Valeri Popovitsh pääsee jalkapallon Hall of Fameen - Jalkapallo - Aamulehti

Valeri Popovitsh saa Hakan TPS-ottelun yhteydessä suomalaisen jalkapallon korkeimman kunnianosoituksen

”Valkeakosken Tsaarista” tulee perjantaina suomalaisen jalkapallon kunniagallerian ensimmäinen ulkomaalaissyntyinen pelaaja sekä yhdestoista Hakaa edustanut jäsen.

Valeri Popovitshista tulee perjantaina 63:s jalkapallovaikuttaja, joka on nimetty suomalaisen jalkapallon Hall of Fameen. ­

16.10.2020 8:26

Aamulehti

FC Hakan perjantainen kotiottelu TPS:ää vastaan aloitetaan harvinaisen juhlallisesti, kun Haka-ikoni Valeri Popovitsh nimetään Tehtaan kentällä suomalaisen jalkapallon kunniagalleriaan.

Popovitsh, 50, voitti pelaajaurallaan kuusi jalkapallon Suomen mestaruutta (Hakassa 1995, 1998, 1999, 2000, 2004 ja HJK:ssa 2009) ja hallitsee edelleenkin miesten liigan maaliennätystä (166 maalia 395 ottelussa). Kunniagallerian eli Hall of Famen valitsijatoimikunnan puheenjohtajan Juha Niemelän mukaan Popovitsh olikin ansioidensa puolesta helppo valinta uudeksi ”ikoniksi”.

– Tuohon aikaan ei laskettu virallisesti syöttäjiä, mutta Valeri Popovitshin suurin ominaisuus kentällä on ollut pelirakentelu ja maalisyötöt, ja siinä hän on varmaankin Suomen kaikkien aikojen paras, Niemelä arvioi.

Puheenjohtaja korostaa, että Hall of Fameen pääsy on korkein kunnianosoitus, jonka suomalaisessa jalkapallossa voi saada. Ennen Popovitshia kunniagalleriaan on nimetty 62 jäsentä, joihin kuuluu pelaajien lisäksi esimerkiksi valmentajia, tuomareita, seura- ja liittotoimijoita sekä urheilujournalisteja.

Popovitshin itsensä mukaan pääsy tuohon joukkoon oli iso mutta iloinen yllätys.

– On mahtava juttu päästä tämmöiseen isoon joukkoon, jossa kaikki ovat olleet huipulla, hän sanoo.

– Haluan kiittää kaikkia pelaajia ja valmentajia, joiden kanssa olen pelannut Suomessa eri seuroissa. Kukaan pelaaja ei pysty tekemään yksin mitään.

Kukituksesta ottelun pariin

Venäläissyntyisestä Valeri Popovitshista tulee gallerian ensimmäinen pelaajaikoni, joka ei ole kuulunut Suomen maajoukkueisiin. Neuvostoliiton nuorten maajoukkueissa hän on pelannut EM- ja MM-tasolla.

– Säännöissä sanotaan vain, että valittavalla tulee olla huomattava vaikutus suomalaiseen jalkapalloon. Sehän hänellä on ollut, eli siinä ei kysytä pelaajan alkuperää eikä edellytetä esimerkiksi tiettyjä maaottelumääriä, Niemelä toteaa.

FC Haka kukittaa Popovitsihin perjantaina Tehtaan kentällä. Valkeakosken Tsaariksikin kutsuttu Popovitsh pääsee Hall of Fameen yhdentenätöistä Haka-taustaisena jalkapallovaikuttajana.

– Hienoltahan se tuntuu ja oikeastaan vain kuvaa sitä, että meillä on pitkä ja ansiokas historia. Tietysti se lämmittää, kun on tärkeä seura kyseessä myös itselle, kommentoi FC Hakan toiminnanjohtaja Olli Huttunen, joka valittiin kunnigalleriaan vuonna 2018.

Nimeämisseremoniansa jälkeen Popovitshilla on maltilliset juhlasuunnitelmat:

– Sen jälkeen katson, miten Haka–Tepsi-pelissä käy, ja sitten lähden kotiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?