79-vuotias Gunnar Yliharju sanoo voivansa kuolla onnellisena, kun Huuhkajat menee kisoihin – kapteeni toivoo häntä pukukoppiin: ”Loistava ihminen” - Jalkapallo - Aamulehti

79-vuotias Gunnar Yliharju sanoo voivansa kuolla onnellisena, kun Huuhkajat menee kisoihin – kapteeni toivoo häntä pukukoppiin: ”Loistava ihminen”

Gunnar Yliharju toimi eri maajoukkueissa huoltajana lähes 50 vuoden ajan. Hänen tunteikas haastattelunsa Ylen A-studiossa huomattiin myös Huuhkajissa.

Huoltajalegenda Gunnar Yliharju tapasi Huuhkajien kapteenin Tim Sparvin Telia-areenalla, jossa Suomi harjoitteli keskiviikkona.

14.11.2019 16:41

Gunnar Yliharju, 79, on nähnyt paljon. Hän oli Suomen A-maajoukkueen huoltajana ensimmäistä kertaa kesäkuussa 1969 MM-karsintaottelussa Espanjaa vastaan. Suomi voitti ottelun 2–0.

– Sitä ottelua puitiin jälkikäteen Espanjan parlamentissakin, että miten tällainen on mahdollista, Yliharju muistelee Alma Medialle.

Yliharju palkattiin A-maajoukkueen huoltajaksi 28-vuotiaana, kun hän työskenteli Helsingin Puhelinyhdistyksessä (nyk. Elisa) työntekijöiden pääluottamushenkilönä.

– Aluksi eivät meinanneet antaa vapaata duunista, mutta sitten joku päälliköistä sanoi, että sitä enemmän säästetään rahaa, mitä kauempana minä olen. Sen jälkeen pääsin aina maajoukkuehommiin, Yliharju nauraa.

Yliharju antoi keskiviikkoiltana lähetetyssä Ylen A-studion lähetyksessä tunteikkaan haastattelun Suomen A-maajoukkueesta ja perjantaina Liechtenstein-ottelussa panoksena olevasta EM-kisapaikasta.

50 vuotta maajoukkueen matkassa huoltajana, Palloliiton työntekijänä tai intohimoisena reissumiehenä ja kannattajana kulkeneen Yliharjun unelma toteutuu, jos ja kun Liechtenstein kaatuu.

– Silloin voisin vaikka tästä maailmasta tyytyväisenä mennäkin. Se on saatu se, mitä on haluttu. Niin kova juttu se olisi, Yliharju kertoi Ylelle.

Ensi vuonna 80 vuotta täyttävä Yliharju toistaa sanansa.

– Tämä lokero elämässä on ollut tyhjänä. Kaikki muut ovat täyttyneet, niin kuin olen odottanut. Jos se täyttyy, niin voin onnellisena mennä, Yliharju herkistyy.

Heti perään Yliharju kuitenkin lisää suunnittelevansa jo matkaa EM-kisoihin ensi kesänä. Helsinkiläinen on kiertänyt jokaisen vieraspelin näissä karsinnoissa Liechtensteinia myöten neljän-viiden hengen porukalla, jossa mukana on myös toinen entinen maajoukkuehuoltaja Kai Kyntölä.

Sparvin toive

Kapteeni Tim Sparv kertoo nähneensä Yliharjun koskettavan haastattelun A-studiossa.

32-vuotiaalle Sparville Yliharju on tärkeä hahmo uran varrelta.

– ”Gunu” oli huoltajani junnumaajoukkueissa. Tunnen hänet tosi hyvin. Aivan loistava ihminen. Se olisi juuri ”Gunulle” erityisesti hienoa, jos me päästäisin kisoihin, Sparv intoilee.

– Sanoin tänään (maajoukkuepäällikkö) Lennart Wangelille, että jos me voitetaan, haluan, että ”Gunu” on mukana pukukopissa, Sparv kertoo.

Wangelin mukaan Yliharjun vierailu pukukopissa voiton hetkellä pyritään järjestämään.

Töölön jalkapallostadionille tietenkin perjantaina suuntaava Yliharju ilahtuu kuullessaan Huuhkajien suunnitelmasta.

– Ahaa, että tämmöistä tekevät, Yliharju hämmästyy.

– Jaa, jaa. Sparvihan katselee asioita monelta kantilta. Hän ehtii rakkaan jalkapallon lisäksi keskittymään muihinkin kokonaisuuksiin.

Yliharju kertoo muistavansa Sparvin erityisesti Italiassa järjestetystä junioriturnauksesta.

– Oli tyypillinen kuuma kesäpäivä, ja joukkue lähti aamuverryttelylle. Jäin viileään hotellin aulaan odottamaan heitä. Kun pelaajat tulivat takaisin, Sparv arvosteli kovasti fysiikkavalmentajaa, joka oli vetänyt joukkueelle kauhean juoksulenkin, vaikka ottelu oli samana päivänä.

– Minä pidin siitä, että pelaaja, joukkueen kapteeni, toi esiin mielipiteensä. Se jäi mieleen, Yliharju muistelee.

Nykyisestä joukkueesta Yliharju laskee tuntevansa 6–7 pelaajaa huoltajauransa varrelta.

Yliharju toivotti tsemppiä koko joukkueelle otteluun Liechtensteinia vastaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: