Näkökulma: Teemu Pukin huima syksy vaihtui kuivaan kauteen - Jalkapallo - Aamulehti

Mitä on tapahtunut Teemu Pukille? Huima syksy vaihtui maalipaikkojen tuhlailuun ja kuivaan kauteen

Tätä mieltä: Norwichin rajat joukkueena ovat tulleet vastaan. Teemu Pukin olisi syystä löytää maalivainu tiistaina, jolloin Norwich kohtaa viimeisen säilyjän paikalla majailevan Watfordin.

6.7. 20:00

”Tulikuuman Teemu Pukin maalijuhlat jatkuvat”

”Teemu Pukki on kärkiseurojen kauhu”

”Teemu Pukin tehovireelle ei löydy rajoja”

Nämä ovat otsikoita viime syksyltä, jolloin Norwichin ja Suomen maajoukkueen ykköshyökkääjä Teemu Pukki hämmästytti Englannin Valioliigassa ja EM-karsintaotteluissa.

Valioliigassa Pukki on tehnyt 11 maalia. Se on ensimmäistä kauttaan maailman kovimmassa jalkapallosarjassa pelaavalle huikea määrä.

Mutta: kaikki pelitilannemaalit ovat tulleet syyskaudella, viimeisin joulukuussa. Sen jälkeen Pukki on tehnyt kaksi maalia rangaistuspotkuista – molemmat tammikuussa. Kannattaa toki muistaa, että Valioliiga oli koronaviruksen vuoksi tauolla kolme kuukautta.

Rangaistuspotkumaalien jälkeen Pukki on pelannut 11 ottelussa (yhdeksän liigaottelua ja kaksi cup-ottelua), joista kahdeksassa hän on ollut avauskokoonpanossa.

Joulukuisen pelitilannemaalin jälkeen Pukki oli laukonut 24. kesäkuuta mennessä 28 kertaa ilman pelitilannemaalia. Sen jälkeen Pukki on pelannut kolmessa ottelussa edelleen ilman maaleja.

Pukki on tehnyt kauden aikana maalin keskimäärin joka 241. minuutti. Valioliigan tehokkaimmat hyökkääjät ovat onnistuneet noin 120–150 minuutin välein, mutta esimerkiksi Evertonille niin ikään 11 maalia tehnyt Richarlison on viimeistellyt suunnilleen samaan tahtiin kuin Pukki.

Viime keskiviikkona pelatun Arsenal–Norwich-ottelun jälkeen sanomalehti Norwich Evening Newsiltä tuli Pukille kohtalaisen tyly tuomio: ”Jälleen lattea esitys. Alkaa olla normaalia. Valitettavasti.”

Sanomalehti The Guardianilla oli Pukista yksi adjektiivi: veltto.

Edellisistä kolmesta ottelusta Pukki on aloittanut kaksi vaihtopenkillä.

Kuivia kausia

Mistä maalittomuus johtuu?

Hyökkääjille tulee kuivia kausia. Pukilla oli jo syksylläkin yksi pidempi tällainen jakso. Lisäksi Norwich luo vain vähän tilanteita, eikä Pukki ole aina se pelaaja, jolle pallo pyritään pääosin pelaamaan.

Pukin tapauksessa kyse voi olla hyvinkin pienestä asiasta: sama laukaus, joka alkukaudesta meni maaliin, onkin nyt blokattu. Kysymys saattaa olla millimetreistä.

Kaiken kaikkiaan Norwichin pelaaminen on heikentynyt kevään aikana. Kun omassa päässä kolisee, se vaikuttaa välillisesti myös hyökkäämiseen.

Norwichin rajat joukkueena ovat tulleet vastaan. Flow on hiipunut.

Alkukaudesta Norwichissa saatettiin ajatella ”kun maalipaikkoja tulee” ja niitä myös tuli. Nyt taidetaan ajatella ” jos maalipaikkoja tulee” – eikä niitä tule.

Norwichin manageri Daniel Farke myönsi helmikuussa, että Pukki on myös epäonnistunut useissa maalipaikoissa.

– On tärkeää, että Teemulla on tukemme, mutta hän hukkasi uskomattoman määrän mahdollisuuksia. Hänen täytyy vain jatkaa, työskennellä kovasti ja mennä oikeisiin paikkoihin. Ehkä kyse on itseluottamuksesta maalin edessä, Farke totesi maalittomana päättyneen Newcastle-ottelun jälkeen.

Mitä Pukki tekee?

Iso kysymys on, mitä 30-vuotias Pukki tekee kauden jälkeen. Hänellä on kaksi vuotta jäljellä viime kesänä tehtyä uutta sopimusta. Jos Norwich jatkaisi Valioliigassa, Pukkikin todennäköisesti jatkaisi Norwichissa. Jos ja kun Norwich putoaa, jää nähtäväksi, mitä tapahtuu.

Tammikuun siirtoaikana Pukki oli kuuma nimi, kenties yhtenä vaihtoehtona Manchester Unitedille. Nyt samanlaista huumaa ei ole luvassa, mutta muutama maali loppukaudesta voisi kummasti piristää tilannetta. Ainakin se piristäisi Pukkia itseään ja lukuisia hänen fanejaan.

Norwich kohtaa tiistaina Watfordin, joka on kiinni viimeisessä säilyjän paikassa. Sarjajumbo Norwichin ero Watfordiin on seitsemän pistettä, joten Pukin ryhmän pakko voittaa, jos se mielii jatkaa Valioliigassa. Otteluja on jäljellä viisi.

Watford–Norwich tiistaina klo 20 Viaplaylla ja V Sport Urheilu -kanavalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?