Aamulehden kolumni Suomen jalkapallon puolustajatilanteesta 2019 - Jalkapallo - Aamulehti

Hätähuuto! Pasanen, Hyypiä, Tihinen, Kallio – Miksi Suomi ei enää tuota huippupuolustajia? Näiden harvojen lahjakkuuksien varassa on pelottavan paljon

15.10.2019 10:46

Aamulehti, Turku

Se oli teräsverkoilla vahvistettu betonia. Kun Suomi edellisen kerran kamppaili jalkapallon arvokisapaikasta EM-karsinnoissa vuosina 2006–07, maajoukkueen puolustuslinjassa luutivat Petri Pasanen, Sami Hyypiä, Hannu Tihinen ja Toni Kallio.

Heistä Pasanen edusti tuolloin Werder Bremeniä ja Hyypiä Liverpoolia. Tihinen oli juuri siirtynyt Anderlechtista Zürichiin ja Kallio vaihtoi Moldesta Young Boysin paitaan.

Kaksi neljästä pelasi siis Euroopan absoluuttisella huipputasolla, eikä EM-kotikisoihinsa valmistautuvan Sveitsin sarjakaan ollut huono.

Mainituissa karsinnoissa Suomi nollasi Belgian kahdesti, piti Serbian maaleitta vieraissa ja päästi Puolaa ja Portugalia vastaan neljässä pelissä yhteensä kaksi maalia!

Nykykinkereissä Italia ja Bosnia ovat latoneet Suomen verkkoon neljässä pelissä kahdeksan osumaa. Se on paljon ottaen huomioon, kuinka vuolaasti Huuhkajien tiiviyttä ja puolustusmoraalia on kehuttu.

Päästetyt maalit eivät tietenkään kerro vain puolustajien laadusta. Silti on sanottava, että pelaajissakin on eroa.

Ihanneneliköstä Jukka Raitala pelaa MLS-liigassa, Paulus Arajuuri Kyproksella, Joona Toivio Ruotsissa ja Jere Uronen Belgiassa. Lähimpänä Euroopan huippua on Uronen.

Heidän lisäkseen maajoukkueringissä ovat nyt Väisäsen veljekset Sauli ja Leo, Albin Granlund ja Juha Pirinen. Väisäsistä jompi kumpi tai kenties molemmat voivat kehittyä hyvälle kansainväliselle tasolle, mutta mitään takeita tästä ei ole.

Kunnon keskustelun paikka

Nuorisomaajoukkueissa tilanne näyttää jopa heikommalta. Toppareista Aapo Halmeella (21 vuotta) on työkalut nousta vastuunkantajaksi Huuhkajissa. Hän lienee jo nyt Väisäsiä parempi. Nuoremmista asiantuntijat nostavat esiin Tony Miettisen (17) ja Noah Nurmen (18), jotka hiovat taitojaan Tanskassa. Hollantiin siirtynyt Patrik Raitanen (18) omaa myös potentiaalia.

Laitapuolustajien rintama on vielä ohuempi. Parhaat kortit ovat Saksassa kehittyvä Tuure Mäntynen (19) ja RoPSin Juho Hyvärinen (19).

Yksi huolestuneen toimittajan kolumni hukkuu tuuleen, mutta aiheesta pitäisi käydä perinpohjainen keskustelu Suomen jalkapallopiireissä. Valmentajien pitää olla tiukkana. Jokaisen talentin paikka ei ole keskikentän keskellä.

On jo tilastollisesti mahdotonta, että kaikkien lahjakkaimpien suomalaispelaajien ominaisuudet sopisivat parhaiten juuri kuutos- tai kasipaikalle. Nyt kentille tarvitaan numeroita 2–5. Muuten tulee isoja ongelmia.

Jalkapallon EM-karsintaottelu Suomi–Armenia kello 19.

Toimittajat pohjustavat peliä:

Osion tuoreimmat

Luetuimmat