Kolumni Suomesta ja Armeniasta 2020 jalkapallon EM-karsinnoissa - Jalkapallo - Aamulehti

Armenia haavoitti Suomea jo 2006 – Pikkumaa ei saa tuhota Huuhkajien EM-unelmaa

Aamulehden toimittaja Pekka Aalto oli 2011 paikalla todistamassa ilmaveiviä.

9.9.2019 19:24

Suomen valmennus nosti kädet pystyyn jo ennen Italia-peliä. Siitä kieli turvautuminen viiden pelaajan alakertaan, vaikkei se tuonut tulosta maiden ensimmäisessä ottelussa Udinessa.

Tampereella nähtiin sunnuntaina Italian yksipuolinen näytös, sillä Huuhkajien pallollinen peli tyrehtyi lähes kokonaan.

Italia pani kaistat kiinni, prässäsi Suomen ongelmiin ja juoksutti läkähdyksiin.

Tasoero vaikutti suuremmalta kuin maaliskuussa. Silloin maalintekoyritykset menivät Italian eduksi 11–9, nyt 25–5!

Ratinassa ilahduttivat lähinnä Lukas Hradeckyn torjunnat ja Teemu Pukin yksilösuoritus, joka kuuluu maajoukkuehistorian hienoimpiin. Harvoin, jos koskaan, suomalaispelaaja on taikonut maalin tyhjästä.

Vihastuttajan roolin otti skottituomari Bobby Madden, joka a) näki väärin, b) kumarsi ison maan tähdille tai c) ei tunne jalkapallon sääntöjä.

Sauli Väisäsen käsivirhe ei ollut missään tapauksessa rankkarin arvoinen. Sääntöjäkään ei tässä kohtaa kannata moittia epäselviksi.

Madden oli huonosti sijoittunut ja toimi hätäisesti. Koska VARia ei ollut käytössä, hänen olisi pitänyt kysyä avustavan tuomarin mielipidettä.

Virhe mikä virhe.

Päätuomari Bobby Madden rankaisi Sauli Väisästä siitä, että tällä on kaksi kättä. Italia teki voittomaalin tuomiota seuranneesta rankkarista.

Suomen tilanne lohkossa on edelleen erinomainen. Sen sanoivat ääneen myös pelaajat, jotka lähtivät kuukaudeksi leipätyönsä ääreen. Kuka minnekin.

Joku totesi pelin jälkeen, että Suomi on ennenkin onnistunut pilaamaan mahdollisuutensa. Kyllä, mutta koskaan aiemmin Suomi ei ole ollut näin hyvissä asemissa.

Lokakuussa odottavat tuikitärkeät koitokset Bosniaa ja Armeniaa vastaan.

Suomen lohkon loppusuora

12.10. Bosnia & H.–Suomi kello 19.00, Liechtenstein–Armenia ja Italia–Kreikka 21.45.

15.10. Suomi–Armenia 19.00, Liechtenstein–Italia ja Kreikka–Bosnia & H. 21.45.

15.11. Suomi–Liechtenstein ja Armenia–Kreikka 19.00, Bosnia & H.–Italia 21.45.

18.11. Kreikka–Suomi, Italia–Armenia ja Bosnia & H.–Liechtenstein 21.45.

Bosniassa 12.10. Huuhkajat voisi tasapelilläkin kilkata isännät lopullisesti ulos taistelusta lohkon kakkospaikasta. Taas kerran Suomi on tilanteessa, että vastustaja lähtee peliin uuden päävalmentajan johdolla. Äreä Robert Prosinecki sai tarpeekseen, kun Armenia löylytti Bosnian diivat.

Turussa 15.10. vastaan asettuu Armenia, josta on yllättäen tulossa Suomen päävastustaja. Tuo ottelu ei ole mikään läpihuutojuttu. Harmillisesti Suomi antaa kotietunsa pois, koska karavaani siirtyy Tampereelta Turkuun.

Armenialla on henki päällä. Jos Suomella on Pukki, armenialaiset luottavat Henrikh Mhkitarjaniin kuin Ararat-vuoreen. Hän teki kaksi maalia Bosnian verkkoon ja järjesti toiset kaksi.

Toistaiseksi Suomi on päässyt lähimmäksi arvokisoja vuoden 2008 EM-karsinnoissa. Silloin juuri Armenia hiekoitti Suomen latua maalittomalla tasapelillä Jerevanissa 7. lokakuuta 2006.

Tällä kertaa tasapeli ei olisi ollenkaan huono tulos, mutta tappio tietäisi melkoisia hankaluuksia.

Olisi kohtalon ivaa, että sen kerran, kun Suomi peittoaa kovat futismaat Kreikan ja Bosnian, lopputurnauspaikan anastaa Armenia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: