Ilveksen avaukseen noussut Kalle Katz kävi syvällä viime vuoden synkimpinä hetkinä – ”Välillä mietti, onko tämä hengenvaarallinen juttu”

Topparilupaus ei pystynyt edes harjoittelemaan reiluun puoleen vuoteen, koska rasitus aiheutti nopeasti oksennusrefleksin.

Kalle Katz pelasi täydet minuutit Ilveksen ottelussa IFK Mariehamnia vastaan sunnuntaina.

15.5. 19:30

Ilveksen liigajoukkueen 22-vuotias toppari Kalle Katz nauttii jalkapallosta enemmän kuin koskaan.

Syvissä vesissä käyneen lupauksen mieli kirkastui vuodenvaihteen tienoilla, kun viime kesästä asti piinanneiden pahoinvointikohtauksien syy saatiin vihdoin selville.

Nyt ruokatorveen liittyvät ongelmat ovat niin hyvin hallinnassa, että Katz pystyy urakoimaan täydet minuutit liigapelissä sunnuntaiseen tapaan.

Katz ja topparipari Mikael Almen pohjustivat Ilveksen 1–0-voiton IFK Mariehamnista muurattuaan puolustuksen keskustan umpeen.

Tamperelaiset ottivat kolmannen peräkkäisen liigavoittonsa kotikentällä ja pesivät samalla keskiviikon cup-ottelussa ryvettyneet kasvonsa. Ilves kärsi silloin nöyryyttävän tappion omalle reservijoukkueelleen.

”Jokainen kentällä tuleva minuutti vie omaa pelikuntoa ja -tatsia eteenpäin pitkän tauon jälkeen. Tuskin maltan odottaa seuraavaa ottelua”, Katz innostui.

Kalle Katz ja Mikael Almen ovat muodostaneet Ilveksen toppariparin viime peleissä.

Vieraiden Jean-Christophe Coubronne yritti taidokasta osumaa, mutta ei onnistunut.

Katzin pelitauko venyi reilun puolen vuoden mittaiseksi pitkään mystisenä pysyneen murheen takia.

”Ongelma alkoi 30. kesäkuuta KTP:tä vastaan, kun oksensin pelin lopussa. Siihen loppui kausi. Yritin harjoitella sen jälkeen useaan otteeseen, mutta seuraus oli aina sama. Tuli oksennusrefleksi”, Katz kuvaili.

Ikävät oireet iskivät täysin yllättäen.

”Olihan se shokki, koska en ollut kokenut koskaan aiemmin mitään vastaavaa. Eniten piinasi epätietoisuus. Kukaan ei osannut sanoa, pääsenkö pelaamaan enää ikinä.”

Heikoimpina hetkinä heräsi kauhunsekaisia ajatuksia.

”Välillä mietti, onko tämä hengenvaarallinen juttu”, Katz tokaisi hiljaisella äänellä.

Petteri Pennanen viimeisteli voittomaalin 83. minuutilla.

Niinpä vuodenvaihteen tienoilla tullut diagnoosi oli monin tavoin huojentava juttu. Katz haluaa pitää yksityiskohdat omana tietonaan.

”Ongelman ratkaisuun löydettiin muutama keino lääkityksen ja syömistapojen kautta. Tilanne on nyt aiempaa parempi. Silti tekemistä riittää edelleen, että kokisin olevani 100-prosenttisessa 90 minuutin liigakunnossa.”

Ovatko pahoinvointikohtaukset hävinneet?

”Niitä tulee edelleen silloin tällöin, mutta tämän vaivan kanssa pitää oppia elämään.”

Juniorimaajoukkueet kolunnut toppari pitää kiinni jalkapallounelmistaan.

”Vaiva on varmaan aiheuttanut pienen takapakin uraani, mutta tilanne muuttuu parempaan suuntaan ajan kanssa. Uskon vahvasti, että edelleen on mahdollisuuksia mihin vaan.”

Miten korkealla tavoitteesi ovat?

”Vaikea sanoa tarkasti. Futismaailmassa voi tapahtua ihmeellisiä asioita. Koskaan ei voi tietää, mistä itsensä löytää”, Käpylän Pallon kasvattama Katz vastasi.

Toni Kallio tuuletti täyttä pistepottia päätösvihellyksen jälkeen.

Otteluun oli kutsuttu Ilveksen futisliigalaisia vanhempineen. Yleisömääräksi ilmoitettiin 1967 katsojaa.

Ilveksessä riittää tällä hetkellä työsarkaa yllin kyllin. Avauskokoonpanoon kaavaillut topparit Tabi Manga ja Tatu Miettunen ovat aloittaneet tuoreimmat liigaottelut vaihtopenkillä.

”Toppareiden paikoista käydään tosi kovaa kilpailua. Pitää pelata joka peli hyvin, että pysyy kentällä.”

Mangan ja Miettusen penkkikomennukset ovat yllättäneet monet.

”Tietysti ymmärrän Mangan ja Miettusen vahvuuden. Heitä tarvitaan varmasti kauden mittaan. Kunnioitusta löytyy paljon, mutta toisaalta taistelen heidän kanssaan samoista paikoista ja teen parhaamme tässä kilpailussa”, Katz muotoili.

MITÄ TAPAHTUI?

Pennanen iski kerran

Ratkaisu: Tilanneköyhän kamppailun ainoaa osumaa piti odottaa reilut 82 minuuttia. Tuomas Ollila antoi vasenta laitaa pitkin hyvän pallon, vaihtomies Momodou Sarr jatkoi vasurillaan keskelle ja Petteri Pennanen kruunasi kolmen pisteen arvoisen hyökkäyksen oikea-aikaisella ohjauksella.

Yleisöä: 1967.

Entä nyt? Ilves matkustaa perjantaina Hongan vieraaksi. Seuraavaa kotiottelua pitää odottaa reilu kuukausi. Lahti saapuu Ratinaan 18.6.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut