Kaiken hehkutuksen jälkeen Helmareiden EM-turnaus muistetaan selvistä tappioista ja kohusta

Helmareiden EM-turnaus vuonna 2022 muistetaan jälkikäteen kolmesta selvästä tappiosta, Suomen EM-turnaushistorian heikoimmasta tuloksesta ja päävalmentajaan liittyvästä kohusta. Se on aika vähän kaiken turnaus edeltävän hehkutuksen jälkeen.

Apuvalmentaja Kimmo Lipponen ja päävalmentaja Anna Signeul antoivat ohjeita hyökkääjä Juliette Kempille Saksa-ottelussa.

17.7. 6:14

Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen päävalmentajana on nyt ollut lähes viiden vuoden ajan ruotsalainen Anna Signeul. Hänen suurimmaksi ansiokseen jää se, miten hän sai valmennettua Suomen EM-turnaukseen. Siitäkin häntä voinee kiittää, että hän auttoi suomalaispelaajia pääsemään parempiin seuroihin.

Mitä muuta on jäämässä perinnöksi hänen viidestä vuodestaan?

Maajoukkueen peli kehittyi hyvin vähän, jos lainkaan, viiden viime vuoden aikana. Kehitys jämähti paikoilleen.

”Jälleen teimme hyvän esityksen. Tietenkään emme saaneet tulosta. Jälleen olimme puolustuksessa hyvin organisoituneita. Taistelimme koko ottelun ajan”, Signeul sanoi Saksa-ottelun jälkeen.

Oliko esitys hyvä, jos Suomi hävisi hyökkäykset Saksa-ottelussa lukemin 16–69 ja maalintekoyritykset 2–32. Suomen puolustus ei varsinaisesti murtunut, mutta pääpallot olivat joukkueen murheenkryyni - myös Saksa-ottelussa. Ja puolustuksen piti olla joukkueen vahvin osa-alue.

Ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa Signeulilta kysyttiin, mitä hän ajattelee Suomen hyökkäyspelistä.

”Meidän pitää ehkä pitää palloa pidempään. Menetämme sen usein, kun olemme matkalla hyökkäykseen. Sitä meidän pitää kehittää joukkueena ja yksilöinä”, Signeul sanoi.

Se on totta, että Suomen pelaajat menettivät palloa usein, mutta myös aivan liian usein Suomen pelin rakenne johti menetyksiin.

Suomen maalieroksi turnauksessa jäi 1–9.

Vasta viimeisen pelin toinen puoliaika näytti, mitä Suomi olisi voinut tehdä toisin esimerkiksi Tanskaa vastaan. Saksa-ottelussa toisen jakson raikas peli-ilme sai miettimään, olisiko rohkeampaa prässiä voinut tehdä aiemminkin turnauksessa?

Ehkä Signeul ei uskaltanut vapauttaa pelaajiaan pelaamaan rohkeammin. Ei hän myöskään uskaltanut tehdä vaihtoja ajoissa kahdessa ensimmäisessä ottelussa. Viimeisessä pelissä turnauksessa ensi kertaa pelanneet näyttivät, että heihin olisi voinut luottaa enemmän.

Joukkueen paras jakso oli EM-karsinnoissa, ja sen jälkeen alkoi ilmaantua ongelmia puolustuspeliin.

Pinnan alla kyti useamman vuoden ajan ongelmat henkilöjohtamisessa, ja ne mätäpaiseet purskahtivat rikki EM-turnauksen aikana.

Keneltäkään joukkuetta seuranneelta ei voinut jäädä huomaamatta valmennusryhmän vaihtuvuus, mutta syyt tulivat julkisiksi aivan liian myöhään.

Pelaajille turnaus oli hieno kokemus, ja joukkue sai varmasti jälleen uusia kannattajia Suomessa.

Lopulta turnaus kuitenkin muistetaan kolmesta selvästä tappiosta, Suomen EM-turnaushistorian heikoimmasta tuloksesta ja päävalmentajaan liittyvästä kohusta. Se on aika vähän kaiken turnausta edeltävän hehkutuksen jälkeen.

Signeulin sopimus on päättymässä vuoden lopussa. Jatkosopimusta tuskin ehdottanee kukaan.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut