HJK on käytännössä mestari ja liiga päättyy runkosarjaan – ”Ratkaisuhakuisuus loppui”, sanoo SJK:n Sarajärvi - Jalkapallo - Aamulehti

HJK on käytännössä mestari ja liiga päättyy runkosarjaan – ”Ratkaisuhakuisuus loppui”, sanoo SJK:n Sarajärvi

Himmeämpien mitalien kohtalo vielä auki.

Tim Väyrysen ja Ferhan Hasanin HJK on matkalla mestaruuteen.­

29.10. 17:11 | Päivitetty 29.10. 17:12

HJK on liki satavarmasti miesten tämän kauden jalkapalloliigan mestari. Asia käytännössä varmistui torstaina, kun liigan hallitus päätti, että kausi päättyy runkosarjaan.

HJK:n ero viime vuoden mestariin Kuopion Palloseuraan on kolme pistettä. KuPSilla on yksi ottelu jäljellä ja HJK:lla kaksi. HJK:n maaliero on 47–16 ja KuPSin 37–23.

Tasapisteissä mestaruuden ratkaisee maaliero. Teoriassa KuPS voisi siis vielä ohittaa HJK:n, mutta se vaatisi kuopiolaisilta todellisen murskavoiton TPS:stä ja samalla HJK:n yhtä lailla murskaavia tappioita IFK Mariehamnille ja Interille, jotta nykyinen 17 maalia heikompi maaliero kääntyisi KuPSin hyväksi.

– Yhä epävarmemman terveystilanteen ja uuden karanteenitapauksen vuoksi Veikkausliigan hallitus ilmoittaa, että Veikkausliigan kausi 2020 päättyy runkosarjaan. Palloliiton hallitukselle tehty esitys sarjan jatkamisesta marraskuun loppuun vedetään pois, liigan tiedotteessa todetaan.

Tiedotteessa kerrotaan, että myöhään keskiviikkoiltana tulleen tiedon mukaan yhdessä seurassa osa pelaajista on altistunut koronavirukselle ja määrätty karanteeniin.

Karanteenissa oleva seura on liigasta putoava Rovaniemen Palloseura, jonka tiedotteen mukaan RoPSin Veikkausliigajoukkueessa neljä pelaajaa ja akatemiajoukkue RFA:ssa yksitoista pelaajaa on asetettu karanteeniin. Karanteeni perustuu Ounasvaaran lukiossa viime viikolla tapahtuneeseen joukkoaltistumiseen.

Tämä oikeuttaisi RoPS:n siirtämään liigajoukkueen ja RFA:n ottelut pelattavaksi karanteenin jälkeen. RoPS kuitenkin pyrkii pelaamaan päätöskierroksen ottelun nykyisen aikataulun mukaan keskiviikkona 4. marraskuuta.

Ottelun siirtyminen eteenpäin siirtäisi myös samanaikaisesti pelattavaa runkosarjan päätöskierrosta eteenpäin.

Alun perin runkosarjan jälkeen oli tarkoitus pelata kuuden parhaan joukkueen muodostama mestaruussarja ja kuuden seuraavan kesken haastajasarja. Nyt nämä jäävät pelaamatta.

SJK:n Raimo Sarajärvi pettyi kauden päättymiseen.­

Seinäjoen Jalkapallokerhon puheenjohtaja Raimo Sarajärvi kertoo olevansa hyvin pettynyt päätökseen. Lopulta siitä ei edes äänestetty, kun niin moni seura harasi vastaan.

– Se oli surullinen näytelmä, joka osoitti sen, että Veikkausliiga tarvitsee hallintouudistuksen. Se oli farssi. Ratkaisuhakuisuus loppui, Raimo Sarajärvi sanoo.

Sarajärvi olisi ymmärtänyt viranomaispäätöksen sarjan keskeyttämisestä, mutta nyt seurat luovuttivat.

– Monelle seuralle tämä oli hyvä ratkaisu, kun säästävät rahaa.

Erityisen outona Sarajärvi pitää sitä, että Kuopion Palloseura olisi voinut loppusarjassa taistella vielä mestaruudesta ja silti se halusi lopettaa.

– Se oli outoa. He ovat pelanneet hienon kesän ja europelejä. En ymmärrä sitä logiikkaa. Häviämisen pelko oli suurempi kuin voittamisen tahto. Jos minulla olisi mahdollisuus mestaruuteen, en lopettaisi ennen kuin minut haetaan sieltä kentältä, Sarajärvi sanoo.

Sarajärven mukaan hän ei olisi edes voinut äänestää lopettamisen puolesta, kun hän tietää joutuvansa antamaan lomautuslappuja päätöksen takia.

– Päätöksentekojärjestelmän pitää muuttua. Olimme joka ainoa jäävejä äänestämään.

HJK:n päävalmentajan Toni Koskelan mukaan oli tärkeätä, että jalkapalloliigan loppumisesta saatiin jokin päätös.

– Ihannetilanteessa olisimme pelanneet 27 peliä suunnitellusti. Oli epätodennäköistä, että kaikki olisi mennyt mallikkaasti, Koskela sanoo.

Koskelan mukaan vuoden aikana on tapahtunut paljon sellaista, mihin kukaan ei pystynyt täysin varautumaan.

– Veikkausliiga ja jalkapalloyhteisö on selviytynyt kunnialla, ja vasta loppusuoralla on tullut karanteeneja. Olosuhteet huomioiden olemme selviytyneet suhteellisen hyvin.

HJK:n takana mitalisijat ovat vielä auki. KuPSin ero Inter Turkuun on vain yksi piste. FC Honka puolestaan on kolmen pisteen päässä Interistä, ja espoolaisten maaliero on seitsemän maalia huonompi.

IFK Mariehamnin Albion Ademi (13 maalia) taistelee HJK:n Roope Riskin (14) kanssa maalikuninkuudesta.­

FC Hongan managerilla Hexi Artevalla oli tyhjä olo torstaina päätöksen jälkeen.

– Onhan tämä ollut aika kummallinen kausi kaikin puolin. Harmittaa joukkueemme puolesta. Uskon, että olisimme olleet loppusarjassa vahva. Sillä tavalla harmi. Analyysit sitten jälkikäteen, Hexi Arteva sanoo.

Jotain positiivistakin hänelle jäi mieleen kaudesta.

– Saimme uuden pelitavan, jonka päälle pystyy rakentamaan maaleja ja hyökkääviä pelejä. B-pojat voittivat Suomen mestaruuden ja pääsevät ensi vuonna pelaamaan Uefan Nuorten mestarien liigaa. Nyt pääsemme nostamaan edustusjoukkueeseen nuoria, jotka pärjäävät eivätkä vain selviydy.

Arteva asettelee sanojaan tarkemmin, kun tulee puhe liigan hallituksen työskentelystä viime aikoina.

– Monitahoinen asia, josta kuitenkin selvittiin ja saatiin tarvittavat päätökset. Sen tämä osoitti, että pitkään vireillä olleelle liigan hallintouudistuksella on tarvetta. Sellaista se on.

Artevan mukaan kaikki varmaan toivovat, että korona väistyisi ennen ensi kautta.

– Jalkapallo on hoitanut ruutunsa varsin esimerkillisesti.

HIFK:n toimitusjohtajan Christoffer Perretin mukaan päätös oli järkevä.

– Se on tietysti ikävä, kun joudutaan tällainen päätös tekemään. Mielestäni se oli kuitenkin oikeudenmukaisin päätös. Loppusarjoja ei olisi pystytty pelaamaan. Nyt kaikki kohtaavat toisensa kahdesti runkosarjassa, Christoffer Perret sanoo.

Perret sanoo olevansa ylpeä siitä, että kausi on saatu pelattua näinkin pitkälle loppuun.

– Sarja olisi voinut jäädä paljon pahemminkin kesken. Aika lailla kaikki ovat saaneet tarpeekseen koronasta. Tämä oli tällainen koronakausi, pituudeltaan ja taloudellisesti.

HIFK:n pelaajasopimukset päättyvät marraskuun lopussa, joten seura ei säästä palkkakuluissa runkosarjan jälkeen. Matkakuluissa se sen sijaan säästää, kun loppusarjan matkapelit jäävät tekemättä. Kotiottelut ovat Perretin mukaan tuottaneet tappiota, kun katsojamäärät ovat jääneet koronarajoitusten ja ihmisten varovaisuuden takia hyvin pieniksi.

– Jokainen peli ja matka ovat lisänneet tappioita. Nyt pitää kerätä voimia ensi kauteen. Tämä oli tauti, joka kosketti kaikkia.

Ykköseen putoaa Rovaniemen Palloseura, joka on saanut 21 ottelussa kokoon vain viisi pistettä. Karsijan paikalla on TPS 15 pisteellä. Sillä on kuitenkin vielä kaksi ottelua jäljellä, joten nouseminen viiden pisteen päässä olevan IFK Mariehamnin ohi on mahdollista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?