Tampereen Keskustorilla järjestetään ainutkertainen jalkapallojuhla, kun Suomi kohtaa EM-karsinnassa Liechtensteinin. - Jalkapallo - Aamulehti

Keskustorin kisakatsomon väkimäärä jännittää järjestäjää – poliisi suhtautuu tyynesti: ”Ratinan karsintapelit sujuivat todella hyvin, joten uhkakuvista on turha puhua”

Tampereen Keskustorin kansanjuhla alkaa perjantaina kello 18. Samaan aikaan alkaa myös Aamulehden suora lähetys kisakatsomon tunnelmista.

Tällaiselta meno Keskustorin suihkulähteellä toukokuussa, kun jääkiekon MM-kulta oli voitettu. Nyt suihkulähde on vedetön ja kuvun peitossa, joten uimapaikat pitää perjantaina etsiä muualta.

14.11.2019 16:09

Aamulehti

Keneltäkään ei ole jäänyt huomaamatta, että perjantaina Suomen miesten maajoukkue voi tehdä kotimaista jalkapallohistoriaa. Jos Liechtenstein kaatuu Helsingin Töölössä, Suomi pelaa ensimmäistä kertaa miesten arvokisoissa.

Juuri tilanteen historiallisuuden takia Tampereen Keskustorilla järjestetään ainutkertainen jalkapallojuhla. Ratkaiseva karsintaottelu näytetään screeniltä kaikelle kansalle.

Keskustorin kansanjuhla alkaa kello 18 ja itse ottelu tuntia myöhemmin.

Luonnollisesti myös Aamulehti on Keskustorin menossa mukana. Livelähetys alkaa tuntia ennen ottelun alkua ja päättyy myöhään illalla. Lähetys löytyy osoitteesta aamulehti.fi/live.

Ottelutulostakin hankalampi mysteeri on se, kuinka paljon kisakatsomoon saapuu kansaa.

– Tuota on hirveän vaikea arvioida. Jokainenhan voi katsoa pelin ilmaiseksi kotona, eikä kaupungista löydy montakaan baaria, joka sitä ei näyttäisi. Kaiken lisäksi samaan aikaan Tappara ja Ilves pelaavat paikallispelin Hakametsässä. Harras toive on kuitenkin se, että kaupunkilaiset haluaisivat nauttia historiallisesta tilanteesta yhteisöllisesti, vastaava tuottaja Saara Saarteinen huokailee.

Poliisille perusperjantai

Virkavallalle kerrottu yleisötavoite on 3 000–5 000 henkeä. Poliisille kansanjuhla ei merkitse tavallista perjantai-iltaa ihmeellisempää asiaa.

– Emme ole mitenkään lisänneet vahvuutta, vaan mennään normaalin viikonlopun miehityksellä, rikoskomisario Anssi Köykkä sanoo.

– Tietysti tilannetta seurataan koko ajan, hän jatkaa.

Jalkapallon fanikulttuuriin liittyy vaikkapa jääkiekkoon verrattuna enemmän ääri-ilmiöitä ja ylilyöntejä.

Tästä ei kuitenkaan ole Tampereen poliisilaitoksella otettu ylimääräistä huolta.

– Ratinassa pelatut Suomen karsintatottelut sujuivat todella hyvin. Keskustorilla lienee lähinnä vain suomalaisia, joten uhkakuvista on siksikin turha puhua, Köykkä kertoo.

Tilanteen mukaan

Ennen suurta hetkeä Keskustorilla nähdään ja kuullaan toimittaja Jani Saaren haastatteluja. Paikalle on tulossa ainakin tamperelaista jalkapallo- ja musiikkiväkeä.

– Koko tuntia ei ole tarkoitus täyttää paikallisilla asioilla, vaan yhteyksiä otetaan myös Helsingin päähän varsinaiseen ottelustudioon, Saarteinen kertoo.

Historiallinen tulos on selvillä perjantaina ennen iltayhdeksää. Saarteisen mukaan kansanjuhla Keskustorilla jatkuu niin kauan kuin tilanne vaatii.

– Kaikki riippuu ottelun tuloksen, väkimäärän ja säätilan yhtälöstä. Mennään tilannetajulla.

Voittojen hetkillä suomalaisiin iskee väkevä halu uida tai ainakin kastautua. Keskustorin suihkulähde on kuitenkin turvassa, sillä kupu on peittänyt sen jo hyvän tovin.

Keskustorille ei Saarteisen mukaan edes harkittu vaihtoehtoista paikkaa pulikoinnille,

– Luulenpa, että ylipäätään marraskuu vähentää moisia haluja, jos verrataan toukokuuhun. Sitä paitsi Tampereella eletään rantojen lähellä, jos pakottava tarve iskee, Saarteinen nauraa.

Kohti kivijalkoja

Keskustorille ei ole tulossa erityisiä ruoka- tai muista kojuja.

– Emme lähteneet siihen rumbaan. Keskustorin kivijaloista saa kyllä syötävää ja juotavaa.

Samaa suuntaa Saarteinen suosittelee myös tapahtuman jälkeen.

Kansalaisten liikkumisen kannalta Suomi–Liechtenstein-ottelun ajankohta on mitä mainioin. Liikennelaitoksen ei ole tarvinnut varautua lisävuoroilla, vaan normaali perjantain liikennöinti riittää.

Keskustorin tapahtumaan on vapaa pääsy. Se on kaikille avoin ja ikärajaton.

Keskustorin kansanjuhla 15.11. alkaen klo 18: aamulehti.fi/live.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: