Tästä syystä Ada Hegerberg ei pelaa naisten MM-kisoissa - Jalkapallo - Aamulehti

Maailman paras naisjalkapalloilija kieltäytyy MM-kisoista – taustalla jääkylmät välit: ”Ikävöin maalleni, mutta en liitolleni pelaamista”

Kultaisen pallon voittanut Ada Hegerberg ei viiletä MM-kisoissakaan Norjan hyökkäyksessä.

Ada Hegerbergistä tuli historian ensimmäinen naisten Kultainen pallo -voittaja joulukuussa 2018.

6.6.2019 19:38

Yksi maailman parhaista seuraa sivusta, kun jalkapallon naisten MM-kisat käynnistyvät perjantaina. Norjalainen Lyonin hyökkääjä ja ensimmäisen naisten Kultaisen pallon voittanut Ada Hegerberg ei edusta maataan MM-kisoissa.

Poissa ei ole aivan kuka tahansa. 23-vuotias tähtihyökkääjä on tykittänyt Norjan, Saksan ja Ranskan pääsarjoissa yhteensä 211 maalia sekä Mestarien liigassa 44 täysosumaa. Maalit ovat syntyneet yhteensä 254 ottelussa, yli maali per ottelu -tahdilla.

Kun MM-kisat puhalletaan käyntiin, maailman parhaana naisjalkapalloilijana palkittu Hegerberg valmistautuu toisaalla hääjuhliinsa ammattilaisjalkapalloilija Thomas Rognen kanssa. Aiemmin toukokuussa lähipiirinsä todistaessa naimisiin mennyt pariskunta tekee toisten juhliensa viimeistelyjä Italiassa.

MM-kisat

Naisten 8. jalkapallon MM-kisat pelataan Ranskassa 7.6.–7.7.2019. Kisakaupunkeina toimivat Grenoble, Le Havre, Lyon, Montpellier, Nizza, Pariisi, Reims, Rennes ja Valenciennes.

Alkukarsinnoista kisoihin valittiin 24 joukkuetta, jotka on jaettu kuuteen lohkoon.

Lohko A: Ranska, Etelä-Korea, Norja, Nigeria

Lohko B: Saksa, Kiina, Espanja, Etelä-Afrikka

Lohko C: Australia, Italia, Brasilia, Jamaika

Lohko D: Englanti, Skotlanti, Argentiina, Japani

Lohko E: Kanada, Kamerun, Uusi-Seelanti, Hollanti

Lohko F: Yhdysvallat, Thaimaa, Chile, Ruotsi

Lohkojen kaksi parasta ja lohkojen neljä parasta kolmanneksi sijoittunutta joukkuetta pääsevät pudotuspeleihin. MM-finaali pelataan 7.7. Parc Olympique Lyonnaisilla.

Välirikko liittoon

Hegerberg debytoi maajoukkueessa vain 15-vuotiaana. Hän edusti ”Heinäsirkkoja” vuoden 2015 MM-kisoissa, missä hän nousi ensimmäistä kertaa kansainväliseen valokeilaan. Hegerberg teki kolme maalia, kun Norja venyi neljännesvälieriin.

Vuoden 2017 EM-kisat olivat jättimäinen pettymys niin Norjalle kuin Hegerbergille itselleen. Hyökkääjä ei onnistunut maalinteossa lainkaan ja ennakkosuosikit putosivat jo alkulohkossa.

Norjalaistähti ilmoitti kisojen jälkeen jättäytyvänsä maajoukkuetoiminnasta ja latasi kritiikkivyöryn Norjan jalkapalloliiton suuntaan.

– Tämä ei ole vain yksien kisojen sattuma, vaan pitkän aikavälin tulos maajoukkuetoiminnassamme. Koko joukkueemme hajosi kisoissa osiin, tähtikärki sanoi norjalaislehti VG:n haastattelussa.

– Kyse on kaikesta maajoukkuetoiminnassa: johtamisesta, suunnittelusta, valmistautumisesta ja toteuttamisesta.

Viime toukokuussa Hegerberg myönsi CNN:n haastattelussa, ettei syynä ole liiton naisiin panostaman rahan määrä vaan kunnioitus. Hän haluaisi nuorten naisjalkapalloilijoiden saavan samanlaiset mahdollisuudet toteuttaa unelmaansa kuin miehetkin.

Norjan jalkapalloliiton budjetti naisten maajoukkuetoimintaan (noin 1,5 miljoonaa euroa) on tänä vuonna MM-kisojen vuoksi suurempi kuin miesten (1,27 miljoonaa). Luvuista tosin uupuvat päävalmentajien vuosipalkat.

Ada Hegerberg on tehtaillut ranskalaisessa Lyonissa 105 ottelussa yhteensä 130 maalia.

Jäätyneet välit

Kylmät välit ovat jatkuneet tähän päivään saakka.

Kun Hegerberg oli ehdolla viime vuonna Fifan Vuoden naispelaajaksi, hän sai äänestyksessä vain yhden pisteen Norjasta. Maajoukkueen kapteeni Maren Mjelde antoi Norjan TV2-kanavan mukaan yhden yhdeksästä pisteestään ex-joukkuekaverilleen.

Hyökkääjä sai kuitenkin ”kostonsa”, kun hänestä tuli joulukuussa 2018 historian ensimmäinen naisten Kultainen pallo -voittaja. Yksikään Norjan maajoukkuepelaaja ei onnitellut häntä julkisesti.

Kovana kilpailijana tunnettu Hegerberg on puolustautunut väitöksiltä, joissa ainoastaan hänestä maalataan itsekästä primadonnaa.

– Jos ihmisillä on ongelmia minun tai asenteeni kanssa, haluan että he tulevat sanomaan sen minulle suoraan. Kukaan ei ole tehnyt niin, ja siksi olen olettanut totuuden toisenlaiseksi.

Norjan päävalmentaja Martin Sjögren kertoi myöhemmin BBC:lle oman puolensa EM-kisojen tapahtumista.

– Yritimme selvittää asiat yhteisillä tapaamisilla, mutta hän päätti lähteä. Valmentajan pitää keskittyä pelaajiin, jotka haluavat olla joukkueessa mukana, eikä Ada halua olla. Kunnioitamme hänen päätöstään.

Lähentymistä

Norjan jalkapalloliiton uusi puheenjohtaja Lisa Klaveness on kuitenkin avannut keskusteluyhteyden Hegerbergiin. Klaveness jakaa tämän kanssa samankaltaisen taustan, sillä hänkin lopetti 2000-luvun lopussa pelinsä hetken ajaksi maajoukkueessa henkilöristiriitojen takia.

Samalla maajoukkue ja Hegerberg ovat varovaisesti lähestyneet toisiaan. Maajoukkuepelaajat ja Sjögren ovat kertoneet halustaan nähdä hyökkääjä vielä Norjan peliasussa. Lyon-kärki puolestaan on maininnut ikävästään pelata maajoukkueessa.

– Ikävöin maalleni pelaamista, mutta en liitolleni pelaamista. Tai siis, heidän liitolleen, hän kommentoi toukokuussa terävästi VG:lle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos