Ilves hakkasi päätään seinään FC Lahden vieraana - Jalkapallo - Aamulehti

Ilveksen pelaajille on turha ehdottaa bussikierrosta – Lahden Mourinho tuhosi hyökkäyspelin

Lahti päätti Ilveksen neljään otteluun venyneen voittoputken vasta 17-vuotiaan Pyry Lampisen osumalla.

Ilveksen Tiemoko Fofana sekä FC Lahden Jean-Christophe Coubronne kamppailivat pallosta. Fofana teki toisella puoliajalla tilaa Naatan Skytälle, joka pääsi ottelun loppuhetkillä hyvään maalipaikkaan.

14.7.2019 21:54

On selvää, ettei Ilveksen pelaajille kannata ehdottaa turistikierrosta kaksikerroksisessa bussissa ainakaan viiteen vuoteen.

FC Lahden Mourinhon Sami Ristilän rakentama puolustusrykelmä oli – jos mahdollista – vielä alempana kuin portugalilaisen valmentajalegendan luomat sumput.

Tamperelaisjoukkue hakkasi päätä seinään koko illan ja joutui palaamaan legendaariselta hiihtostadionilta kotiin hampaita kiristellen.

Lahti päätti Ilveksen neljään otteluun venyneen voittoputken vasta 17-vuotiaan Pyry Lampisen osumalla 1–0 (1–0).

Samalla Lahti palasi voittokantaan neljän ottelun rämpimisen jälkeen.

Ilves hallitsi täysin

Ilves hallitsi peliä suvereenimmin kuin mitään liigakamppailua Jarkko Wissin valmennuskaudella, mutta Lahden kymmenen miehen lihamuuri eliminoi kunnon maalintekotilanteet lähes tyystin.

Paras tasoituspaikka syntyi 93 minuutilla, kun Lauri Ala-Myllymäen vapaapotku lähti vihaisesti kohti alanurkkaa.

Lahden saksalaisvahti Patrick Rakovsky venytti kuitenkin näppinsä väliin – ja ensimmäisenä irtopallolle päässyt Naatan Skyttä suti pallon ohi.

Skyttä on Lampisen tavoin vasta 17-vuotias, mutta sankarin viitta jäi tällä kertaa Lahteen.

– Aavistin puolustusvoittoista taktiikkaa, mutta siihen olisi pitänyt reagoida eri tavalla. Meidän olisi pitänyt olla alussa terävämpi kaksinkamppailuissa ja ottaa sillä tavalla isännän otteet. Tämmöisessä kamppailussa avausmaalin merkitys oli tavallista suurempi, Ilveksen valmentaja Jarkko Wiss summasi.

Samalla tuli arvokas oppitunti.

– Meidän pitää olla jatkossa valmiimpi pelaamaan erilaisia taktiikoita vastaan, Wiss painotti.

Liigatappio oli Ilvekselle vasta kauden toinen. Ensimmäinen tuli 24. toukokuuta KuPSin vieraana. Tällä kertaa tamperelaisia korpesi vielä enemmän, koska peli oli hallinnassa alusta loppuun.

Maalintekopeli

Jalkapallo on kuitenkin maalintekopeli. Tyylipisteitä ei jaeta, kuten takavuosien Saksan ja nykyisen Portugalin otteluissa on nähty piinaavan usein.

Lahti on pelannut yleensä erittäin aktiivisesti kotikentällään, mutta tällä kertaa Ristilä valitsi sumppupuolustustaktiikan.

Kaikki pelaajat vetäytyivät suosiolla omalle alueelle ja jättivät Ilveksen syöttötilan minimiin.

Tämä aiheutti tamperelaisvieraalle paljon vaikeuksia.

Ilves pääsi vyöryttämään melkein koko ajan, mutta Lahden puolustuksen keskeltä ei tahtonut löytyä kunnon laukaisupaikkoja millään.

Lahti sai avausjaksolla vain kaksi vaarallista vastahyökkäystä, mutta tämäkin riitti.

Ensimmäistä kertaa liiga-avaukseen päässyt Lampinen kiitti Ristilää kauniisti luottamuksesta viimeistelemällä heti maalin.

Tulokashyökkääjä ohjasi meksikolaisen Jeronimo Amionen antaman syötön tyynesti takanurkkaan. Vähältä piti, ettei Lahti rokottanut myös Ilves-puolustuksen toisesta nukahduksesta. Amione vapautui vasemmalta hyvään tekopaikkaan, mutta Felipe Aspegren venytti jalkansa viime tingassa eteen.

HJK vastaan lauantaina

Huojentava tieto: Ghanalaisen David Addyn vamma ei ole vakava. Hienon kauden pelannut laitapuolustaja on Ilveksen käytettävissä ensi viikonloppuna.

Yleisöä: 2683.

Entä nyt? Heinäkuu huipentuu ensi lauantain makupalaan, kun Ilves hyökkää hallitsevan mestarin HJK:n kimppuun täpötäydessä Tammelassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: