Hätkähdyttävä tilasto paljastaa Tim Sparvin merkityksen Huuhkajille – Teemu Pukki sanoi, että kaikkia jännittää - Jalkapallo - Aamulehti

Hätkähdyttävä tilasto paljastaa Tim Sparvin merkityksen Huuhkajille – Teemu Pukki sanoi, että kaikkia jännittää

Suomi otti perjantaina tuntumaa Parkenin stadionin nurmimattoon. Pääluotsi Markku Kanerva ilmoittaa pelaajille kokoonpanon lauantaiaamuna. H-hetki koittaa kello 19 Suomen aikaa.

Tim Sparvin pelikunto on suurimpia kysymyksiä Suomen kannalta lauantain EM-ottelussa.

11.6. 20:53

Aamulehti, Kööpenhamina

Pystyykö Suomi lähestymään lauantain Tanska-mittelöä tavallisena jalkapallo-otteluna? Sitähän se ei millään muotoa ole, mutta pelaajien on pakko ajatella niin, jotta lataus ei mene yli.

Siihen tiivistyy kaikki historiallisen hetken aattona.

Suomi tuli ja loikkasi vihdoin runsaat 1,5 vuotta sitten Helsingissä yli arvokisakynnyksen. Se oli kovan joukkueen kova temppu.

Nyt Kööpenhaminassa Markku Kanervan ryhmä joutuu karsintoja ankarampaan testiin. EM-kisojen avauspeli mittaa Suomen pelaajien henkistä kapasiteettia koko Euroopan edessä. Pelkkä osallistuminen ei riitä – se ei saa riittää.

Kanerva lääkitsee omaa jännitystään kahdella tavalla.

– Toivottavasti saan nukuttua hyvin yöllä ja päikkäreillä. Liikunta on toinen tärkeä rutiini, Suomen käskijä sanoi perjantaina Kööpenhaminassa yhtä varmalla äänellä kuin aina.

Pelaajat kuulevat kokoonpanon lauantaina aamuverryttelyn yhteydessä.

– Se on tuttu tapa kaikille. Rauhallisuus tulee rutiineista ja siitä, että olemme saaneet tehtyä kaikki suunnitellut asiat ennen peliä, valmentaja totesi.

Huuhkajat saapui Tanskaan perjantaina ja otti illalla tuntumaa Parkenin nurmimattoon.

– Kunnolla pääpalloon! Huomenna voitetaan ne kaikki, fysioterapeutti Jari-Pekka Keurulainen kannusti treenien aluksi.

Kunto kateissa

Suomi joutuu tulikuuman Tanskan käsittelyyn Kanervan päävalmentaja-ajan huonoimmassa tuloskunnossa. Huuhkajat ei ole voittanut kuuteen peliin, eikä osunut valmistavissa peleissä Ruotsia ja Viroa vastaan.

Toki tilanne on merkittävästi parempi kuin 2015–2016, jolloin Suomi pelasi 13 peliä (0–4–9) putkeen ilman voittoa maalierolla 6–24. Tämän sotkun selvitti päävalmentajaksi ylennetty Kanerva.

Nyt hänen kohdallaan kysymyksiä herättää lähinnä ryhmitys.

Kanerva on suosinut viime ajat kolmen topparin linjaa, kun EM-karsinnoissa parhaat tulokset tulivat neljän alakerralla, jossa keskustan muurasivat Joona Toivio ja Paulus Arajuuri. Isoimmissa voitoissa Glen Kamara ja Tim Sparv pelasivat heidän edessään niin ikään 90-minuuttisia ja suojelivat Suomen kaikkein pyhintä.

Kapteeni Sparvin merkitys Suomelle on ollut massiivinen. Kun hän on pelannut täydet minuutit, Huuhkajat on voittanut seitsemän viimeisintä peliä päästämättä maaliakaan (11–0)! Valitettavasti mies ei ole kyennyt viime aikoina juuri pelaamaan ysikymppisiä.

Sparv vakuuttaa olevansa terve. Polvivamma ei enää kiusaa miestä.

Pystytkö pelaamaan tarvittaessa koko 90-minuuttisen?

– Olen valmis pelaamaan. Katsotaan, jos saan pelata lauantaina, Sparv heitti palloa Kanervan suuntaan.

Kun Sparv pelaa 90 minuuttia, Suomi voittaa ja pitää nollan.

Onni Valakari, Teemu Pukki ja Paulus Arajuuri juoksivat hymyssä suin Parkenilla.

Jännitystä ilmassa

Huuhkajat on rankattu monissa arvioissa ennakolta EM-turnauksen heikoimmaksi joukkueeksi. Kaksikko myöntää Suomen altavastaaja-aseman, mutta sen ei tarvitse tarkoittaa kolmea tappiota.

– Olemme altavastaajia nyt, mutta emme enää kisojen jälkeen, Sparv paalutti.

– Muut maat miettivät, ettei Suomelle saa menettää pisteitä. Olemme kuitenkin näyttäneet kykymme myös parhaita vastaan, Kanerva kommentoi.

Kanervalla ei ollut vaikeuksia listata Suomen vahvuuksia kansainvälisen lehdistön edessä. Vahva joukkuehenki ja yhtenäisyys luovat pohjan tiiviille puolustuspelille. Pelaajien rohkeus taas on avain järkyttää vastustajia.

Perjantain infossa esiintyi myös Teemu Pukki. Sparvin tavoin hänenkin pelikuntonsa on pieni kysymysmerkki, mutta kaiken pitäisi olla kunnossa nilkkavaivan jälkeen.

Pukki sanoi odottaneensa lauantaipäivää kauan ja myönsi jännityksen.

– Pieni jännitys tekee vain hyvää. Suomessa on futisbuumi päällä, joten jännitystä on varmasti kaikilla. Pelaajilla, teillä, faneilla ja ihan kaikilla, Pukki tuumasi.

EM-kisojen ottelu Tanska–Suomi lauantaina kello 19 Suomen aikaa.

Mahdolliset kokoonpanot

Tanska: Schmeichel, Maehle, Christensen, Kjaer, Wass, Höjbjerg, Delaney, Braithwaite, Eriksen, Skov Olsen, Poulsen.

Suomi: Hradecky, Uronen, L. Väisänen, Arajuuri, Toivio, Raitala, Sparv, Kamara, Kauko, Lod, Pukki.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: