Paitsioita tuomitaan jalkapallossa jatkossa tekoälyllä – MM-kisoissa kokeillaan uuttaa teknologiaa, jossa pelaajia seurataan 12 kameralla

Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa kertoi päätöksestä perjantaina.

Jalkapallon MM-kisoissa kokeillaan uutta teknologiaa paitsioiden tuomitsemiseen. Uuden teknologian on tarkoitus nopeuttaa tuomioiden saamista. Atletico Goianensen Marlon Freitas keskustelee tuomari Ramon Abattin kanssa Brasilian liigassa 16. kesäkuuta.

1.7. 15:26

Jalkapallon MM-kisat pelataan Qatarissa marras–joulukuussa, ja Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa tuo kisoihin uuden mausteen. Paitsioita seurataan nimittäin kisoissa tekoälyn avulla.

Paitsioita ja muitakin asioita on jo muutaman vuoden voitu tarkistaa videolta, mutta nyt VAR eli video assistant referee saa avukseen tekoälyn.

Stadioneilla on 12 kameraa, jotka seuraavat palloa ja jokaista pelaajaa. Pelaajista pystytään Fifan mukaan määrittelemään peräti 29 ennalta määritellyn ruumiinkohdan tarkka sijainti 50 kertaa sekunnissa.

Lisäksi pallon keskipisteessä on sensori, joka lähettää sijaintitiedon 500 kertaa sekunnissa.

Näin tekoäly pystyy paitsion määrittelemiseksi yhdistämään pallon syöttöhetken, vastaanottavan pelaajan sijainnin ja puolustavan pelaajan sijainnin aiempaa huomattavasti tarkemmin ja nopeammin.

Tekoäly ilmoittaa VAR-huoneen toimitsijoille mahdollisesta paitsiosta, ja toimitsijat tarkistavat tilanteen. Tämän jälkeen tilanne viestitään kentälle ottelun erotuomarille.

Paitsiotilanteesta muodostuu automaattisesti kolmiulotteinen piirroskuva, joka näytetään tv-katsojille ja stadioneiden jättinäytöillä.

Teknologiaa on aiemmin kokeiltu muun muassa seurajoukkueiden MM-turnauksessa. Fifan mukaan tekoäly nopeutti päätöksentekoa ja auttoi tekemään tarkempia ratkaisuja.

Teknologia esitellään kisoihin selvinneille joukkueille tarkemmin 4.–5. heinäkuuta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut