Signeul panttasi vaihtojaan ja Helmarit uupui Tanskan paineessa – unelma jatkopeleistä murskaantui

Olisi ollut toivottavaa ja hienoa, jos Helmarit olisi kamppaillut paikasta pudotuspeleihin vielä lauantain viimeisessä ottelussa, mutta siinä Helmareille on lähinnä tilaisuus pestä kasvojaan ja taistella kunniasta Saksaa vastaan, kirjoittaa urheilutoimittaja Ari Virtanen.

Suomen pelaajat olivat pettyneitä Tanska-tappion jälkeen.

12.7. 21:20

Pahimmat ja oikeastaan realistisimmat odotukset toteutuivat, kun Helmarit on kahden alkulohkon ottelun jälkeen ulkona jatkopeleistä EM-turnauksessa.

Kolmella Suomen lohkon muulla joukkueella on kullakin vähintään kolme pistettä kasassa kahden pelin jälkeen, joten Suomi ei voi enää alkulohkon viimeisenä pelipäivänä nousta jatkopaikkaan oikeuttavalle lohkon toiselle sijalle.

Tulos on pettymys kaikille tahoille: joukkueelle, Palloliitolle ja kannattajille. Olisi ollut toivottavaa ja hienoa, jos Helmarit olisi kamppaillut paikasta pudotuspeleihin vielä lauantain viimeisessä ottelussa, mutta siinä Helmareille on lähinnä tilaisuus pestä kasvojaan ja taistella kunniasta Saksaa vastaan.

Mitä muuta oli oikeastaan odotettavissa kuin tappio toisestakin ottelusta? Viime ja tänä vuonna saattoi huomata, että Helmarien joukkue valmentajineen ei pysty nostamaan pelinsä laatua riittävälle tasolle kamppaillakseen tasaväkisesti Euroopan ja maailman parhaimpia joukkueita vastaan.

EM-turnauksen toisessa alkulohkon ottelussa Tanskaa vastaan Suomella oli kuitenkin mahdollisuus yllätykseen, sillä Tanska ei ollut samanlainen ylivoimainen vastustaja kuin Espanja, jolle Suomi hävisi 1–4.

Suomi pystyi pitämään paremmin palloa, puolustuspään keskityksistä se selvisi paremmin ja syötöt napsuivat paremmin kohdalleen, mutta viimeisellä hyökkäyskolmanneksella Suomelta puuttuivat riittävät maalipaikat ja kelvolliset ratkaisut. Linda Sällström oli täysin pimennossa Tanskan puolustajien puristuksessa.

Toisella jaksolla paine rupesi kasvamaan Suomen päässä. Suomi kesti Tanskaa vastaan aina 72. minuutille asti, ja silloin jatkuva paine oli lopulta liikaa Suomelle. Oli osuvaa, että Tanskan johtomaalin tekijä oli tähtipelaaja Pernilla Harder, joka oli siihen asti pysynyt kurissa.

Käänteentekevää oli, että Tanskan päävalmentaja Lars Sondergaard teki neljä vaihtoa toisen jakson alkupuolella. Suomen päävalmentaja Anna Signeul panttasi tyypilliseen tapaansa vaihtojaan, ja tällä kertaa se kostautui pahasti. Tanska jaksoi pitää painetta yllä tunnin rajapyykin jälkeen, ja Suomen pelaajat näyttivät väsyvän. Signeul teki kaksi vaihtoa viimeisen vartin aikana, se oli liian myöhään.

Vaihtojen kanssa kitsastelu on ollut Signeulin helmasynti Suomen päävalmentajana. Nyt se vaikeutti riittävän tuloksen saavuttamista kriittisessä paikassa. Samalla romuttui Signeulin viisi vuotta sitten julistama tavoite Suomen hilaamisesta EM-turnauksen puolivälieriin.

Oikaisu 13.7.2022 kello 17.12: Jutussa luki virheellisesti, että Tanskan päävalmentaja Lars Sondergaard teki neljä vaihtoa avausjakson ensimmäisen vartin aikana. Vaihdot tehtiin toisen jakson alkupuolella.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut