Sensaatiomainen vierasvoitto ja paljon draamaa – Suomi voitti 3–1 Bosnian huipputärkeässä MM-karsinnassa - Jalkapallo - Aamulehti

Sensaatiomainen vierasvoitto ja paljon draamaa – Suomi voitti 3–1 Bosnian huipputärkeässä MM-karsinnassa

Suomi onnistui kaatamaan jopa vajaamiehisenä Bosnian lauantai-iltapäivän trillerissä. Seuraavaksi Huuhkajia vastaan MM-karsinnassa asettuu Ranska kotikentällä Helsingissä tiistaina.

Suomen jalkapallomaajoukkue juhli 3–1 voittoa Bosniasta lauantaina pelatun MM-karsintaottelun jälkeen. Suomi iski ottelussa kaksi maalia vajaamiehisenä.

13.11. 9:00 | Päivitetty 13.11. 19:27

Aamulehti, STT

Suomen jalkapallomaajoukkueen vaikuttava joukkue-esitys molemmissa kenttäpäissä kantoi joukkueen voittoon yhdessä kaikkien aikojen vierasottelussa. Bosnia kaatui luvuin 1–3 Zenicassa pelatussa MM-karsintaottelussa.

Erityisen vaikuttavan voitosta teki se, että Suomi onnistui tekemään kaksi vierasmaalia vajaamiehityksellä. Suomi nousi voitolla karsintojen D-lohkon toiselle sijalle. Voiton myötä paikat lohkokakkosena ja jatkokarsinnoissa ovat Suomen omissa käsissä.

Jokaisen lohkon voittaja pääsee suoraan MM-kisoihin. Lohkoissa toiseksi sijoittuneet joukkueet kilpailevat jäljelle jäävistä kolmesta MM-paikasta yhdessä kahden Kansojen liigan lohkovoittajan kanssa.

Suomi kohtaa tiistaina päätöskierroksella Ranskan, joka mitä luultavimmin varmistaa lauantaina lohkovoiton Kazakstania vastaan. Lauantain voitto oli Suomelle erityisen tärkeä, sillä nyt Ranskaa ei ole pakko kaataa.

Lue lisää: Tappio Ranskallekin voi riittää jatkokarsintaan – tältä Huuhkajien MM-haaveet näyttävät nyt

Draamaa koko illaksi

Tapahtumarikkaassa ottelussa Suomen ensimmäinen maali syntyi, kun Marcus Forssin rinnallaan viimeistelemä maali vei Huuhkajat 1–0 johtoon.

Hetkeä aiemmin hyökkääjä Teemu Pukilla oli mahdollisuus iskeä Suomi johtoon rangaistuspotkulla, kun pallo osui bosnialaispelaajan käteen. Bosnian maalivahti Ibrahim Šehić kuitenkin torjui laukauksen helposti.

Toisen puoliajan alussa Suomi siirtyi 2–0 johtoon, kun Robin Lod iski pallon maaliin Leo Väisäsen syötöstä 50 peliminuutin kohdalla.

Draamaa riitti koko ottelun ajaksi. Suomen joukkue ja kannattajat joutuivat haukkomaan hetken henkeään, kun johto kapeni hetkeksi yhden maalin mittaiseksi Bosnian vaihtopenkiltä kentälle tulleen Luka Menalon iskiessä tilanteeksi 1–2.

Lopulta toppari Daniel O'Shaughnessyn maali viimeisteli Suomen 3–1 voiton huikean vierasesityksen päätteeksi.

Suomen päävalmentaja Markku Kanerva (edessä), muu valmennustiimi sekä pelaajat Robert Ivanov (17) ja Teemu Pukki (10) juhlivat Suomen voittoa ansaitusti.

Robin Lod (8) iski Huuhkajat 2–0 johtoon Leo Väisäsen (15) syötöstä. Teemu Pukki (10) pelasi mainion ottelun, vaikkei onnistunutkaan maalinteossa.

Suomen Jukka Raitala (22) sai punaisen kortin jaloille liukumisesta.

Suomen pelaajat juhlivat Marcus Forssin (19) 1–0 johtomaalia.

Suomi tarvitsi vähintään pisteen

”Kiva palata tänne kahden vuoden jälkeen”, Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva totesi ottelun aattona Zenican Bilino Polje -stadionilla.

Niin, vaikka tuolloin, lokakuussa 2019 Zenicassa nähtiin Bosnian 4–1-murskavoitto. Suomalaiset eivät tuota peliä enää muistelleet, mutta siihen on muukin syy kuin epämiellyttävyyden sulkeminen mielestä. Tilanne kaksi vuotta sitten oli erilainen: Bosnia oli pakkovoiton edessä EM-karsinnoissa, Suomi jatkoi murskatappiosta huolimatta lopulta vastustamattomasti lopputurnaukseen.

”Tämä on uusi peli. Olemme oppineet kahden vuoden takaisesta”, Kanerva summasi.

”On upeaa pelata näin valtava peli. Odotamme sitä suurella innolla. Olen tyytyväinen, että meillä on vielä mahdollisuus mennä MM-kisoihin. Se on toki kovan työn takana. Bosnialla on vähän sama tilanne, hekin tarvitsevat tästä voiton. Mielenkiintoista on nähdä, kumpi lähtee tekemään muutoksia, jos tilanne pelissä säilyy tasaisena.”

Suomi kohtaa tiistaina päätöskierroksella Ranskan, joka mitä luultavimmin varmistaa lauantaina lohkovoiton. Bosnia isännöi tiistaina Ukrainaa. Lauantain voitto oli Suomelle erityisen tärkeä, sillä nyt Ranskaa ei ole pakko kaataa. Bosnia puolestaan isännöi tiistaina Ukrainaa.

Luvassa alkuvyörytystä

Huuhkajien valmentaja Markku Kanerva (vasemmalla) ja puolustaja Jukka Raitala tiedostivat Bosnia-pelin tärkeyden ja puhuivat tunnelmista laajasti perjantain tiedotustilaisuudessa.

Bosniassakin tiedettiin pelin panokset, ja päävalmentaja Ivaylo Petev painotti perjantaina vain voiton kelpaavan. Ja lupaili sitä haettavan alusta alkaen.

Kanerva muistutti Suomen osaavan kyllä iskeä vastaan, jos vastustaja avaa pelinsä tarpeeksi yltiöpäisesti.

”Mielenkiintoista nähdä, kuinka aggressiivisesti prässäten Bosnia-Hertsegovina peliin lähtee. Ja siihen liittyy meidän hyökkäyspeli, sieltä prässin alta pitää pystyä pelaamaan pois. Se voisi avata mahdollisuuksia pelata sinne syvyyteen, jos heillä on puolustuslinja korkealla”, Kanerva pohti.

”Se mahdollinen ylihyökkääminen koituu meidän hyödyksi. Pallonriistoilla, jolloin muoto puolustuksessa heillä ei ole siinä kuosissa, että pystyisivät estämään meidän tehokkaita vastahyökkäyksiä.”

Kokoonpanon yllättäjänä Forss

Kanervan valitsemassa avauskokoonpanossa kenties suurin yllätys oli nuoren hyökkääjän Marcus Forssin pääsy avaukseen.

Englannin Valioliigan Brentfordissa pelaava Forss, 22, ei ollut pelannut karsinnassa kuin hetkisen kotiottelussa Kazakstania vastaan syyskuussa. Hänen vierellään hyökkäyksessä avasi tuttu mies eli Suomen kaikkien aikojen maalintekijäkärki Teemu Pukki. Joel Pohjanpalo oli penkillä.

Lukas Hradecky oli totutusti maalilla. Puolustuksessa olivat topparit Daniel O'Shaughnessy, Robert Ivanov ja Leo Väisänen eli kokeneet Joona Toivio ja Paulus Arajuuri olivat alussa penkillä. Poissa oli myös laitapakki Jere Uronen, ja laidoilla olivat Jukka Raitala ja Niko Hämäläinen.

Keskikentän kolmikko oli avauksessa Robin Lod, Rasmus Schüller ja Glen Kamara.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut