Aamulehden digitaalinen etusivu tarjoaa nyt jokaiselle lukijalle parempaa juttuvalikoimaa

Aamulehti käyttää nyt verkkosivun ja sovelluksen etusivulla journalistista suosittelua, joka täydentää toimituksen valintoja. Etusivu on siis jokaiselle parempi kuin ennen.

Aamulehden digitaalisen etusivun lukeminen on nyt entistäkin antoisampaa.

23.6.2021 14:00

Aamulehden digitaalinen etusivu tarjoaa aiempaa monipuolisemmin juttuja lukijan nähtäville. Toimitus valitsee journalistisin periaattein aiheet ja niiden tärkeysjärjestyksen kuten ennenkin, mutta journalistinen suosittelukone täydentää toimituksen tekemää valikoimaa jutuilla, jotka parhaiten sopivat kullekin lukijalle sen perusteella, mistä hän on kiinnostunut. Se tuo näkyville juttuja enemmän ja monipuolisemmin.

– Olennaista on, että kone ei koskaan itse päätä, mikä on tärkeää, vaan sen tekee aina ihminen täällä toimituksessa. Ihmisen päätöksen pohjalta suosittelu varmistaa, että lukija näkee kaikki parhaat jutut riippumatta siitä, milloin hän vierailee Aamulehdessä, sanoo Aamulehden vastaava päätoimittaja Jussi Tuulensuu.

Jotta suosittelu toimii mahdollisimman hyvin, viimeistään nyt kannattaa kirjautua Aamulehteen osoitteessa aamulehti.fi/kirjaudu.

Mihin journalistista suosittelua tarvitaan?

Journalistisen suosittelun tarkoitus on, että lukija löytää hänelle parhaat jutut riippumatta siitä, kuinka usein tai milloin hän käyttää Aamulehden digitaalista palvelua tai mistä hän on kiinnostunut.

Aamulehti on uutismedia ja julkaisee koko ajan uusia juttuja aamuvarhaisesta yöhön. Kaikki jutut eivät mahdu yhtä aikaa etusivulle, joten vanhojen juttujen tilalle nousee aina uusia ja sillä hetkellä tärkeimpiä. Jos lukija vierailee etusivulla useita kertoja päivässä, hän ehtii nähdä suurimman osan jutuista, mutta jos hän vierailee harvemmin, häneltä voi jäädä hänelle merkityksellisiä juttuja väliin.

Lisäksi jokaisella on omat kiinnostuksen kohteensa: osa haluaa lukea paljon paikallisuutisia, osalle tärkeintä taas ovat urheilujutut tai vaikkapa kulttuuri.

Etusivun juttuvalikoima oli aiemmin kompromissi, joka tasapainoili erilaisten lukijoiden tarpeiden välillä. Nyt journalistinen suosittelu palvelee jokaista lukijaa erikseen hänen tarpeidensa mukaan.

Mitä journalistinen suosittelu käytännössä tekee?

Suosittelukone esimerkiksi muistaa, jos lukija on nähnyt saman jutun monta kertaa, ja osaa tarjota samalla paikalla sen sijasta jotakin toista juttua. Monta kertaa päivässä vierailevalle ei enää näytetä aina kaikkia samoja juttuja vaan tuoreempia, ja toisaalta harvemmin vierailevalle lukijalle kone varmistaa, että parhaat jutut eivät mene ohi. Suosittelu myös oppii tietämään, millaisia juttuja kukin mieluiten lukee ja mistä aiheista.

Etusivun tärkeimmät eli ylimmät jutut ovat suosittelusta huolimatta aina toimituksen käsin valitsemia.

Ottaako kone nyt vallan ja päättää, mitä näen? Joudunko kuplaan, jossa näen vain samanmielisiä juttuja kuten Facebookissa?

Ei ota eikä päätä, etkä joudu. Aamulehden suosittelukone on rakennettu mediayhtiö Sanomassa yhteistyössä Sanoman ja Aamulehden journalistien kanssa, ja sen toimintaa ohjaa Aamulehden toimitus.

Journalistisen suosittelun perustana on toimituksen valinta siitä, mikä on juttujen tärkeysjärjestys. Etusivun kolme ylintä juttukokonaisuutta ovat aina toimituksen käsin valitsemia, ja suosittelun pohjana toimii toimituksen hallinnoima etusivu. Suosittelu vain täydentää toimituksen valintoja sen mukaan, mistä käyttäjä on kiinnostunut.

Suosittelukoneen ansiosta käyttäjä lukee juttuja keskimäärin useammasta aihepiiristä kuin hän lukisi ilman suosittelua. Hänelle tarjotaan aika ajoin uusia aiheita. Kone siis aktiivisesti poistaa kuplautumista.

Jokainen voi myös halutessaan valita käyttöönsä vain toimituksen järjestämän etusivun eli kytkeä suosittelun pois päältä. Se tapahtuu sovelluksessa asetukset-valikossa ja verkkosivulla oikean yläkulman hampurilaisvalikossa. Suosittelu on päällä, kun Oma etusivu -nappi on päällä. Vertailemalla suosittelulla täydennettyä etusivua ja vain toimituksen koostamaa etusivua voi havaita, että kaikki tärkeimmät uutiset näkyvät kummassakin eikä kokonaisuuden äänensävy muutu erilaiseksi.

Ero sosiaalisen median alustoihin on selvä. Esimerkiksi Twitterissä käyttäjä näkee oletuksena päivitykset alustan valitsemassa järjestyksessä mutta voi valita ne nähtäväkseen myös aikajärjestyksessä. Tämä valinta muuttaa palvelun luonnetta paljon.

Tarvitseeko minun tehdä jotakin?

Ei tarvitse. Jotta suosittelu toimisi mahdollisimman hyvin, suosittelemme, että kirjaudut Aamulehteen. Voit kirjautua osoitteessa aamulehti.fi/kirjaudu.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut