Kolumnit

Tietämättömyys ei ole enää häpeä

Tietämättömyys ei ole enää häpeä

Uusromanttisessa harhassa kaikki mielipiteet ovat yhtä arvokkaita ja jokainen on pätevä päättäjäksi.

Kari Huoviala

Oppia ikä kaikki. Jussi Halla-aho tietää nyt, mitä eroa on älykkyydellä ja viisaudella.

Halla-ahon älykkyyttä kukaan ei epäile. Täydellisine lauseineen hän saa Erkki Tuomiojan kuulostamaan vääräleukaiselta kansanmieheltä, jolle esitetään liian vaikeita kysymyksiä.

Mutta niin vaan asteli älykäs Halla-aho omasta tahdostaan ansaan, johon viisas ei erehdy menemään edes ihailijoiden hurratessa.

Tiedotusvälineissä on viikon kuluessa selostettu päivä päivältä, mitä kaikkea Halla-ahon viisausvajeesta on tähän asti seurannut.

Vähälle huomiolle on jäänyt demokraattiseksi kehuttu tapa kelpuuttaa kokousedustajaksi kuka tahansa paikalle saapunut puolueen jäsen. Tämä Timo Soinin perintö paljasti Jyväskylässä todellisen karvansa.

”Suora demokratia” käy vain pienen ryhmän keinoksi päättää omista pienen ryhmän asioistaan.

Jyväskylään kokoontui eduskunnan toiseksi suurin puolue, joka oli hallitusvastuussa. Ei sellaisen puolueen pidä tehdä tärkeitä päätöksiä kuin hurmosliike.

On vain muodikas harha, että kaikki mielipiteet ovat samanarvoisia.

Eikä sekään pidä paikkaansa, että jokainen tietää kaiken tarpeellisen voidakseen itsenäisesti muodostaa oman mielipiteensä.

Ei ole olemassa mitään ”pyhää kansaa”, jolla olisi vaistonvaraisesti hallussaan perimmäinen viisaus.

Jos ”kansan syvät rivit” olisivat aina oikeassa, söisimme edelleen kaskinauriita naama noessa, eikä muualla oltaisi sen pitemmällä.

Vallalle on päässyt uusromanttinen käsitys, että kaikki mielipiteet ovat yhtä arvokkaita ja jokainen on kykenevä päättämään mistä tahansa.

”Suora demokratia” on harhakuviin ja toiveisiin perustuva idealistisen eliitin keksintö.

Keksintöä on helppo markkinoida ylhäältä alas. Kukapa sanoisi, että hänellä on ennestään liikaa valtaa kykyihinsä nähden.

Ja nyt ollaan tällä tiellä jo niin pitkällä, että Suomessakin leviää ylemmyydentuntoinen tietämättömyys, joka vaatii lisää valtaa.

Tietämättömyyden emansipaatio tunkee väistyvien aatteiden tilalle.

Tasa-arvon nimessä tietämättömyyteen kuuluu nyt suhtautua kuin mihin tahansa näkemykseen.

Tietämättömillä on demokraattinen oikeus päättää meitä kaikkia koskevista asioista, jos tietämättömiä vain on tarpeeksi paljon.

Ei ole kyse vain siitä, että matemaattisen tarkka Halla-aho tukeutuu Teuvo Hakkaraisen yhteiskunta-analyysiin, jos arvelee siitä olevan hyötyä itselleen.

Kun tietämättömyyttä mobilisoidaan liikekannalle, taustalla on aina joku, joka laskee hyötyvänsä. Soini, Halla-aho tai joku muu.

Varjelkaamme siis edustuksellista demokratiaa! Se on toimiva keino suojella kansanvaltaa tietämättömyyden tyrannialta.

Kirjoittaja on Aamulehden…emeritustoimittaja.


Kommentit (5)

  • Marita Haapio

    Uudet näkökulmat virkistävät aina. Hyvä juttu, hyvät argumentit.

  • Nimetön

    Politiikka on viime aikoina käynyt yhä tapahtumarikkaammaksi, joskin sisältö on toisaalta ajautunut asiallisuudesta sen sivuraiteelle. Minusta Halla-ahon ajatuksen kulku on kovin mielikuvituksellista todellisuuden kanssa leikittelyä. Vaikka arvostankin tohtorin tutkinnon korkealle, en ole uskonut, että se ei taida auttaa politiikassa, joka edellyttää politiikassa tärkeiden teorioiden tuntemusta ja niiden järkevää soveltamista kulloisenkin tilanteen edellyttämällä tavalla. Jotkut ovat ”synnynnäisiä” poliitikkoja, toiset taas joutuvat opettelemaan politiikkaa ”kantapään kautta”, eikä kaikki opi koskaan tarpeeksi.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio