Suomi on Lee Erwinille kuin paratiisi Iranin ”vankilaolojen” jälkeen – Skotlantilainen maalitykki ihmettelee yhtä asiaa päivästä toiseen

Aamulehden viikon ottelussa kohtaavat miesten jalkapalloliigan FC Haka ja SJK. Hakan huippulöytö Lee Erwin on perinyt paljon geenejä isältänsä. Kivikovana puolustajana tunnettu Harry Erwin pelasi komean uran Skotlannissa. Poika rynnii nyt kärjessä.

Lee Erwin (vas.) on päässyt tuulettamaan kuluvalla liigakaudella jo kuutta maalia. Viime lauantaina Valkeakoskella hän upotti rangaistuspotkusta Hakan 3–1-maalin IFK Mariehamnia vastaan.

22.6. 7:00

Valkeakoski

Heti haastattelun kärkeen pelisäännöt selviksi Hakan skotlantilaisen maalitykin Lee Erwinin kanssa.

”Skotlannin murteen ymmärtäminen ei kovin helppoa kenellekään. Niinpä toivoisin, että vastaisit kysymyksiin hitaasti ja rauhallisesti”, toimittaja pyytää.

”Yritetään. Jos puhun normaalisti, et ymmärrä mitään”, Erwin heittää ja hymyilee leveästi.

”Vai osaatko jo suomea riittävän hyvin?” toimittaja kokeilee.

”Kiitos, moi...”, Erwin aloittaa ja lopettaa samantien.

Kun yhteinen aaltopituus löytyy, Hakan toimistoon sovittu haastattelu soljuu sujuvasti eteenpäin. Nopeasti käy ilmi, että maalinteko on Erwinille luontaisempaa kuin kysymyksiin vastailu. Tai sitten hän yrittää selviytyä tentistä mahdollisimman nopeasti.

”Glasgowilaisen on helppo sopeutua Suomeen. Vain yksi asia ihmetyttää päivästä toiseen. Tämä on hirveän kallis maa. Melkein kaikki maksaa kolme kertaa enemmän kuin Skotlannissa”, Erwin hämmästelee.

Lue lisää: Suora lähetys keskiviikkona kello 18: FC Haka kohtaa SJK:n – juhliiko skottitykki taas?

Erwin, 28, on hankittu Hakan täsmäaseeksi. Kookas kärkimies on vastannut huutoon paukuttamalla kuusi liigaosumaa. Hän miehittää maalipörssin kärkipaikan KuPSin Tim Väyrysen, AC Oulun Michael Lopezin ja Ilveksen Kai Meriluodon kanssa.

”Toivottavasti vähintään sama tahti jatkuu.”

Moni hyökkääjä elää maaleista ja mittaa onnistumisensa puhtaasti niillä. Erwin on toista maata.

”Maaleja on hieno tehdä, mutta ne eivät ole minulle kaikki kaikessa. Otan mieluummin voiton ilman maalia kuin toisinpäin.”

Valkeakoskelaisjoukkueen huippulöytö on perinyt runsaasti geenejä isältänsä. Harry Erwin pelasi Skotlannin liigassa komeat 351 ottelua vuosina 1978–91. Hänet tunnettiin kivikovana puolustajana.

”Skotlannin liiga on parempi sarja kuin ihmiset usein kuvittelevat. Niinpä isän ottelumäärä on kunnioitettavan suuri”, poika kehuu.

Haka on Erwinin ammattilaisuran kymmenes seura. Matka sisältää kahden kauden jakson legendaarisessa Leedsissä ja eksoottisen visiitin iranilaiseen Tractoriin kaudella 2018–19. Seurana oli irlantilainen hyökkääjä Anthony Stokes.

Jakso huipentui lokakuiseen liigakamppailuun Zob Ahania vastaan. Vaihtopenkiltä tullut Erwin iski hattutempun seitsemässä minuutissa ja kirjasi samalla nimensä sikäläisen sarjan ennätyshistoriaan.

”Lähes 70000-päinen kotiyleisö villiintyi täysin. En ole nähnyt missään hullumpia kannattajia kuin Iranissa”, Erwin muistelee.

Kamppailu jäi samalla skotlantilaisen viimeiseksi Iranissa.

”Seuran kanssa tuli ongelmia. Erimielisyydet menivät lopulta Fifan käsittelyyn. En halua palata niihin enää”, Erwin kuittaa.

Erwin avautui tapahtumista skotlantilaisessa Daily Recordissa palattuaan kotimaahansa.

”En halua sanoa pahaa seurasta. Iranissa on vaan niin erilainen kulttuuri – eikä se sopinut minulle. Kun halusin tuoda tyttäreni maahan, se ei ollut mahdollista, koska silloin olisi pitänyt olla naimisissa”, Erwin kuvaili kolme vuotta sitten.

Loppujen lopuksi skotlantilaisvahvistus kulutti aikaansa lähinnä hotellihuoneessa.

”En ole ollut koskaan vankilassa. Mutta tämän kokemuksen perusteella voin kuvitella, miltä sen tuntuu. Iranin aika muutti tuntuvasti käsitystäni urasta ja koko elämästä”, Erwin purki tuntojansa Daily Recordissa.

Henkilökohtainen syy nousi keskeiseksi myös seuraavan siirron yhteydessä. Ross Countyssa pelannut hyökkääjä halusi lähemmäksi perhettään syksyllä 2020 ja pääsi toiseen skotlantilaisseuraan St Mirreniin.

Tämäkin sopimus purettiin ennen määräaikaa Erwinin aloitteesta. Kun vastuu väheni, hän halusi kokeilla jotakin uutta ja päätyi keskelle Suomen talvea.

”Kun tulin tänne ensimmäisen kerran, törmäsin pimeyteen ja korkeisiin kinoksiin. Se oli melkoinen kokemus, koska en ollut nähnyt lunta koskaan aiemmin. Silloin taisi käydä mielessä, että täytyy lähteä takaisin. Mieli kirkastui nopeasti. Enää ei ole hätää, kun aurinko paistaa ja asiat ovat muutenkin hyvin.”

Skotlantilainen keskittää nyt kaiken energiansa Hakaan.

”On parempi, kun ei mieti liikaa eteenpäin. On viisainta edetä peli peliltä ja katsoa mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Jalkapallossa ei tiedä koskaan, mitä kulman takana tulee vastaan. Viikko on pitkä aika”, Erwin muistuttaa.

Haka matkustaa keskiviikkona Seinäjoelle ja kohtaa SJK:n Aamulehden viikon ottelussa klo 18.

TYKIT

Liigan maalipörssi

6 Tim Väyrynen KuPS

6 Lee Erwin Haka

6 Michael Lopez AC Oulu

6 Kai Meriluoto Ilves

5 Benjamin Källman Inter

5 Agon Sadiku Honka

5 Petteri Pennanen Ilves

4 Kalle Multanen VPS

4 Janis Ikaunieks KuPS

4 Tuomas Ollila Ilves

4 Tete Yengi VPS

4 Steven Morrissey VPS

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut