Suomi järkytti suosikkia, mutta taipui selkeään tappioon – Espanjan vauhti, taito ja päät olivat Helmareille lopulta liikaa EM-avauksessa

Linda Sällström teki Suomelle salamamaalin, mutta se jäi lopulta laihaksi lohduksi.

8.7. 22:10

Milton Keynes

Upea salamajohto ei lopulta riittänyt aurinkoista alkua pidemmälle Suomen naisten maajoukkueen EM-lopputurnausavauksessa. Kisoihin siipirikkona lähtenyt, mutta tasonsa silti näyttänyt Espanja otti Milton Keynesissä 4–1-voiton.

Suomen vei johtoon heti avausminuutilla Linda Sällström, mutta Espanja nousi avauspuoliajalla ohi kahdella maalilla ja sinetöi voiton toisella puoliajalla. Ottelua Milton Keynesin MK Stadiumilla seurasi 16  819 katsojaa, joista suomalaisia kenties noin 1  500. Kokonaismäärä on ennätys naisten EM-turnauksen otteluissa, joissa järjestäjämaa ei pelaa ja jotka eivät olleet loppuotteluita.

”Espanja oli meitä parempi joukkue tänään, ei tässä jäänyt hirveästi jossiteltavaa. Kolme erikoistilannemaalia on liikaa. Niissä täytyy skarpata. Täytyy analysoida ja katsoa videolta, miten hoidamme ne paremmin. Tiesimme, että Espanja on tosi kova vastustaja”, Sällström sanoi Ylen tv-haastattelussa.

Espanjan vahvasta sisääntulosta otteluun varoiteltiin, ja 10 sekunnissa Tinja-Riikka Korpela saikin jo kopata pallon syliinsä. Mutta 40 sekuntia myöhemmin pallo oli toisessa päässä olevassa maalissa, kun Anna Westerlund läpisyötti Suomen kaikkien aikojen maaottelumaalikuningattaren Sällströmin karkuun ja tämä viimeisteli takatolpan kautta ohi Espanjan vahti Sandra Panosin.

Maali teki naisten EM-historiaa, sillä se oli ensimmäinen ensimmäisellä minuutilla lopputurnausten lohkovaiheessa tehty osuma. Sällströmille maali oli EM-lopputurnauksissa toinen. Edellinen tuli hänen edellisessä EM:ssään, 13 vuotta sitten kesällä 2009 Englannin verkkoon puolivälierätappiossa.

Shokkialku jähmetti ilman loukkaantunutta supertähteään Alexia Putellasta kisoihin lähteneet suosikit, mutta vain hetkeksi. Pian punapaidat aloittivat lähestulkoon tauottoman vyörytyksen kohti Suomen maalia, ja siitä kertoivat jatkuvat kulmapotkut. Tasoituksen luultiin tulleen 22. minuutilla, mutta Patri Guijarron osumaa ei hyväksytty sillä pallo oli hieman ennen käynyt päätyrajasta yli.

Neljä minuuttia myöhemmin tasoitus oli hyväksytty tosiasia, kun Espanjan jo yhdeksäs kulmapotku toi kapteeni Irene Paredesin puskulla maalin. Suomen vastahyökkäyksistä hyvin karkupaikkoja kärkkynyt Sällström oli 30. minuutilla päästä kasvokkain maalivahti Panosin kanssa, mutta Mapi Leonin loistotaklaus kuihdutti sauman.

Painostus jatkui ja jatkui, ja 41. minuutilla Espanja sai 2–1-johdon. Leon keskitti kerrassaan hienosti, ja Aitana Bonmatin pusku oli sekin erinomainen. Johto oli Suomen sinnikkyydestä huolimatta ansaittu, sillä Espanja vei avausjakson hyökkäykset 35–7, kulmat 10–0, pallonhallinnan 69–31 ja syötöt 313–65. Lukemien valossa maalin johto oli pieni.

Toiselle puoliajalle Suomi sai jälleen parempaa aikaan ja jakson alkuvaiheissa ensimmäisen torjunnan Panosille. Korpela puolestaan sai venyä pariinkin huipputorjuntaan, ja viimeiselle parikytminuuttiselle lähdettäessä kaikki oli vielä mahdollista. Hyviä uutisia ainakin turnausjatkolle toi se, että alkuviikon sairastelun takia missannut tähtipuolustaja Natalia Kuikka tuli vaihdosta peliin.

”Sitä ei vielä sunnuntai-iltana tiennyt, jäävätkö kisat välistä. Oli tosi hienoa päästä pelaamaan ja saada ensimmäiset minuutit. Lähdimme rohkeasti pelaamaan, mutta Espanja on taitava joukkue”, Kuikka sanoi.

Sinetti tuli 75. minuutilla, ja jälleen puskumaalilla. Asialla oli Lucia Garcia. Suomi ei enää sen kummempaa kiriä saanut, ja Espanja jatkaa yhä tappiotta Suomea vastaan pelaamissaan maaotteluissa (kuusi voittoa, kaksi tasapeliä). Lisäajalla Mariona Caldentey teki vielä näyttävästi rangaistuspilkulta loppuluvut 4–1.

EM-alkulohko B:n avauskierroksen toinen ottelu pelattiin myöhään perjantai-iltana Saksan ja Tanskan välillä Lontoon Brentfordissa. Suomi kohtaa seuraavaksi Tanskan ensi tiistaina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut