Huuhkajien juhlat pilattiin viime sekunneilla – ”Meillä oli jo jonkinlainen flow-tila”

Suomi rullaili kohti voittoa Kansojen liigan avauksessa, mutta viimeisillä hetkillä Bosnia–Hertsegovina pilasi juhlat.

Teemu Pukki laukoi Suomen maalin rangaistuspotkusta.

4.6. 22:15

Aamulehti, Helsinki

Pitkään näytti siltä, että Markku Kanervan Huuhkajat olisi ottanut sille niin tyypillisen voiton. Teemu Pukin maali rangaistuspotkulta, tarkka puolustustaistelu viimeiset kymmenet minuutit ja 1–0-voitto.

Lisäajan viimeisillä rippeillä kaikki kuitenkin muuttui. Vierailija Bosnia–Hertsegovina sai leivottua pallon rangaistusalueen ytimeen, ja Smail Prevljak sivalsi sen maalin perukoille.

Näin Kansojen liiga alkoi Suomen miesten jalkapallo­maajoukkueen osalta makean voiton sijaan kirvelevällä 1–1-tasapelillä, joka saattoi ainakin heti pelin päätyttyä tuntua tappiolta.

”Jäi tappion maku, totta kai”, myönsi keskuspuolustaja Leo Väisänen pelin jälkeen Olympiastadionin uumenissa.

”Puolustimme 90 minuuttia hyvin, ja meillä oli jo jonkinlainen flow-tila johtoasemassa. Pidimme palloa, yleisö oli mukana ja loimme paikkoja – mutta sitten tuli puskista tuollainen tasoitus. Kyllä se potuttaa.”

Suomen maalivahti ja kapteeni Lukas Hradecky totesi, että pelitapahtumiin nähden tasapelin pystyy harmituksesta huolimatta hyväksymään, sillä rangaistuspotkuun johtaneessa tilanteessa Suomella voi nähdä olleen hieman tuuria.

”Olisimme olleet todella tyytyväisiä, jos olisimme raapineet tämän himaan 1–0”, Hradecky tunnusti.

Vieraskannattajien tiivis ja äänekäs katsomonosa riehaantui tasoitusmaalista.

Viime vuosina Huuhkajien ryhmityksestä puhuttaessa kuumin kysymys on ollut, pelataanko kahden vai kolmen topparin linjalla.

Ensimmäiset menestysvuodet päävalmentaja Markku Kanerva luotti perinteiseen 4–4–2:een, mutta lauantaina käytössä oli taas sittemmin tutuksi tullut 5–3–1–1. Turkin liigassa maaleja mättäneen Joel Pohjanpalon kohtalona oli seurata koko ottelu vaihtopenkiltä.

Suomi joutui aluksi vahvasti puolustuskannalle, mutta nopeasti Kanervan miehistö sai koneensa käyntiin. Noin vartin kohdalla Suomella oli useita maalipaikkoja, osittain myös Bosnian maalivahdin Ibrahim Šehićin lahjoittamana.

Robin Lod sai kerran pallon jo maalin kattoonkin, mutta tilannetta oli edeltänyt selkeä paitsio.

Glen Kamara pelasi Suomen keskikentällä täydet minuutit.

Pitkän odottelevan vaiheen jälkeen Suomi sai viisi minuuttia ennen taukoa valtaisan paineen päälle. Kun bosnialaispuolustus peitti laukauksen rangaistusalueella, antoi erotuomari Nicholas Walsh pelin ensin jatkua.

Hetken päästä kuului vihellys, ja Walsh muodosti tutun neliön käsillään. Olympiastadionin historian kenties ensimmäisen VAR-tarkistuksen jälkeen tuomio oli rangaistuspotku käsivirheestä.

Eikä Teemu Pukki erehtynyt, vaan sijoitti pallon varmasti vasempaan alakulmaan. Uran 35. maaotteluosuma miesten maajoukkueen kaikkien aikojen maalitykille.

”Pjanić yritti kuiskutella minulle että vetäisin samaan nurkkaan kuin viimeksi, joten päätin vaihtaa, ja hyvin upposi”, Pukki kertoi.

”Varsinkin ensimmäisellä puoliajalla oli paljon positiivista, enemmän kuin toisella.”

Ennen itse päätapahtumaa stadionilla muisteltiin Tim Sparvia. Maajoukkueen pitkäaikainen kapteeni päätti pelaajauransa viime kauteen yhteensä 84 A-maaottelun jälkeen.

”Kiitos Sparv” -huudot raikuivat voimakkaasti jo kun aloituspotkuun oli aikaa lähes puoli tuntia.

”Kiitos kannustuksesta ja tuesta vuosien varrella. On ollut suuri etuoikeus pelata edessänne. Olen ylpeä siitä, mitä olemme yhdessä saavuttaneet”, Sparv kiitteli sekä suomeksi että äidinkielellään ruotsiksi.

Sparvin johtajuuden ja pelillisen osaamisen korvaaminen tulee olemaan haastavaa. Profiililtaan vähän samantyylinen, Sparvin pelinumeronkin perinyt Thomas Lam oli perjantaina vaihdosta kentälle tultuaan pahiten ongelmissa, kun Suomi joutui toisen puoliajan edetessä puolustuskannalle.

Maalinsuulla Lukas Hradeckylta on vuosien varrelta nähty useissa otteluissa voittoja pelastaneita torjuntoja. Sellaisiin turkulaisvahti ei tällä kertaa kuitenkaan joutunut, sillä vieraiden paineesta huolimatta kaikkein vaarallisimmat tilanteet jäivät vähiin.

Paitsi kaikkein viimeisimmässä tilanteessa. Prevljak pääsi osumaan palloon niin läheltä, että torjunta olisi ollut mahdollista lähinnä huikealla tuurilla.

”Se sai pallon haltuun liian lähellä. Yritin pitää itseni isona, mutten onnistunut”, Hradecky harmitteli.

Pelaajauransa päättänyt pitkäaikainen kapteeni Tim Sparv jätti lauantaina jäähyväiset maajoukkueen kannattajille.

Parasta ennen -päiväyksensä ohittaneiden Miralem Pjanićin sekä Edin Džekon tähdittämä Bosnia–Hertsegovina alkaa tulla vastustajana jo turhankin tutuksi. Kyseessä oli jo joukkueiden viides kohtaaminen muutaman vuoden sisään.

Vastustajan harmaus kenties näkyi myös yleisömäärässä, sillä 20 181 jättää Olympiastadionille kosolti tyhjää tilaa. Lisäksi lippujen hinnat aiheuttivat pelipäivän alla jonkin verran keskustelua.

Sääkin saattoi karkottaa osan potentiaalisista katsojista, mutta lopulta Olympiastadionilla pelaajat saivat vesisateen sijaan niskaansa odottamattoman aurinkokylvyn. Olosuhteet olivatkin pelaamiselle erinomaiset, vaikka katsomossa joutuikin laittamaan takkia ylle illan viiletessä.

Yhdessä asiassa tosin oli ainakin parannettavaa: kuten lähes kaikki muutkin Suomen nurmikentät, oli Olympiastadioninkin nurmi korkeintaan keskinkertaisessa kunnossa.

”Kenttä ei pelannut meidän eikä varmaan Bosniankaan pussiin. Olemme tottuneet täällä liian hyvään, kenttä on yleensä ollut aina timanttisessa kunnossa”, Hradecky totesi.

Kyseessä oli molemmille Kansojen liigan toiseksi korkeimman tason eli B-liigan kauden avaus. Samassa lohkossa pelaavat lisäksi Montenegro ja Romania.

Kaksinkertaisena sarjana pelattavan lohkon voittaja nousee korkeimmalle tasolle A-liigaan ja selviytyy varmasti EM-jatkokarsintoihin. Lohkojumbot putoavat C-liigaan, jossa Suomi pelasi kilpailun ensimmäisellä kaudella 2018–2019.

Suomi pelaa seuraavaksi jo tiistaina Olympiastadionilla Montenegroa vastaan. Kaikkiaan kesäkuun maaotteluikkunassa pelejä on neljä.

"Mitä nopeammin saadaan nämä pelattua niin parempi, jotta pääsemme kaikki ansaituille lomille”, Hradecky sanoi hieman naureskellen.

Mitä tapahtui?

Lisäajan maaleja

Pohjoiskaarre oli Suomen joukkueen tukena hyvin runsaslukuisena. Muutoin katsojamäärä 20 181 oli korkeintaan kelvollinen.

Suomi: Hradecky. Uronen, O’Shaughnessy, Ivanov, L. Väisänen, Alho. Kamara, Lod (78. Forss), Schüller (61. Lam). Nissilä (61. Taylor), Pukki (78. Källman).

45+1 min: 1–0 Pukki rp.

90+3 min: 1–1 Prevljak

Ottelun hahmo: Kaukolaukauksellaan rangaistuspotkun hankkineesta Rasmus Schülleristä on nopeasti tullut Huuhkajille hyvinkin tärkeä pelaaja keskikentän keskustassa. Kun Thomas Lam korvasi kahden suunnan raatajaksi urallaan kehittyneen Schüllerin tunnin kohdalla, hajosi Suomen peli melko pahasti.

Erikoista: Bosnia–Hertsegovinan maalivahti Ibrahim Šehić hyppäsi korkeaa palloa tavoitellessaan itsekseen suoraan päin tolppaa ja ylärimaa. Onneksi Šehić selvisi kömmähdyksestään lopulta ilman suurempaa vahinkoa.

Yleisöä: 20 181.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut