Huuhkajien Paulus Arajuuri muistaa, miten todellisuus maajoukkueesta iski erikoisella tavalla vasten kasvoja – jäi ilman neonvihreitä nappiksia - Jalkapallo - Aamulehti

Huuhkajien Paulus Arajuuri muistaa, miten todellisuus maajoukkueesta iski erikoisella tavalla vasten kasvoja – jäi ilman neonvihreitä nappiksia

Toppari Paulus Arajuuri suosii värikkäitä nappulakenkiä. Hän muistaa, miten eräs satsi uusia kenkiä meni ainoastaan arvokisapelaajille.

Lukas Hradecky (vas.), Paulus Arajuuri ja Tim Sparv muodostavat Suomen EM-unelmasta vastanneen Huuhkajien kapteeniston.

18.11.2019 19:37

Ateena

Huuhkajien hotellin aulassa tepastelee tyypillisen tapaa iloisesti hymyilevä keskuspuolustaja Paulus Arajuuri. Tällä kertaa hänen olemuksessaan on kuitenkin poikkeuksellista raukeutta.

EM-kisapaikan varmistuminen lyö Arajuurella yhä pulsseja tajuntaan.

– Huomaa, että ajatukset pyörii päässä. On innoissaan kuin pieni poika, eikä melkein malta mennä nukkumaan. Nämä ovat hyviä aikoja, Arajuuri kuvailee.

Sängyssä pyöriessään 30-vuotiaan keskuspuolustajan ajatukset harhailevat jo ensi kesään.

– Silloin mennään kisoihin, ja mitä kaikkea se tarkoittaa sitten tulevalle keväälle ja kesälle. Olen miettinyt kaikkia niitä vaikeita hetkiä ja vastoinkäymisiä, milloin ollaan jouduttu uskottelemaan toisillemme, että me vielä mennään kisoihin. Tuo on ollut ikuisuusprojekti. Vaikea sitä on hetkessä sulattaa.

Nappulakengät

Vuosikaudet ulkomailla ammatikseen pelannut ja tällä hetkellä kyproslaista Pafosia edustava Arajuuri on saanut tuntea jäävänsä usein paitsi, kun hänen ympäriltään joukkuetovereita on kauden päätteeksi suunnannut kesän arvokisoihin.

– Jokaiselle suomalaiselle se on ollut arka paikka. Mä olen aina ollut ylpeä suomalaisesta fudiksesta. Usein on tullut se kysymys, että onko Suomi päässyt koskaan kisoihin. On ollut aina vaikea sanoa ei, koska oltaisiin mun mielestä ansaittu päästä sinne jo pitkään, Arajuuri miettii.

Yksi paitsi jäämisen tunne on jäänyt Arajuurelle erityisesti mieleen keväältä 2016. Hän edusti silloin puolalaista Lech Poznania. Tarina kulminoituu neonvihreisiin nappulakenkiin.

– Meillä oli puolalaisia ja unkarilaisia pelaajia. Saatiin Niken kenkiä, mutta tietty väri lähetettiin vain niille, jotka lähtivät EM-kisoihin. Se oli mun mielestä tosi makea väri, enkä mä koskaan saanut niitä kenkiä, Arajuuri muistelee.

Suomi ei mennyt lopputurnaukseen. Päävalmentaja Mixu Paatelainen oli saanut kenkää kesken karsintojen.

– Siinä se vain jotenkin konkretisoitui, että niillä kengillä mennään kisoihin.

Arajuuri toivoo jälleen värikästä kenkämallia kisoihin lähtijöille. Mustilla 192-senttinen kolossi ei suostu pelaamaan.

– Koetan pysyä niin värikkäissä kuin vain pystyn. Niissä tulee vikkelä olo. Jos vedän mustat kengät jalkaan, pelkään, että näytän ihan puiselta.

Kreikka on herännyt

Suomi kohtaa EM-karsintojensa päätöspelissään Kreikan Ateenan olympiastadionilla tänä iltana. Helleeneillä on alla kaksi voittoa uuden hollantilaisvalmentajan John van ’t Schipin alaisuudessa.

Niistä ensimmäinen, 2–1-voitto Bosnia ja Hertsegovinasta, oli Suomelle mannaa ja antoi sille mahdollisuuden varmistaa EM-kisapaikka viime perjantain Liechtenstein-ottelussa.

– Kreikka heräsi meille ihan uskomattomaan aikaan ja pelasi huikean pelin Bosniaa vastaan. Siellä on vaihtunut äijiä ja he ovat löytäneet hyvän vireen. Sieltä tulee kova Kreikka päälle. Heillä on nyt pari voittoa putkeen ja itseluottamus kasvanut, Arajuuri tuumailee.

Arajuuri kertoo joukkueen pitäneen pitkän ja huolellisen palaverin vastustajasta.

Voitolla Kreikasta olisi merkitystä, sillä se nostaisi erittäin todennäköisesti Suomen EM-lohkoarvonnoissa kolmoskorin maaksi.

Jos Arajuuri pelaa illalla, hän kantaa Suomen kapteeninnauhaa. Kippari Tim Sparv on luultavasti sivussa aiempien pohjevaivojensa vuoksi, ja maalivahti Lukas Hradecky tekee tilaa Serie A -veskari Jesse Joroselle tolppien välissä.

Varakapteenit Hradecky ja Arajuuri ovat sopineet vuorottelevansa kapteeninnauhan kanssa silloin, kun Sparv ei ole kentällä.

Toki myös Arajuuren pelaaminen on epävarmaa. Hänellä on allaan polvivamma, josta kuntoutui vain viikkoa ennen maajoukkuepelejä.

– Adrenaliini ja särkylääkkeet auttoivat Liechtensteinia vastaan. Tuntui, että se ei vaikuta enää siihen pelisuoritukseen. Pystyin pelaamaan omalla tasollani, ja oma liike tuntui normaalilta, Arajuuri kuvailee.

Suomi kohtaa Keikan EM-karsintojen päätöspelissään Ateenan olympiastadionilla tänä iltana kello 21.45. Viasat Jalkapallo ja Viafree näyttävät ottelun suorana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut