Mattias Gestranius valittiin tuomariksi Mestarien liigaan - Jalkapallo - Aamulehti

Yli sata sivua faktaa – Näin Mestarien liigaan valittu suomalaistuomari valmistautuu keskiviikkoa varten: "Tässä on muutama päivä mennyt, kun on käynyt kaiken läpi"

Mattias Gestranius on viheltänyt pitkään Eurooppa-liigassa. Kuva heinäkuulta 2015, jolloin hän oli tuomarina FK Jablonecin ja FC Kööpenhaminan välisessä Eurooppa-liigan karsintaottelussa.

26.11.2018 20:45

Suomalaistuomari Mattias Gestraniuksen johtama kuusikko tuomitsee keskiviikkona jalkapallon Mestarien liigan ottelun Atlético Madrid–Monaco.

Näin keskiviikon Mestarien liiga -kierroksella päättyy suomalaistuomarien 23 vuoden hiljaiselo kyseisessä kilpailussa.

Edellisen kerran suomalaiserotuomari vihelsi Mestarien liigaa, kun Ilkka Koho jakeli tuomioita Ajax–Ferencváros-ottelussa vuoden 1995 joulukuussa.

Jari Litmanen teki siinä pelissä kaksi maalia, Mattias Gestranius sanoo.

Powerpoint-paketti

Gestranius on päntännyt keskiviikon ottelua varten muutakin kuin suomalaista jalkapallohistoriaa.

Nosteessa oleva suomalaistuomari sai parisen viikkoa sitten tietää, että Mestarien liigan ottelun on tulossa, ja ottelu kerrottiin hänelle noin viikko sitten.

Sitten Euroopan jalkapalloliitto Uefa lähetti 106 slaidin Powerpoint-esityksen Atlético Madridin ja Monacon joukkueista.

Gestraniuksen mukaan esityksessä on annettu tuomareille opiskeltavaksi joukkueista ”kaikki”.

–Miten joukkueet lähtevät vastahyökkäyksiin, millaisia rikkeitä ne tekevät, missä päin kenttää rikkeitä tehdään, vapaapotkut, sivuvaparit, Gestranius luettelee.

–En tiedä, mitä pitäisi vielä tehdä, jos ei tuon paketin jälkeen ole valmistautunut kunnolla. Kyllä tässä on muutama päivä mennyt, kun on käynyt kaiken läpi.

Mattias Gestranius oli tuomarina, kun Arsenal ja Manchester City kohtasivat harjoitusottelussa Helsingin olympiastadionilla elokuussa 2013.

Finaalin stadion

Gestraniuksen johtamaan ryhmään kuuluvat myös avustavat erotuomarit Mikko Alakare ja Jan-Peter Alavirta, päätytuomarit Dennis Antamo ja Antti Munukka sekä neljäs erotuomari Jukka Honkanen.

Ottelu pelataan Madridissa Wanda Metropolitano -stadionilla, joka toimii myös Mestarien liigan tämän kauden finaaliottelun näyttämönä. Stadionille mahtuu noin 68 000 katsojaa.

Espanjassa tuomareilla on vielä edessä muun muassa treenit ja videopalaveri valmentajan kanssa.

–Hän käy perusteellisesti läpi, miten joukkueet pelaavat, ryhmittyvät kulmapotkuihin ja muita tämäntyyppisiä juttuja.

Erotuomarin valmistautumiseen kuuluu usein myös opiskella joukkueiden johtavat pelaajat ja se, minkälaiset pelaajatyypit kohtaavat.

Atlético Madridin pelaajista ainakin hyökkääjä Diego Costa erikoistui pari päivää sitten Barcelonaa vastaan maalinteon lisäksi yleiseen hämmentämiseen.

Gestranius kuitenkin ennakoi kommunikoivansa etenkin keskikentän keskustan pelaajien kanssa.

–Kuten aina. Se johtuu enemmän pelipaikasta kuin persoonista.

Urbaanilegenda?

Erotuomarityö ei ole Gestraniukselle ammatti, vaan hän tekee Suomessa myyntityötä.

Gestranius kokee siviilityön tasapainottavana tekijänä ja hamuaa erotuomariurallaan vahvasti eteenpäin.

–En oikeasti pidä tätä peliä niin isona huippujuttuna. Senkin takia, että olemme viheltäneet kovia pelejä kovissa paikoissa ennenkin. Tämä on hienoa ja yksi selkeä askel kohti oikeaa suuntaa. Ja varmaan tarkoittaa suomalaiselle erotuomaritoiminnalle hyvää.

Gestranius ei suostu täysin allekirjoittamaan väitettä siitä, että suomalaiserotuomarien olisi vaikeaa edetä urallaan vain koska ovat suomalaisia.

–Ehkä näin, mutta pidän sitä myös vähän urbaanilegendana. Kyllä hyvät huomataan aina, ja se oli ennen vanhaan vähän suomalaisten erotuomareiden tekosyy, että ei saada pelejä, koska tullaan pienestä maasta. Miksi pitäisi murehtia asioista, joihin ei voi vaikuttaa yhtään?

–Itse ajattelen, että tekee duunin niin hyvin kuin mahdollista. Jos se on riittävän hyvä, pääset eteenpäin.

Mestarien liigan ottelu Atlético Madrid–Monaco keskiviikkona kello 19.55 C More Sport 1 -kanavalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos