Aamulehden kolumni jalkapallosta ja Tampereesta 2019 - Jalkapallo - Aamulehti

Tampere on Suomen jalkapallon pääkaupunki

Kolumni: Tampere palasi paksuin kirjaimin Suomen jalkapallokartalle 2015. Nyt kuningaspeli täyttää lehterit, jahtasi maaleja sitten Ilves tai Huuhkajat.

Aamulehden toimittaja Pekka Aalto oli 2011 paikalla todistamassa ilmaveiviä.­

8.9.2019 9:30

Aamulehti

Huippujalkapallo on houkutellut viime kuukausina Tampereen Ratinaan ja Tammelaan lähes sata tuhatta katsojaa. Jalkapalloväki voi olla ylpeä väenpaljoudesta. Buumi on kaupungissa kuumimmillaan kenties koskaan.

Paljon juontaa vuoteen 2015. Tuolloin Ilves nostettiin kabinettipäätöksellä jalkapalloliigaan ja Ratinasta tuli miesten A-maajoukkueen kotikenttä Olympiastadionin remontin takia.

Muutamassa vuodessa on ehtinyt tapahtua. Ilves on kirinyt liigan kärkikamppailuun ja Huuhkajat liidellyt lähelle Euroopan huippua. Varsinkin jälkimmäistä voi pitää yllätyksenä.

Näiden kahden joukkueen oiva menestys on saanut massat liikkeelle. Voitot ovat buumin tärkeintä rakennusainetta.

Koko suomalaisen huippujalkapallon painopiste on siirtynyt pääkaupunkiseudulta ja Turusta kohti Tamperetta.

Ilveksen värit näkyvät kaupungin katukuvassa päivittäin. Maitokaupan kassajonossa välkkyvät aina vähintään yhdet keltavihreät verkkarit.

Liigajoukkueen yleisökeskiarvo on 11 kotipelin jälkeen peräti 4 450 eli HJK:n (5 422) jälkeen selkeästi sarjan korkein. Ilves on kerännyt jo nyt enemmän lipputuloja kuin viime kaudella 17 kotiottelusta. Seurayhteisö on innostunut toden teolla joukkueen tueksi, ja tärkeät ottelut kiinnostavat muitakin.

EM-karsintapelien aikana Tampere värjäytyy sinivalkoiseksi. Kolkkoon Ratinaan syntyy hyvinkin lämmin tunnelma, kun yli 16 000 ihmistä huutaa Suomen puolesta. Kuka olisi uskonut?

Kesäkuussa Bosniaa vastaan yleisömäärä kohosi 16 103:een, ja syyskuun Kreikka- ja Italia-ottelut varattiin loppuun ennätystahtia. Ratinan kapasiteetti 16 500 on jäänyt Huuhkajien lennon takia jopa pieneksi.

Huuhkajien kolmeen EM-karsintapeliin on myyty lähes 50 000 pääsylippua. Sunnuntain Italia-peliinkin odotetaan yli 16 000:ta ihmistä.­

Ilves on kerännyt kotiotteluihinsa keskimäärin lähes 4500 katsojaa. Tiemoko Fofana tavoitteli palloa kärkiottelussa Interiä vastaan pääkatsomon edessä.­

Huippujalkapalloon tarvitaan huippuolosuhteet. Tampereen kaupunki on kunnostanut Ratinaa seitsennumeroisilla summilla.

Jo nyt voi todeta, etteivät rahat ole menneet hukkaan. Huuhkajien pelit tuottavat tälle seudulle monenlaista hyvää.

Mielikuvillakin on iso merkitys.

Tampere? Se on se paikka, jossa pelataan 90 minuuttia jalkapalloa ja lopuksi Suomi voittaa.

Jos ja kun Tammelaan saadaan lähivuosina uusi stadion, olosuhteet paranevat vielä monta pykälää. Tämänhetkisen tiedon mukaan stadion on tarkoitus rakentaa vuosina 2021–23.

Hartaimmin areenaa on toivonut Ilves, joka liikuttaa liigapelaajien lisäksi tuhansia junioreita. Merkittävä toimija on myös TPV, jonka edustus nousi kuluvaksi kaudeksi Ykköseen. Toivottavasti Tammelasta tulee mahdollisimman monen tamperelaisseuran koti.

Pelkkää auvoa Manse-pallo ei ole. Moni jalkapallon tekijä kokee, ettei kaupunki anna tarpeeksi arvoa lajille. Arvostus tai sen puute näkyvät pienissä yksityiskohdissa. Pinta kiiltää, mutta perusta ei ole priimakunnossa.

Mestaruudesta kamppaileva joukkue saattaa joutua pikahälytyksellä evakkoon kotipesästään, kun treenikentän viereen ilmestyy kivilouhimo. Ratinan kalenterista voi myös äkisti kadota sinne tehtyjä varauksia muiden tapahtumien tieltä.

Seurat kaipaavat ennustettavuutta ja hyvää vuoropuhelua.

Kiitosta kaupunki ansaitsee siitä, että jalkapallon harrastajat ovat saaneet nauttia useista uusista tekonurmista. Harvan pikku-Pekan täytyy enää pelata palloa hiekkakentällä polvet verillä.

Ruohonjuuritason ja huippujalkapallon välillä on selkeä yhteys. Toisen hyvinvointi vaikuttaa ennemmin tai myöhemmin toiseen. Seuraa positiivinen kierre. Yläkulmaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?