Suomen MM-karsinnat tiivistyivät kahteen kasvutarinaan - Jalkapallo - Aamulehti

Suomen MM-karsinnat tiivistyivät kahteen kasvutarinaan ja yhteen selvään kehityskohtaan – Ranska ei jättänyt lopulta mitään sattuman varaan

Suomi osoitti Ranska-pelissä, että joukkueen peli on ottanut isoja kehitysharppauksia EM-kisoista. Viimeisen pelin este oli vain liian iso ylitettäväksi jatkokarsintapaikkaa ajatellen.

17.11. 0:13

Aamulehti

Se oli hurja näky. Suomi prässäsi käytännössä kolmella pelaajalla Helsingin olympiastadionin illassa tiistaina Ranskaa vastaan, kun Ranskan pelaajalla oli pallo Suomen hyökkäyspään kulmalipulla.

Yksittäinen hetki kuvasti hyvin Suomen rohkeutta ja uskallusta. Tilanne ei ollut vielä lopun epätoivoinen tappioasema, vaan toisen jakson alun vahvaa vaihetta. Kun vielä EM-kisoissa Suomi otti hyvin vahvasti vastaan joka pelissä ja makasi omassa päässään odottaen vastaiskuja, Ranskaa vastaan nähtiin ajoittain palloa dominoiva Huuhkajat.

Ratkaiseva MM-karsintaottelu Ranskaa vastaan päättyi 0–2-tappioon, ja Ukrainan voitettua oman pelinsä, Suomi jäi ulos jatkokarsinnoista.

Lue lisää: Ranskan supertähdet iskivät kahdesti ja kaatoivat Suomen unelmat MM-kisojen jatkokarsintapaikasta

Lopulta viimeisen ottelun este oli liian suuri Suomelle kierrettäväksi. Hallitseva maailmanmestari Ranska ei juurikaan säästellyt tähtiään ja päävalmentaja Didier Deschamps näytti voitonhaluaan ottamalla 0–0-tilanteessa kehiin Real Madridin tähtipelaaja Karim Benzeman.

Suomi pelasi Ranskaa vastaan rohkeasti ja kokonaisuudessaan varsin hyvän ottelun. Mutta kun Ranskan hyökkäyspään tähdet pääsivät muutaman kerran vauhtiin, eivät Suomen puolustajat voineet oikeastaan muuta kuin ihailla.

Benzema ja etenkin 2–0-osuman tehnyt Kylian Mbappe iskivät sellaiset maalit, että oksat pois.

Kun Ukrainakin johti peliään selvästi ja voitti 2–0, ei peliin saatu jännäriloppua.

Lopulta Suomen paikka jatkokarsinnassa jäi kiinni jo avauspelin Bosnia-tasapelistä ja etenkin Ukrainaa vastaan kärsitystä kotitappiosta. Vaikka Ranskaa vastaan Huuhkajilla oli omat hetkensä, ei lohkovoittaja lopulta jättänyt mitään sattuman varaan.

Suomi esitti lopulta pettymykseen päättyneissä MM-karsinnoissa kaksikasvutarinaa.

Ensinnäkin pelillisesti Markku Kanerva sai vietyä joukkueen pallollista peliä ja pelirohkeutta eteenpäin EM-kisoista. Ranska-peli oli taas osoitus siitä.

Toinen kasvutarina oli joukkueessa nähty sukupolvenvaihdos tai pikemminkin liukuma nuorempiin vastuunkantajiin karsintojen aikana. Se, että Urho Nissilä, Robert Ivanov ja Marcus Forss etunenänässä ottivat uusia askelia maajoukkueen vakiopelaajiksi ja Suomi yhä pelasi tosissaan jatkopaikasta, oli kova saavutus. Se auttaa tulevia karsintoja, kun osa konkareista on jo korvattu onnistuneesti.

Samalla täytyy muistaa, että se haluttu kisapaikka jäi taas saamatta. Suomen tulee saada maajoukkuepelaajia yhä kovempiin sarjoihin. Esimerkiksi Nissilän tulee siirtyä KuPSia kovempiin ympyröihin, sillä Suomen jalkapalloliigan pelaajilla ei mennä MM-kisoihin. Kovissa peleissä tulee väkisin eteen laatuero, joka puolestaan syntyy arkitekemisestä seurajoukkueessa.

Kanervalla on kova työ Huuhkajien muokkaamisessa kisakuntoon seuraavissa EM-karsinnoissa, koska kilpailu Euroopassa on todella kovaa, mutta jos pallollisen pelin kehitys jatkuu, antaa se aivan uusia mahdollisuuksia vuoden 2024 EM-kisalipun lunastamiseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut