Tämä mies loi suomalaisen elintarviketeollisuuden ensimmäisen maailmanmenestyksen: "Aluksi se vaikutti kovin epätieteelliseltä"

Kauko Mäkinen täyttää huomenna 80 vuotta.

Linda Manner
Tämä mies loi suomalaisen elintarviketeollisuuden ensimmäisen maailmanmenestyksen: "Aluksi se vaikutti kovin epätieteelliseltä"

Jos Kauko K. Mäkisestä ei olisi tullut biokemistiä, hänestä olisi kenties tullut avaruusfyysikko. – Avaruusfysiikassa piilee erittäin paljon mielenkiintoisia mahdollisuuksia ja tulevaisuutta, Mäkinen sanoo.

Mari LaineSTT

Ajatus tuntui täysin absurdilta. Ksylitolia purukumiin!

Elettiin 1970-luvun alkua. Vain kuukausia aiemmin Kauko K. Mäkisen työhuoneeseen oli sännännyt hänen tutkijakollegansa Arje Scheinin.

– Scheinin todella porhalsi huoneeseeni ja teki selväksi, että hänen mielestään joillain koehenkilöillä hammaskarieksen eteneminen oli pysähtynyt, Mäkinen muistelee.

Mäkinen ja Scheinin johtivat tuolloin sokerin korvikkeita koskevaa ruokintatutkimusta Turun yliopiston hammaslääketieteen laitoksella. Koehenkilöt olivat saaneet kaiken syömänsä makean joko fruktoosin, ksylitolin tai tavallisen sokerin muodossa.

– Scheinin antoi kyseisten koehenkilöiden nimet ja numerot ja minä katsoin papereistani, mihin ryhmään he kuuluvat. He sattuivat kuulumaan kaikki ksylitolia nauttiviin henkilöihin.

Tutkijoihin iski heti ahaa-elämys: voitaisiinko hammaskariesta torjua myös pienemmillä ksylitolimäärillä? Lisätutkimuksia varten tarvittaisiin kuitenkin jokin ihmisille mieluisa, syljen eritystä kiihdyttävä aine.

舡Sitten tuli mieleen purukumi舡

Vaikutti epätieteelliseltä

Mäkinen myöntää, että alkuun hän ja Scheinin suhtautuivat epäilevästi ksylitolin lisäämiseen purukumituotteisiin.

– Vaikutti kovin epätieteelliseltä ryhtyä tutkimaan purukumin vaikutusta terveydentilaan tai hammaskariekseen. Mutta purukumi sattuu olemaan aine, jota ihmiset mielellään pureskelevat.

Mukaan yhteistyöhön saatiin silloisia kotimaisia makeisvalmistajia, kuten Chymos ja Hellas. Yritysten johto oivalsi jo varhaisessa vaiheessa, että nyt oltiin merkittävän löydön äärellä, Mäkinen muistelee.

Lisätutkimusten tulokset olivat selvät. Ksylitoli kovetti kariespesäkkeitä eli pysäytti karieksen etenemisen.

Absurdilta tuntuneesta kokeilusta tuli suomalaisen elintarviketeollisuuden ensimmäinen maailmanmenestykseen yltänyt innovaatio. Makeisteollisuus alkoi tuottaa ksylitolipitoisia purukumeja, ja nykyisin ne kuuluvat miljoonien ihmisten päivittäiseen arkeen. Mäkinen puolestaan on todennäköisesti maailman tunnetuin ksylitolitutkija.

Oikeanlaista kemiaa

Kaikki alkoi Turun suomalaisen reaalilyseon neljännellä luokalla. Nuori kemianopettaja Klaus Lampi sai Mäkisen innostumaan kemiasta niin palavasti, että hän on jälkikäteen ihmetellyt, mistä kummasta se johtui.

– Koko tämä ala tuntui tavattoman helpolta. Ei sitä tarvinnut lukea ja opetella, sen vain omaksui.

Luonnontieteet veivät Mäkisen mennessään. Biokemian tohtoriksi hän väitteli Helsingin yliopistosta 1969, minkä jälkeen hän työskenteli vuosia professorina Suomessa ja Yhdysvalloissa.

Ksylitolilippu ei enää liehu Suomessa

Mäkistä korpeaa, että ksylitolissa piilevä potentiaali on vuosien saatossa haaskattu Suomessa. Hammaslääketieteen koulutusta karsittiin 1990-luvulla, mikä Mäkisen mukaan oli suoranainen kuolinisku myös ksylitolitutkimukselle. Ksylitolin tuotanto on myyty pitkälti ulkomaisille valmistajille.

– Jos annettaisiin vielä sauna ja koivuvihta pois kokonaan Sibeliuksen ja sisun lisäksi, niin siinä olisi suurin piirtein hiukan liioiteltuna se, minkälaisen menetyksen olemme kokeneet.

Mäkinen on luopunut laboratoriotyöstä 舡haikein mielin舡, mutta kokonaan hän ei malta tutkimustyötä lopettaa. Uusimmalta työmatkaltaan ksylitolitutkija palaa 80-vuotispäivänsä vastaisena yönä.

– Olen ollut tavattoman onnekas, ehkä liiankin onnekas kykyihini nähden.

Linda Manner
Kauko Mäkinen johti Turun yliopistossa tutkimusta, jossa yllättäen löydettiin ksylitolin teho hammaskariekseen, oli 1980-luvulla Michiganin yliopistossa professorina, konsultoinut ulkomaisia purukumivalmistajia ksylitolista ja esiintynyt mm. eteläkorealaisissa tv-mainoksissa purukumin puolestapuhujana.

Kauko Mäkinen johti Turun yliopistossa tutkimusta, jossa yllättäen löydettiin ksylitolin teho hammaskariekseen, oli 1980-luvulla Michiganin yliopistossa professorina, konsultoinut ulkomaisia purukumivalmistajia ksylitolista ja esiintynyt mm. eteläkorealaisissa tv-mainoksissa purukumin puolestapuhujana.

Kauko Kullervo Mäkinen

Syntynyt 18.7.1937 Turussa

Asuu Turussa, juuret Järvi-Suomessa, vapaa-ajanasunto Uudessakaupungissa

Perheeseen kuuluvat vaimo ja aikuiset lapset

Emeritusprofessori

Mäkinen ja Arje Scheinin johtivat yhdessä 1960–70-lukujen taitteessa Turun yliopistossa tutkimusta, jossa yllättäen löydettiin ksylitolin teho hammaskariekseen

Työskenteli tutkimuslaboratorion johtajana Yhdysvalloissa yli 14 vuotta, Suomessa toimi mm. Turun yliopistossa hammaslääketieteen laitoksen professorina ja johtajana

Konsultoinut ulkomaisia purukumivalmistajia ksylitolista ja esiintynyt mm. eteläkorealaisissa tv-mainoksissa purukumin puolestapuhujana

Palkittu merkittävästä tutkimustyöstään Suomen Kulttuurirahaston Elias Lönnrot -mitalilla ja Suomen Hammaslääkäriseuran Apollonia-tutkimuspalkinnolla

Vuoden 2017 alussa kunniatohtoriksi Tarton yliopistoon Viroon

Kertoo ksylitolitutkimuksen tarinan muistelmateoksessaan Sen täytyi tapahtua – Mitä jokaisen suomalaisen tulisi tietää ksylitolista

Viettää vapaa-aikaansa kirjallisuuden, historiallisten dokumenttien sekä saunapuiden tekemisen parissa

Viettää merkkipäiväänsä lähipiirissä


Kommentit (2)

  • Nimetön

    Muistan lapsuudestani 1970-luvulta kun ksylitolia hehkutettiin tv-uutisissa. Innoissani ymmärsin asian niin, että tulevaisuudessa karkkia saisi syödä mielin määrin ja lasten ei oikeastaan sitten muuta tarvitsisi syödäkään kun on niin terveellistä ksylitolikarkit. Ihan niin ei käynyt mutta ksylitolipastilleja imeskelen kyllä päivittäin, purkkaa en enää jaksa jauhaa. Onko purkka muuten mennyt pois muodista kun minusta aika harvoin näkee nuoriakaan, jotka oikein antaumuksella purukumia jauhaisivat? Johtuisiko purukumin epäsuosio siitä, että se on ksylitolin myötä muuuttunut terveystuotteeksi?

  • Junthi

    Minäkin nikotiini tuotteiden sekakäyttäjä. Tupakkaa ja nikotiini purkkaa. Mutta voisi todeta että ksylitolilla täydennetty nikotiini purkka on pitänyt hampaat suussa vanhalla äijällä 🙂

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio