Tästä syystä jalkapallon Suomen cupin finaali pelataan Maarianhaminassa - Jalkapallo - Aamulehti

Ilves menetti Suomen cupin finaalin kotiedun heppoisella perusteella – Palloliiton kilpailupäällikkö: ”Ymmärrän tamperelaisten harmituksen”

Suomen cupin voittaja tienaa 50 000 euroa ja vähintään reilun 300 000 euron arvoisen Eurooppa-liigan karsintapaikan.

Ilves tuuletti railakkaasti Suomen cupin välierän jälkeen Kokkolassa.

17.5.2019 18:42 | Päivitetty 17.5.2019 18:48

Ilves ja IFK Mariehamn ratkaisevat jalkapallon Suomen cupin voiton 15. kesäkuuta Maarianhaminan stadionilla.

Palloliitto ratkaisi pelipaikan Suomen cupin erillismääräyksien perusteella. Niiden mukaan cup huipentuu sen finalistin kotikaupungissa, jossa finaalin järjestämisestä on kulunut enemmän aikaa. Tämä vielä sillä edellytyksellä, että stadion täyttää tietyt Uefan kriteerit, kuten Maarianhaminan Wiklöf Holding Arena nyt tekee. Tampereella olisi pitänyt pelata Ratinassa.

– Ymmärrän tamperelaisten harmituksen, mutta valinta oli sääntöjen mukainen ja yksiselitteinen. Mikäli IFK Mariehamn olisi hävinnyt välierän VPS:lle, silloin finaali olisi pelattu Vaasassa, Palloliiton kilpailupäällikkö Peter Lundström selvitti.

Maarianhaminassa ei ole pelattu cup-finaalia koskaan aiemmin. Tampereen vertailukohtana oli vuosi 2016, jolloin SJK ja HJK ratkaisivat voiton Ratinassa järjestetyssä loppuottelussa.

Näin kenttäpäätös ei liittynyt millään tavalla Ilvekseen – eikä edes muihin tamperelaisjoukkueisiin.

Epäonnistunut kokeilu

Suomen cupin finaali pelattiin Helsingissä vuoteen 2014 asti paria poikkeusta lukuun ottamatta. Sen jälkeen Palloliitto halusi kokeilla loppuottelun kierrättämistä suosion lisäämiseksi. Tämä jakso sisälsi Valkeakosken, Tampereen ja Seinäjoen.

Kokemukset eivät olleet kovin hyviä, kun kaksi joukkuetta kohtasi kolmannella paikkakunnalla.

– Emme saaneet kannattajajoukkoja niin hyvin liikkeelle kuin olisimme toivoneet.

Niinpä seuraavaksi päädyttiin nykykäytäntöön.

– Kun olympiastadionin remontti valmistuu, tulee vakavaan pohdintaan, palautetaanko cup-finaali pysyvästi synnyinsijoilleen, Lundström tuumi.

Lauri Ala-Myllymäki laukoi 3–2-voittomaalin vapaapotkusta lisäajan viidennellä minuutilla.

Kiinnostaako faneja?

Maarianhaminassa järjestettävä cup-finaali on haastava rasti myös Palloliitolle varsinkin ajankohdan takia. Kesäkaupungin majoitustilat ovat kovassa käytössä juhannuksen alla.

– Meillä on tietty korvaus joukkueille finaalia varten, mutta Ilves ei ole tyytyväinen tähän summaan. Siitä neuvotellaan vielä.

Ilves tiesi jo ennen välieräkamppailua, että mahdollinen finaali pelataan joko Maarianhaminassa tai Vaasassa.

– Tietysti tilanne harmittaa, mutta minkäs teet. Ei tässä auta muu kuin purra huulta, kerätä sisua ja tehdä kaikki mahdollinen voiton eteen, Ilveksen toimitusjohtaja Tomi Erola kommentoi.

Tilanne on haasteellinen paitsi joukkueen myös kannattajien kannalta. Finaalipaikan sijainti rajoittaa tukijoukon määrää enemmän tai vähemmän.

Kotipeleihin pitkä tauko

Suomen cupin voittaja tienaa 50 000 euroa ja vähintään reilun 300 000 euron arvoisen Eurooppa-liigan karsintapaikan. Kovaan panokseen nähden kotikenttäedun määrittämisen perusteet tuntuvat heppoisilta ja suorastaan epäoikeudenmukaisilta.

Tulevien viikkojen liigaohjelma tuo Ilvekselle omat murheensa. Tulikuumalle tamperelaisjoukkueelle tulee kotiotteluihin peräti viiden viikon tauko ensi maanantain IFK Mariehamn -ottelun jälkeen. Ilves nähdään seuraavan kerran Tammelassa vasta 25.6.

Väli venyy poikkeuksellisen pitkäksi, kun kesäkuun puoliväliin ajoittunut HIFK-peli piti siirtää elokuulle cup-finaalin takia.

– Pitkä tauko ei ole tietysti ihanteellinen ratkaisu, mutta ohjelmassa ei ole sinänsä mitään ihmeellistä. Kesäkuun alussa on maaottelutauko, sitten tulee cup-finaali ja perään vielä juhannus, Erola selvitti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut