Tamperelainen Mikko Närhi lähti vapaaehtoiselle ripulitutkimusmatkalle Beniniin: "Yhteensä 4 000 haki, mutta moni hylättiin"

Yli puoli miljoonaa lasta kuolee vuosittain ripulin takia. Bill ja Melinda Gates -säätiö rahoittaa nyt rokotetutkimusta, joka vie 800 suomalaista Beniniin. Tamperelainen Mikko Närhi on yksi vapaaehtoisista.

Eriika Ahopelto / EPA / Zumawire
Tamperelainen Mikko Närhi lähti vapaaehtoiselle ripulitutkimusmatkalle Beniniin: "Yhteensä 4 000 haki, mutta moni hylättiin"

Tamperelaiselle Mikko Närhelle neuvottiin Suomessa, että Beniniin kannattaa ottaa erityisesti otsalamppu mukaan. Sähkökatkot voivat jatkua tunteja tai päiviä.

Anni TolonenAamulehti

Tamperelainen Mikko Närhi on yksi niistä 800 suomalaisesta, jotka lähtevät Beniniin Länsi-Afrikkaan. Mikään perinteinen kaukomatka ei ole tiedossa. Tarkoituksena on testata, miten uusi rokote toimii ripulia vastaan.

Bill ja Melinda Gates -säätiön rahoittaman ripulirokotetutkimuksen tarkoituksena on löytää viimein rokote ripulia aiheuttavaa ETEC-bakteeria vastaan, joka tappaa vuosittain yli 500 000 lasta.

Alle viisivuotiaiden lasten yleisin kuolinsyy on keuhkokuume, toiseksi yleisin ripuli. Noin 1,8 miljardia ihmistä elää yhä ilman vessaa, hygienialtaan puutteellisissa oloissa. Kun ripulia ei voi estää leviämästä puhtaudella, rokote on tarpeen.

Beniniin ryhmissä

Suomalaiset lähtevät maahan vaiheittain, 30 hengen ryhmissä. Puolet ryhmästä saa aina rokotteen, loput lumelääkkeen. Vapaaehtoiset maksavat matkan hinnasta kolmanneksen itse, eli noin 1600 euroa.

Benin on tutkimukselle otollinen matkakohde, sillä tutkimusten mukaan maassa matkailevista 40 prosenttia saa ripulitartunnan.

Närhi lähti Beniniin sunnuntaina.

Hän osti etukäteen itselleen rokotteet hepatiitteja, lavantautia ja keltakuumetta vastaan. Malarialääke otetaan päivittäin paikan päällä.

–Minusta ei koskaan ennen ole otettu yhtä paljon verta kuin nyt. Tähän mennessä vaikeinta on ollut saada niin pieneen pulloon purkillinen kakkaa, Närhi toteaa ja nauraa.

Närhi on Tampereella tunnettu media-alan ja politiikan henkilö. Hän toimi Anna-Kaisa Ikosen erityisavustajana tämän pormestarikaudella. Nyt Närhi on palannut takaisin media-alalle. Beniniin hän kuvailee lähtevänsä tekemään humanitaarista työtä.

–Projektiin haki yhteensä 4 000 vapaaehtoista, mutta moni hylättiin motiivien takia. Beniniin ei lähdetä juhlimaan.

Katarina Sällylä
Benin sijaitsee Länsi-Afrikassa.

Benin sijaitsee Länsi-Afrikassa.

Moottoripyörälähetit kuljettavat näytteet

Moni hylättiin myös terveydentilan takia. Jotta rokotetutkimus onnistuisi, vapaaehtoisten on oltava niin sanotusti perusterveitä 18–65-vuotiaita, eli ilman säännöllistä lääkitystä.

Beninissä suomalaisten on määrä leikkiä lomalaisia, miten kukin tahtoo ja kykenee.

Jos ripuli iskee, kuten se lähes puolelle tropiikissa iskee, tuotokset on saatava nopeasti eteenpäin. Tutkijoiden moottoripyörälähettien on määrä kuljettaa näytteet viipymättä tutkimusta varten rakennettuun laboratorioon.

–Hankkeen kokoa kuvaa esimerkiksi sitä varten tropiikkiin rakennettu laboratorio, Närhi toteaa.

Suomalaisryhmä matkustaa Grand Popon kylään, jolla on vahvat siteet jo ennestään Suomeen. Kylässä sijaitsee suomalais-afrikkalainen kulttuurikeskus Villa Karo, jonka perusti aikanaan suomalainen tietokirjailija Juha Vakkuri. Villa Karo vastaa suomalaisten matkakohteista. Närhi kertoo, että tulossa on ainakin tutustuminen paikallisiin uskonnollisiin menoihin.

–Ilmeisesti pääsemme näkemään voodoo-seremonian, joka ei ole mikään show, vaan Beninissä osa uskontoa, Närhi kertoo.

Kuten muutkin tutkimuksen vapaaehtoiset, Närhi sai ennen matkaa juotavakseen omien sanojensa mukaan Muumi-limsan makuista nestettä. Samalla mielessä myllersi: olikohan kyse lumelääkkeestä vai rokotteesta? Ennalta sitä ei voi tietää.

Aamulehti seuraa Mikko Närhen kahden viikon matkaa Beninissä.

Kansainvälinen tutkimushanke

Kyse on Helsingin yliopiston sekä Göteborgin yliopiston ja amerikkalaisen Johns Hopkinsin yliopiston tekemästä rokotetutkimuksesta. Sitä rahoittavat ruotsalainen rokoteyhtiö Scandinavian Biopharma ja terveysjärjestö Path, jota tukee Bill ja Melinda Gatesin säätiö.

Tutkimushankkeessa ovat mukana myös muun muassa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS, HYKS infektioklinikan lääkärikeskus sekä Aavan matkailuklinikka.

Rokotteen turvallisuutta on aiemmin testattu 140 ruotsalaisella aikuisella ja juuri päättyneessä tutkimuksessa rokotteen sai 450 lasta Bangladeshissa. Vakavia haittavaikutuksia ei ole todettu.


Kommentit (2)

 • Hannu

  Pakko oikaista muutama asiavirhe tästä jutusta. Osallistuin itse 2. ryhmässä tutkimukseen eli tiedän kokemuksesta näistä jutuista.

  Osallistujien ei tarvitse olla ilman säännöllistä lääkitystä eläviä. Itselläni 4 eri päivittäistä lääkettä esim verenpaineeseen ja kolestroliin, eikä mikään niistä ollut esteenä osallistumiselle.

  Kyseessä ON lomamatka. Tutkimuksen järjestäjät painottivat sitä meille osallistujille ennen matkaa ja sen aikana. Kaikki saavat tehdä päiviisin mitä haluavat, maata rannalla tai altaalla, osallistua järjetetyille retkille tai ei ja syödä missä haluaa. Ainut ”pakko” oli tulla omalle hotellille yöksi, jotta näytteen sai toimitettua tarpeen vaatiessa mopolähetille.

  Kyllä siellä sai juhliakin jos halusi. Muutaman kerran sitä tehtiin myös tutkimushenkilökunnan kanssa, eli ei mitenkään kiellettyä.

  Vaikka tutkimukseen halukkaita on ollut yli 4000, osa on kuitenkin peruuttanut osallistumisensa. En tiedä onko tullut aikatauluongelmia vai ovatko pelänneet matkan ”vaarallisuutta”. Beninissä mahdollisesti tarttuva matkaripuli on kuitenkin aikuiselle ihan samanlainen yleensä yhden päivän epämukava vaiva, jonka voi saada missä tahansa matkailumaassa, jossa erilainen bakteerikanta kuin meillä. Ja Benin on yksi Afrikan rauhallisimmista ja turvallisimmista maista. Jopa Voodoo uskonto luo turvallisuutta, toiselta varastaminen on erittäin rangaistavaa.

  Tutkimukseen osallistujia tarvitaan vielä lisää, esimerkiksi syksyn matkoillekin on vielä tilaa. Ilmoittautukaa mukaan ja osallistukaa hyvän tekemiseen kehitysmaiden lasten hyväksi.

 • HS

  Paljonko tienaat kuussa reissulta?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio