”Fudista tänne on tultu pelaamaan, eikä rantalomalle” – Pikkuhelmarit hakee jatkopaikkaa EM-alkulohkostaan

Tuore SM-voittaja Julia Schalin singahti kiekon maajoukkueleirin kautta EM-jalkapalloon. Suomen alle 17-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue avaa EM-lopputurnauksen tiistaina Ranska-ottelulla.

Julia Schalin voitti Kiekko-Espoossa naisten jääkiekon SM-kultaa ja pelaa jalkapallossa Suomi-paidassa U17 EM-kisoissa toukokuussa.

2.5. 14:11

STT

Espoolainen Julia Schalin tähyää tänä kesänä kahden lajin arvokisoihin. Jalkapallossa Suomen alle 17-vuotiaat tytöt aloittavat tiistaina EM-lopputurnauksen Bosnia-Hertsegovinassa, ja kesäkuussa Schalin tavoittelee paikkaa jääkiekon alle 18-vuotiaiden tyttöjen MM-turnauksessa Yhdysvalloissa.

”Olin vielä viime viikon alussa jääkiekon maajoukkueleirillä Kuortaneella, kun kohtasimme Tshekin kolme kertaa”, Schalin kertoi puhelimitse Mostarista, jonne Suomen nuoret jalkapalloilijat matkustivat perjantaina.

Schalin, 16, voitti huhtikuussa Kiekko-Espoon riveissä jääkiekon naisten liigan mestaruuden. Jalkapalloa hän pelaa seuratasolla Hongassa, mutta jalkapalloliiga jäi kauden aluksi hieman jääkiekon ratkaisupelien jalkoihin.

”Pelejä ei vielä ollut paljon, mutta treenasimme talven todella hyvin. Olen valmis pelaamaan kovia otteluja”, Schalin sanoi.

Keskikenttäpelaaja pitää vahvuuksinaan pelinlukutaitoa, kaksinkamppailuja ja kestävyyttä. Hänen tavoitteenaan on saada aikanaan urheilusta ammatti, ja jalkapallon osalta EM-turnaus on oiva näytönpaikka.

”Tämä turnaus voi avata portteja muuallekin”, Schalin sanoi.

Kiire ei haittaa, kun nauttii tekemisestä

Schalin ei ole vielä kokenut kahden lajin pääsarjassa pelaamista liian suureksi urakaksi. Suunnitelmallisuutta elämä ja urheilu toki vaativat.

”Treenejä on noin kymmenen kertaa viikossa. Joka viikkoon pitää kuitenkin suunnitella yksi lepopäivä, jolloin ei ole mitään urheilua”, Schalin kertoi.

Hän opiskelee urheilupainotteisessa Haukilahden lukiossa Espoossa. Opettajat ymmärtävät poissaolot urheilun takia, ja kevään viimeisen koulujakson Schalin opiskelee itsenäisesti.

”On ollut aika kiireinen kevät, mutta nautin, kun saan tehdä sitä, mistä tykkään”, Schalin sanoi.

MM-turnaukseen pääsy unelmana

Pikkuhelmarit aloittaa EM-turnauksen Ranskaa vastaan tiistaina 3. toukokuuta, jatkaa ensi perjantaina Espanja-ottelulla ja päättää alkulohkon viikon päästä maanantaina Norja-peliin.

Suomen joukkueessa mukana ovat myös Ilveksen pelaajista Helmi Perkaus ja Elli Mäkipelkola.

Etenkin isot urheilumaat Espanja ja Ranska ovat kovia, mutta niin on Suomikin edettyään karsinnoista maanosan seitsemän parhaan joukkoon. Isäntämaa sai kisapaikan ilman karsintaa.

”Tavoitteemme on yltää lohkossa kahden parhaan joukkoon ja välieriin. Silloin on mahdollisuus saavuttaa paikka MM-turnauksessa”, Schalin ennakoi.

EM-turnauksen finaalijoukkueet pääsevät automaattisesti MM-lopputurnaukseen Intiaan lokakuussa. Välierien hävinneet pelaavat jatkokarsinnan MM-paikasta. Suomi pelasi alle 17-vuotiaiden tyttöjen MM-turnauksessa vuonna 2018 Uruguayssa.

EM-turnauksessa suomalaiset totuttelevat pelaamiseen kesäkelissä, sillä Schalinin mukaan mittari näyttää noin 25 asteen lukemia. Joukkue varoo visusti väsyttämästä itseään auringossa, ja harjoitusten ulkopuolella aika kuluu sisällä hotellissa.

”Fudista tänne on tultu pelaamaan, eikä rantalomalle”, Schalin tuumasi.

Suomen EM-kisojen avausottelu tiistaina kello 18.30 Ranskaa vastaan.

Suomen kisaurakka

Suomen alle 17-vuotiaat tytöt pelaavat jalkapallon EM-lopputurnauksessa Bosnia-Hertsegovinassa 3.–15. toukokuuta. Mukana on kahdeksan joukkuetta.

Lempinimeä Pikkuhelmarit käyttävän Suomen ottelut B-alkulohkossa (otteluiden alkamisajat Suomen aikaa):

Tiistai 3.5. klo 18.30 Ranska–Suomi (pelipaikka Siroki Brijeg).

Perjantai 6.5. klo 18.30 Espanja–Suomi (Siroki Brijeg).

Maanantai 9.5. klo 21 Suomi–Norja (Mostar).

A-lohkossa pelaavat Bosnia-Hertsegovina, hallitseva mestari Saksa, Tanska ja Hollanti.

Lohkojen kaksi parasta etenee välieriin, jotka pelataan Sarajevossa ja Zenicassa 12. toukokuuta. Loppuottelu pelataan Sarajevossa 15. toukokuuta, jolloin myös välierissä hävinneet joukkueet karsivat Zenicassa paikasta MM-turnauksessa.

Finaalijoukkueet etenevät suoraan Intiassa 11.–30. lokakuuta pelattavaan MM-lopputurnaukseen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut