Tamperelainen Kalle Kallonen lainasi tutulta kymppitonnin ja järjesti aikuisten hiphop-festarit – Nyt Blockfest on Pohjoismaiden suurin hiphop-tapahtuma

Kalle Kallonen järjesti ensimmäisen Blockfest-tapahtuman lainarahalla, ilman koulutusta tai kunnon kokemusta. Nyt kyse on jo miljoonabisneksestä.

Ossi Ahola
Tamperelainen Kalle Kallonen lainasi tutulta kymppitonnin ja järjesti aikuisten hiphop-festarit – Nyt Blockfest on Pohjoismaiden suurin hiphop-tapahtuma

Kalle Kallonen tekee usein töitä kotona. Vapaa-ajan ja työn erottaa se, onko läppäri kiinni ja puhelin äänettömällä.

Anni TolonenAamulehti

20-vuotias Kalle Kallonen kysyi puolivitsillä tuttavaltaan kymppitonnia lainaan. Yllättäen tuttava suostui. Niillä rahoilla Kallonen järjesti Tampereelle maan ensimmäisen aikuisille suunnatun hiphop-tapahtuman.

Ensimmäisestä Blockfestistä on nyt kymmenen vuotta. Enää ei puhuta kymppitonneista, vaan miljoonista. Nyt Kallonen on 30-vuotias ja yksi Suomen menestyneimmistä promoottoreista. Vai festarijärjestäjistä?

–Tittelit eivät oikein ikinä ole olleet minun juttuni, ei sillä niin väliä. Kun itselleen tekee töitä, saa päivästä riippuen joko esimerkiksi tavata artisteja tai siivota paikkoja. Molemmat kuuluvat työhön.

Katso videolta, miksi Wu-Tang Clan tuohtui Kalloselle:

 

Kallonen ei vuosikymmenen aikana ole juuri henkilöhaastatteluja antanut. Hän on tullut tunnetuksi tarkasta mediakuvansa vaalimisesta ja suorastaan viileistä väleistä toimittajien kanssa. Tampereella Kallosen nimeen on usein yhdistetty ajatus nuoresta hiphop-mogulista, joka sanoo ja tekee ennen kuin ajattelee.

Kallonen ottaa meidät vastaan kotonaan Tampereen keskustassa. Hän tarjoaa juotavaa ja istuu rauhallisesti toiselle puolen suurta graniittipöytää.

Kasvokkain hän on lämmin, kohtelias, avoin ja suorastaan poikamaisen ujo. Mitä sille äkkipikaiselle nuorelle miehelle tapahtui?

–Olen aina ollut se, joka hyppää pää edellä ja aika varomattomasti asioihin. Vuosien varrella olen tajunnut, ettei se ehkä kannata. En enää mene ihan nollasta sataan, Kallonen sanoo.

Hän kertoo elämästään suoraan, latelee onnistumisia ja pettymyksiä kuin liukuhihnalta. Asioita on selkeästi tullut mietittyä, niin selkeinä ne ovat päässä.

–Isoin rahallinen menetys on ollut 150 000 euroa, joka meni Hustle Helsinki -tapahtuman flopattua. Se tuntui kylmältä suihkulta.

Ossi Ahola
Kalle Kallonen on antanut Blockfest-työlle jo kymmenen vuotta. –Ehkä vielä pari ja sitten testamenttaan tämän jollekin seuraajalle ja alan tehdä muita projekteja, Kallonen toteaa. Viimeisin projekti on osakkuus aurinkolasifirmassa JVG:n kanssa.

Kalle Kallonen on antanut Blockfest-työlle jo kymmenen vuotta. –Ehkä vielä pari ja sitten testamenttaan tämän jollekin seuraajalle ja alan tehdä muita projekteja, Kallonen toteaa. Viimeisin projekti on osakkuus aurinkolasifirmassa JVG:n kanssa.

30-vuotias Kallonen asuu Tampereen keskustassa arvoasunnossa. Hänen työhönsä kuuluu artistien tapaaminen ja musiikki, samoissa töissä pyörii liuta ystäviä. Blockfest on yksi maan suurimmista menestyksistä tapahtumakentällä, joka vuosi. Elätkö siis unelmaa?

–Hyvinä päivinä, totta kai. Mutta sitten on se kolikon toinen puoli. Tämä on sellainen ala, että kaiken voi menettää vuodessa. Sen takia en välillä oikein nuku. Paineet ovat kovat.

Unettomia öitä on viikkoa ennen Blockfestia useampi takana. Kun elämän keskipisteenä on yhden tapahtuman järjestäminen, vapaa-aika on vähissä.

–En ole esimerkiksi ehtinyt vakiintua kunnolla enkä ole vielä saanut perhettä. Se on osa sitä kolikon kääntöpuolta.

Ossi Ahola
Kalle Kallonen on tarkka yksityisyydestään. Vaikka alalla hänet tunnetaan, julkkikseksi Kallonen ei itseään miellä. –Saan käydä lähikaupassa verkkarit päällä ja kuin kuka tahansa. Se on hyvä.

Kalle Kallonen on tarkka yksityisyydestään. Vaikka alalla hänet tunnetaan, julkkikseksi Kallonen ei itseään miellä. –Saan käydä lähikaupassa verkkarit päällä ja kuin kuka tahansa. Se on hyvä.

Vaikea lapsi

Kallonen oli nuorena hankala lapsi. Säännöt eivät maistuneet, eikä juuri koulunkäyntikään. Hän asui muun muassa Tesomalla, Lielahdessa ja Siivikkalassa, aina kuitenkin kaupungin länsipuolella. Asuinpaikka saattoi vaihtua kolmen vuoden välein.

–Olin sellainen idioottiteini ja tein mitä mieleen tuli. Nyt ehkä miettii, että mistä sitä järkeä päähän sitten tulikin.

Kaveriporukka pysyi samana asuinpaikasta riippumatta. Nuoria miehiä ei yhdistänyt asuinalue tai koulu, vaan samanlainen ajatusmaailma ja mielipiteet. Samat ihmiset ovat pysyneet Kallosen elämässä aikuiseksi saakka.

–Olin ehkä vähän angstinen, ja siihen hiphop toimi purkautumiskeinona. Musiikki myös yhdisti meitä.

Nuoret kävivät Pipefesteillä, joka siihen aikaan oli vuoden ainoa hiphop-tapahtuma, tosin vain teineille ja nuorille aikuisille suunnattu. Jo noina aikoina Kallonen tutustui samoihin ihmisiin, jotka nyt ovat musiikkialalla tavalla tai toisella. Yksi heistä oli Jare Tiihonen, eli Cheek.

Cheek on esiintynyt Blockfesteillä joka vuosi, alusta saakka.

–Cheek on yksi niistä suurista artisteista, joiden avulla voimme tuoda lavoille myös pienempiä under ground -artisteja, Kallonen toteaa.

Kallonen on koulutukseltaan ylioppilas, tosin niissäkin opinnoissa kului seitsemän vuotta. Ennen Blockfestia hän järjesti pieniä klubikeikkoja sekä teki hiphopista ja sen kulttuurista verkkojulkaisua nimeltä Syvällä pelissä. Ensimmäinen Blockfest järjestettiin Pakkahuoneella. Artisteja oli kymmenen, katsojia pari tuhatta.

Syvällä pelissä loi sellaisia suhteita, joiden avulla Blockfest saatiin järjestettyä.

–Jos se ensimmäinen festari olisi flopannut, sitä kymppitonnia olisi lyhennelty tonni kuussa käymällä jossain perustöissä. Onneksi ei flopannut.

Kasvaneet yhdessä

Blockfest-vuosikymmenen aikana Kallonen ei ole ainoa, joka on ehtinyt kasvaa. Myös Blockfest on kasvanut ja vuosien aikana muuttunut muutaman tuhannen ihmisen tapahtumasta Pohjoismaiden suurimmaksi hiphop-festariksi.

Ensi viikonlopun tapahtumassa Ratinassa artisteja on yhteensä 40, kolmella eri lavalla. Yleisöksi festareille saapuu 60 000 henkeä. Nyt Blockfestin järjestämiseen menee noin 2,5 miljoonaa euroa.

–Kymmenen vuoden aikana on näkynyt selkeä muutos siinä, kuinka paljon politiikalla voi vaikuttaa kulttuuripuolen tekemisiin. Nyt joudutaan ottamaan huomioon paikallispolitiikka, että kieltääkö kaupunginhallitus tai joku lautakunta jotkin luvat vai ei. Puhetta asiasta ainakin riittää.

Kallonen viittaa tiettyihin tamperelaispoliitikkoihin, joiden mukaan esimerkiksi Ratinan keikkojen järjestäminen ei ole Tampereella kannattavaa.

Tapahtuma silti tuo rahaa Tampereelle. Kulutustutkimusten mukaan Blockfest tuo kaupunkiin noin 15,5 miljoonaa euroa.

–Tänä vuonna meillä on ensimmäisenä Suomessa yleisölle pelkät maksurannekkeet käytössä, eli kortit tai käteinen eivät käy. Rannekkeiden avulla näemme entistä tarkemmin myös sen, mitä ja miten ihmiset kuluttavat, Kallonen kertoo.

Ossi Ahola

Palapeli kokoon

Blockfestia rakennetaan joka vuosi loppusyksystä alkaen. Luvat, ruoka- ja juomatuottajat, artistibuukkaukset, tilojen ja tekniikan järjestäminen, työntekijöiden palkkaaminen ja artistien varaus vievät aikaa. Kallonen hoitaa itse muun muassa talouspuolen, esimerkiksi sopimukset ja budjetin. Blockfest työllistää noin 500 ihmistä, joista suuri osa on tamperelaisia.

–Se on kuin koota tuhannen palan palapeliä ja katsoa, että palat osuvat yhteen. Onneksi nyt voin jo delegoida ja ohjata enemmän kuin säätää kaikkea yksin.

Elina Saarikoski

Kun Blockfest on ohi, Kallonen saa kuukauden mittaisen loman. Viime vuosina kaveriporukka on paennut arkea esimerkiksi New Yorkiin tai Las Vegasiin.

–Vapaa-ajalla nollaan urheilemalla tai pelaamalla PlayStationia. Pelaan joskus myös uhkapelejä.

Koska Blockfest täyttää tänä vuonna 10 vuotta, isoja spektaakkeleja on tänä vuonna entistä enemmän luvassa. Jo heinäkuussa Blockfestin syntymäpäivien kunniaksi Kallonen toi The Weeknd -artistin Helsingin Kaisaniemen puistoon. Artisti otti esiintymisestä Kallosen mukaan "vähän alle miljoonan".

–Olisin tuonut The Weekndin Blockfesteille, mutta kiertueaikataulut eivät sopineet yksiin sen kanssa.

Alkuaikoina Cheek heitteli parin tonnin edestä vitosen seteleitä yleisöön, seuraavana vuonna Ruudolf ja Karri Koira saapuivat lavalle autolla. Kerran yhdysvaltalaistähti Snoop Dogg veti lavalla Ilveksen pelipaidan päälleen.

–Ideana Blockfesteillä on ollut tarjota jotain, mitä ei tavallisella klubikeikalla voi tavoittaa. Tästä vuodesta tulee jotain vielä suurempaa.

Esimerkiksi yhteiskunnallisista sanoituksistaan tunnettu Asa vetää Blockfesteilla koko debyyttilevynsä nimeltään Punainen tiili. Avain-nimellä uransa aloittanut Asa on luvannut heittää keikan kunnianosoituksena Blockfestin vuosipäivälle. Punaista tiiltä ei olla kokonaisuudessaan kuultu sitten Avaimen muuntauduttua Asaksi.

–Se on todella iso juttu, mutta muitakin yllätyksiä on luvassa, Kallonen sanoo silmät hymyssä.

Blockfest uudistaa maksamisen

Blockfestin maksuranneke on mobiilimaksamiseen erikoistuneen Pivon kehittämä ranneke, joka toimii sekä festivaalilippuna että maksuvälineenä. Rannekkeeseen voi ladata rahaa ennakkoon ja tapahtuman aikana verkossa. Alueella maksurannekkeelle voi latauspisteellä ladata rahaa myös käteisellä ja kortilla.

Maksurannekkeelle ladattavan summan voi päättää itse. Käyttämättä jääneet rahat voi pyytää takaisin omalle tililleen tapahtuman jälkeen.

Kaksipäiväinen Blockfest tuo 18.–19.8. Tampereen Ratinaan 60 000 ihmistä.

Tapahtuma on tänäkin vuonna loppuunmyyty.


Lue myös nämä


Kommentit (5)

  • Nimetön

    Poppifestarit nykyään räppiä oo nähnykkää pariin vuoteen.. mutta silti menen joka vuosi !!! (Roskaus ja huume festarit) 😂 kukkahattu yhteisö spämmää samaa viestiä . Eihän ne muutkaan festarit nyt ihan jeesukses sanan mukaan mee 😁

  • Nimetön

    Pelkkää hipsteri-kekkulointia selkeästi suurinosa lineupista, missä ne oikeat hip hop-artistit, vaikka kyseessä pitäis olla hiphop-fsetivaali?! Hiphop ei suinkaan nimittäin oikeasti ole rahakkailla taivaskanavilla, vaan aivan jossain muualla. Ne tietää ketkä tietää!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio