HJK nousi sarjakärkeen – mestaruus ratkeaa päätöskierroksella - Jalkapallo - Aamulehti

HJK nousi sarjakärkeen – mestaruus ratkeaa päätöskierroksella

Ilves taipui Interille, Haka mätti maaleja Kotkassa. HJK oli tukalassa maalittomassa tilanteessa viimeiselle vartille asti.

HJK:n pelaajat Daniel O’Shaughnessy (oik.), Janne Saksela (vas.) ja Matti Peltola onnittelivat Roope Riskiä 1–0 maalista.

27.10. 20:48

Helsinki

Yksi Roope Riskin maali muutti miesten jalkapalloliigan mestaruustaistelun asetelmat päälaelleen. HJK voitti Riskin maalilla HIFK:n 1–0 ja nousi samalla pisteen sarjajohtoon ennen viimeistä kierrosta, kun KuPS jäi tasapeliin Seinäjoella.

HJK jäi KuPS ratkovat mestaruuden sunnuntaina Kuopiossa viimeisen kierroksen otttelussa.

Ei tällaista loppua olisi voinut kuvitellakaan kauden alussa, kun HJK vielä näytti ylivoimaisella mestarisuosikilta. Sen jälkeen on ehtinyt tapahtua paljon: Kuopion Palloseuran häkellyttävä viidentoista ottelun mittainen tappioton sarja ja HJK:n kolme perättäistä kotitappiota syys-lokakuussa.

Keskiviikon Stadin derby oli viimeisten vuosien paikallisotteluista HJK:n ja HIFK:n välillä kaikkein merkityksellisin. Kaikki paineet olivat tietenkin keskiviikkoiltana hallitsevalla mestarilla HJK:lla. HIFK:lle pelissä oli vielä tavoiteltavissa oleva viides sija sarjassa.

Panoksista huolimatta ottelussa nähtiin 2000-luvun pohjakosketus Stadin derbyissä, kun yleisömäärä jäi lukemaan 4 081.

HJK:n ja HIFK:n kannattajapäädyt olivat valmistautuneet otteluun hienoilla tifoilla ja savuilla, joiden takia ottelun alku viivästyi neljä minuuttia, kun savun hälvenemistä odotettiin kentällä. Kannattajien savut ja soihdut olivat täysin ylimitoitetut sen lisäksi, että ne ovat tietysti kiellettyjä.

PELI ehti käynnistyä, ja Roope Riski saada ensimmäisen laukauksen maalia kohti, kunnes peli keskeytettiin uudelleen kolmannella minuutilla noin minuutiksi. Näkyvyys kentällä oli jälleen liian heikko.

Jos usein on näyttänyt siltä, että HJK ei ”syty” Stadin derbyihin tai pelkää vastustajaansa enemmän riskejä, niin keskiviikkona ei ollut tätä ongelmaa. HJK painoi määrätietoisesti pelin ja paineen HIFK:n puolustuspäätyyn. HJK:n pelissä näkyi ottelun panos ja pakko voittaa.

HJK pakotti hyökkäyspelillään HIFK:n pudottautumaan 5–2–3-ryhmityksestä 5–4–1-ryhmitykseen. Punaisten linjat olivat niin tiiviisti, että linjojen välistä oli vaikea löytää murtautumispaikkoja.

HJK sai avausjaksolla kaksi oikein hyvää maalipaikkaa, joista Riski laukoi kohti maalivahtia ja kauden ensimmäisen Stadin derbyn vapaapotkumaalillaan ratkaissut Filip Valencic laukoi David Brownen keskityksen jälkeen yli maalin. HJK sai aikaiseksi avausjaksolla kahdeksan laukausta, mutta ainoaksi torjunnaksi jäi lopulta Markus Uusitalon helppo torjunta Riskin yritykseen alussa.

HIFK:n tehohyökkääjä Kei Kamara, joka kaatoi edellisessä Stadin derbyssä siniset tuplaosumallaan, sai avausjaksolla aikaan pari laukausta, jotka menivät selvästi yli maalin.

”Meidän pitää olla aktiivisempia. Meidän pitää päästä muodon sisään ja luoda paikkoja”, HJK-kapteeni Daniel O’Shaughnessy sanoi Ruudun taukohaastattelussa.

Toinen jakso ei tuonut muutosta pelin kulkuun. HJK jatkoi hallintaa ja murtautumispaikkojen etsimistä. 55. minuutilla oikea laitapakki hankki hyvällä haastamisella vapaapotkun, mutta Kamara purki takatolpalta pallon ennen kuin Valtteri Moren pääsi puskemaan.

Näytti siltä, että jokainen kulunut minuutti oli askel huonompaan Klubille.

67. minuutilla HIFK-pelaaja Keaton Isaksson sai jo toisen pahan näköisen osuman päähänsä ottelun aikana, ja hänet oli pakko ottaa vaihtoon. Samassa törmäyksessä sai iskun päähänsä myös HJK-toppari Miro Tenho, joka oli niin ikään pakko ottaa vaihtoon.

KELLOSSA oli 71 minuuttia täynnä Helsingissä, kun KuPS:n tehohyökkääjä Tim Väyrynen painoi rangaistuspotkusta joukkueensa tasoihin Seinäjoella. Se tarkoitti samalla sitä, että KuPS oli maalin päässä mestaruudesta Seinäjoella.

Kaksi minuuttia myöhemmin HJK:n valmennus vaihtoi Atomu Tanakan Valencicin tilalle ja Santeri Hostikan Riku Riskin paikalle. Vaihdot toimivat.

Tukalassa tilanteessa tarvittiin Roope Riskin viimeistelytaitoa. Sen näki piippuhyllylle asti, että Riski tekee maalin, kun hän otti rinnalla pallon haltuun maalin edessä, vei maalivahdin liikkeeseen ja laukoi vasurillaan pallon maaliin. 77. minuutilla HJK oli jälleen hyvin mukana mestaruuskamppailussa.

Atomu Tanakalle ja David Brownelle kuului osa kunnia maalista. Tanakan avulla HJK voitti pallon, ja Browne nosti pallon hienosti selustaan Riskille.

Loppuvihellyksen koittaessa sininen pääty purskahti euforiseen riemuun.

Timo Furuholm loi katseen kohti tuomaria Ratinassa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut