Kotimaa

Vau, mitä lapasia: Näissä sormien lämmittäjissä seikkailevat kissat, koirat, Buddha ja Jeesus

Neulesuunnittelija Lumi Karmitsa löysi kirjoneulelapaset ja -sukat sattumalta kolmisen vuotta sitten. Nyt suunnitteilla on jo toinen neulekirja.

Janne Ruotsalainen
Vau, mitä lapasia: Näissä sormien lämmittäjissä seikkailevat kissat, koirat, Buddha ja Jeesus

Buddha sai kaverikseen Jeeuksen. Tsiisus-lapasten ohje löytyy Lumi Karmitsan neulekirjasta Villit vanttuut & vallattomat villasukat.

Marja Aaltio, tekstiAamulehti

Neulesuunnittelija Lumi Karmitsa on tuskin saanut sukkansa ja lapasensa esille, kun ensimmäiset innokkaat kävijät ryhtyvät tutkimaan niitä Verkarannassa Tampereella.

Karmitsan kirjoneuleena kudotuissa lapasissa ja sukissa seikkailevat erilaiset eläinhahmot, kasvit, symbolit ja ihmisetkin. Aiheeksi käy mikä tahansa, joka näyttää hyvältä silmukkamäärän asettamissa rajoissa.

- Periaatteessahan kirjoneuleella voi tehdä mitä vain, mutta kaikista aiheista ei saa hyvää kuviota lapaseen tai sukkaan, sanoo Lumi Karmitsa.

Karmitsa neuloi kirjoneuletta ensimmäisen kerran kolmisen vuotta sitten. Hän teki ystävälleen kirjoneuleen valmiista mallista.

- Huomasin, että osaan itsekin suunnitella kirjoneuleen, ja siitä se alkoi.

Janne Ruotsalainen
Lumi Karmitsan lapasista ja sukista löytyy myös Budha. Kuvio syntyi, koska se sattuu sopimaan hyvin lapasen kämmenselkään.

Lumi Karmitsan lapasista ja sukista löytyy myös Budha. Kuvio syntyi, koska se sattuu sopimaan hyvin lapasen kämmenselkään.

Ihan ensimmäinen malli oli chihuahua-lapanen. Idea syntyi oman koiran innoittamana ja toteutus eteni yrityksen ja erehdyksen kautta.

- En yleensä odota inspiraatiota suvituulen leyhähdyksistä, vaan mietin, mikä voisi näyttää kivalta. Myös käytännöllisyys on tärkeää. Neuleella pitää olla käyttöä.

Käytännöllisyyden lisäksi mukana on toki värit, kuvioiden estetiikka ja myös tietty huumori. Buddhan kuva päätyi lapaseen, koska Buddhan malli sopii kämmenselkään. Sen seuraksi syntyi Tsiisus-kuvio.

- Ajattelin, että täytyy kai joku muukin uskonto kuin buddhalaisuus olla mukana. Ei siinä sen kummempaa, tuumii Karmitsa.

Janne Ruotsalainen
Chihuahuasta alkoi Lumi Karmitsan kirjoneuleiden suunnittelu. Mallin esikuvana on oma koira.

Chihuahuasta alkoi Lumi Karmitsan kirjoneuleiden suunnittelu. Mallin esikuvana on oma koira.

Lumi Karmitsan neulomisharrastus on varsin nuori. Toki hän on koulussa kutonut sukkaa samalla tavalla kuin kaikki muutkin. Äidin jokavuotiset sukkalahjat ovat edelleen käytössä, mutta hän ei kuitenkaan ollut mikään intohimoinen kutoja ennen tuota kolmen vuoden takaista kokeiluaan.

Se, että hän tuli ikään kuin käsityömaailman ulkopuolelta, taisi olla myös hyvä juttu.

- Aloitin tyhjästä, enkä osannut ajatella, että kirjoneuleen tekeminen olisi vaikeaa. En ymmärtänyt pelätä sitä. Minusta kirjoneule ei ole vaikeaa. Se vaatii kärsivällisyyttä ja tarkkuutta, mutta kuka tahansa osaa tehdä kirjoneuletta, rohkaisee Lumi Karmitsa.

Kirjaksi lapas- ja sukkamallit päätyivät, koska Karmitsa on oikeastaan aina halunnut kirjoittaa kirjan. Suunnitelmissa on ollut aikuisten romaani tai lastenkirja, mutta neulekirja ehti ensin.

Karmitsa aloittaa suunnittelun ihan vanhanaikaisesti ruutupaperin ja kynän avulla, ensin kuvio, sitten värit. Hän siirtää piirroksen myös tietokoneelle, koska kuvion muokkaaminen ja kehittäminen on koneella helpompaa kuin paperilla.

- Sitten ryhdyn neulomaan. Usein mennään yrityksen ja erehdyksen kautta, mutta lanka on siitä loistava materiaali, että sitä ei mene hukkaan, koska pieleen menneen yrityksen voi aina purkaa. Minulla on kotona kippuralankoja nurkat täynnä.

Karmitsalle neulominen itsessään ei ole tärkeää. Itse tekemistä tärkeämpää on päämäärä eli valmis lapanen tai sukka. Ei kutomien vastenmielistäkään ole, mutta hänelle se on vain väline, jonka avulla lopullinen tuote syntyy.

Lumi Karmitsa

Syntynyt Kajaanissa 1979.

Asuu Kouvolassa.

Aloitti kirjoneuleiden neulomisen vasta kolme vuotta sitten.

Tehnyt aiemmin myös maalarin töitä ja suunnitellut koruja.

Julkaisi heinäkuussa kirjan Villit vanttuut & vallattomat villasukat, joka ponkaisi elokuun seitsemänneksi myydyimmäksi tietokirjaksi.

Käsityöntalo

Taitokeskus Verkaranta muuttui kesäkuussa Käsityöntaloksi, kun Taito Pirkanmaa muutti Peltokadulta Verkarantaan.

Verkarannassa toimii edelleen taitopaja, jossa voi kutoa kankaita ja osallistua kursseille.

Lisäksi siellä on lankamyymälä.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet