Matkustimme fanien kanssa kohti Pietaria ja Huuhkajien seuraavaa ottelua – lue tunnelmat tästä - Jalkapallo - Aamulehti

Matkustimme fanien kanssa kohti Pietaria ja Huuhkajien seuraavaa ottelua – lue tunnelmat tästä

Matkustimme suomalaisten jalkapallokannattajien bussissa Helsingistä Vaalimaalle.

Takapenkillä matkatunnelmasta nauttivat Jaakko Lehtilä (takarivissä vasemmalla), Kalle Heikkilä, Asseri Ritoniemi, Aleksi Ritoniemi, edessä Juha Lehtelä (vas.) ja Miikka Autti.

15.6. 6:30

Helsinki–Vaalimaa

Tunnelma bussissa oli Suomen puolella varovaisen innostunut ja odottava, muttei mitenkään äärimmäisen riehakas, kun fanit matkasivat kohti Pietaria ja Huuhkajien keskiviikkoista ottelua.

– Tämä on ollut todella hyvä matka. Tykkään itse näistä fani- ja urheiluporukoista: meininki on hyvä, ja kuskin kannalta nämä ovat kivoja reissuja, Ari Luoma sanoi.

Vekka Toursin bussia ajava Luoma tekee EM-kisojen aikana neljä edestakaista bussireissua Pietariin.

– Venäjän tulli on aina vähän omanlaisensa, mutta nyt on luvattu, että on aika helppoa. Toivon, että lupaus pitää, Luoma totesi taukopaikalla Pyhtäällä.

Bussinkuljettaja Ari Luoma ajoi Huuhkajien kannattajat kohti Pietaria.

Toive ei aivan toteutunut, sillä rajanylitys ei ollut nopeimmasta päästä.

Matkalaisilta edellytettiin todistusta negatiivisesta koronatestistä, mutta silti jokaiselta otettiin kolme näytettä: yksi molemmista sieraimista ja yksi kurkusta.

Rajaviranomaiset olivat myös tarkemman matkustajaluettelon perään.

Kannattajat nostattivat matkan aikana yhteishenkeä aiheeseen sopivalla musiikilla. Bussin epäviralliseksi dj:ksi päätynyt Julius Lastunen luukutti muun muassa Tommi Läntisen Via Dolorosaa ja Niilan Sukupolvien unelmaa.

– Minä vain ajauduin tähän asemaan. Tein matkalla bussipysäkille listan futisaiheisista biiseistä, mistä tykkään tosi paljon, Lastunen sanoi.

– Nämä ovat omaan korvaan täydellisiä tälle matkalle.

Julius Lastunen hoiti bussissa dj:n tehtäviä

Aivan kaikki eivät päässeet jatkamaan matkaansa kohti Pietaria rajanylityspaikalta, siltä osalta puuttui pakollinen Fan-id-kortti, josta mainitaan Pohjoiskaarre-sivustolla.

Suurin osa noin 40 bussimatkaajasta jatkoi matkaansa normaalisti Pietariin.

Pohjoiskaarre ja Fan-id

  • Suomen maajoukkueen kannattajat ry:n (SMJK) kotisivuilla Pohjoiskaarteessa kerrotaan Fan-id:stä seuraavasti:

  1. Venäjälle päästäkseen matkustajalla tulee olla voimassa oleva passi sekä Fan-id mukanaan.

  2. Passin tulee olla voimassa vähintään maassa oleskelun ajan, jos sinulla on voimassaoleva Fan-id.

  3. Jos sinulla on maahan saavuttaessa Fan-id vain sähköisessä muodossa, on sinun haettava fyysinen kappale ennen stadionille menoa.

Lähde: www.pohjoiskaarre.fi/uutiset

Huuhkajien kannattajat saivat Kööpenhaminassa ansaittua huomiota myötätuntoisesta käyttäytymisestään Christian Erikseniä kohtaan.

Eriksenin sydänpysähdys puhutti kannattajia bussimatkallakin.

– En osaa olla tyytyväinen voitosta. Onneksi Eriksen on elossa, se on mahtava juttu, Joni Kiiskilä sanoi.

– Kyllä siitä ottelusta vähän lähti fiilis sen jälkeen, eikä sitä samalla tavalla juhlinut, paikan päällä peliä seurannut Lauri Luomanen lisäsi.

Sekä Kiiskilä että Luomanen viettävät Pietarissa kahdeksan päivää. Keskiviikon Venäjä-peli on Kiiskilälle ensimmäinen Huuhkajien arvokisaottelu paikan päällä.

– Olen ollut aina sitä mieltä, että Suomen pitäisi pelata tuolla [arvokisoissa], koska uskon Suomen olevan turnausjoukkue.

Kannattajien bussimatka sujui Suomen rajojen sisäpuolella hillitysti ja jopa lapsiystävällisesti, vaikka janojuoma maistuikin yhdelle jos toiselle matkaajalle.

– Ilma on lämmin, seura on hyvää ja peli mitä mahtavinta, niin ei voisi paremmin asiat olla, Tatu Kotkalaakso tiivisti.

Myös Kotkalaakso viettää Pietarissa kahdeksan päivää ja aikoo nauttia ”viskin jos toisenkin”. Tavoitteena on päästä perillä kylpylään oloja parantelemaan.

Aaro Kuivalainen pohti, kuinka varuillaan Pietarissa pitäisi koronaviruksen vuoksi olla. Hän on saanut ensimmäisen koronarokotteen.

– Vähän tuntuu, että tunnelma on jännittynyt siinä mielessä, että ei tiedetä, mikä se Venäjän meininki on tällä hetkellä, hän sanoi.

Suomen maajoukkueen kannattajien sihteeri Aaro Kuivalainen miettii, miten varuillaan koronatilanteen takia pitäisi olla.

Venäjän koronatilanne kolkuttaa myös Janne Soinisen takaraivossa, mutta päätös kisamatkasta oli hänen mukaansa helppo.

– En matkustelisi tänä aikana, jos ei olisi kisoja, hän lisäsi.

– Ei muuta kun lippu korkealla ja voittoa hakemaan, samassa seurueessa matkannut Olli Rinne sanoi.

Monen suomalaisen Pietarin-matkaajan ohjelmaan kuuluu Huuhkajien pelien lisäksi myös perjantainen Ruotsi–Slovakia. Yksi heistä on Juha Lehtelä, joka kiertää kaikki Huuhkajien alkulohko-ottelut. Hän palasi Tanskasta sunnuntaina.

– Niin sanotusti tunteiden vuoristorataa oli matsi. Hyvä tulos, mutta ikäviä asioita tapahtui, Lehtelä sanoi ja kertoi nauttivansa kisamatkasta isommalla joukolla.

– Kivahan se on, että on samanhenkistä porukkaa.

Myös Riitta Arhio ja Timo Aitamurto nähdään niin Huuhkajien kuin Ruotsin ottelussa. Bussimatka sujui heidän mukaansa leppoisasti.

– Mukavaa musiikkia, ja rauhallista ja mukavaa menoa, Arhio sanoi.

– Tanska-voitto nosti odotuksia, ja nyt lähdetään realistisesti hakemaan kolmea lisäpistettä ja jatkopaikkaa, Aitamurto lisäsi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: