseen.

Ruotsin ja Belgian puolivälieräottelussa oikeutta jakanut ukrainalaistuomari Kateryna Monzul on kulkenut EM-kisoihin pidemmän matkan kuin moni muu.

Harkovasta kotoisin oleva 41-vuotias päätuomari joutui pakenemaan kotimaastaan, kun Venäjä aloitti verisen hyökkäyssotansa Ukrainaan helmikuun lopussa.

”Kun sota alkoi, kukaan ei voinut aluksi uskoa sitä todeksi. Perheeni meni vanhempieni kotiin, ja asuimme käytännössä maan alla, erityisessä paikassa, viiden päivän ajan”, Monzul kertoi Uefan verkkosivuilla.

Lopulta Monzul lähti pitkälle pakomatkalle kahden sisaruksensa ja heidän kolmen poikansa kanssa. Tie vei Moldovan, Unkarin, Slovakian ja Tšekin kautta Saksaan.

”Se oli stressaavaa ja vaikeaa. Kun lähdimme Ukrainasta, meillä ei ollut minkäänlaista ajatusta siitä, millainen olisi seuraava askeleemme.”

Myös toinen puolivälierän avustavista erotuomareista oli ukrainalainen. Maryna Striletska pakeni sodan alettua Luhanskista Sveitsiin.

”En voi puhua Marynalle ainoastaan tuomarointiin liittyvistä asioista, vaan myös henkilökohtaisesta ja normaalista elämästäni. Se on todella auttanut minua, ja olen iloinen ollessani täällä hänen kanssaan.”

Fakta

EM-välierät

Tiistai 26. heinäkuuta kello 22: Englanti–Ruotsi.

Keskiviikko 27. heinäkuuta kello 22: Saksa–Ranska/Hollanti.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut