Unelmakoti Italiassa

Tällaista on elämä kesälomaa viettävien italialaisten kanssa

Kolumni: Elokuu Fallossa on kuin Bremenin joulutori ja Torremolinos olisivat saaneet rakkauslapsen.

Eriika Ahopelto
Tällaista on elämä kesälomaa viettävien italialaisten kanssa
Minna Lymi

Nopeimman reitin löytäminen yläkylän piazzalle on viime viikkoina ollut vähän vaikeaa.

Fallon kesäasukkailla on nimittäin sellainen tapa, että jos talossa on ahdasta, illallispöydät nostetaan kadulle. Ja koska Fallon kadut ovat käytännössä kujia, italialaisten illallispöytien ohittaminen on ollut melko mahdotonta.

Jos ei matkalla jää kiinni takamuksestaan niin ainakin suustaan.

Viimeistään piazzalla täytyy pelätä tenniskyynärpäätä tai ainakin jonkinlaista rasitusvammaa, koska moikkailu on ihan jatkuvaa.

Nyökkääminen tai hein huutaminen ei riitä. Täytyy heilutella ja huutaa hei hyvää päivää.

Tai hei hyvää iltaa.

Tai hei hyvää päivää ja hyvää päivänjatkoa.

Tai hei hyvää iltaa ja hyvää illanjatkoa.

Niin ja lähtiessä tietenkin hei hyvää iltaa ja hyvää illanjatkoa ja hyvää yötä.

Kaikkein tutuimpia tietenkin myös poskipusutellaan. Sekä tullessa että lähtiessä.

Pelkkä hei ei riitä.

Sitten on ruoka-ansa.

Ruoka-ansa on "grillivaunun" vieressä oleva tyhjä pöytä, jonka vieressä on täysi pöytä. Jos istahdat pikaisesti lasilliselle tyhjään pöytään, saatat aika nopeasti huomata, että täysi pöytä on ns. adoptoinut sinut.

Käytännössä se tarkoittaa, että noin 25 riehakasta italialaista ruokkii sinua kilpaa oman pöytänsä antimilla: villisikamakkaralla, kinkulla, vesimelonilla, leivällä, salsalla...

Koko ajan tietenkin jutellaan siitä, miltä ruokaa maistuu ja mistä se on tullut. Ja mistä me olemme tulleet. Ja aiommeko jäädä. Ja mitä tykkäämme noin yleensä.

Tyhjään pöytään kannattaa siis istua vain tyhjällä vatsalla - sillä vaikka vieressä ei sattuisi edes olemaan täyttä pöytää, voi "grillivaunun" omistaja perheineen sattua ruokatauolle ja voit huomata jakavasi heidän eväänsä.

Minna Lymi
Italiassa juhliin kuuluu aina tavalla tai toisella ruoka ja musiikki - Fallossa myös Floridasta tullut Tony Ventura, jonka repertuaariin kuuluvat hitit Sinatrasta tarantellaan.

Italiassa juhliin kuuluu aina tavalla tai toisella ruoka ja musiikki - Fallossa myös Floridasta tullut Tony Ventura, jonka repertuaariin kuuluvat hitit Sinatrasta tarantellaan.

Kyläjuhlat vievät koko homman aivan uudelle tasolle - ja kyläjuhlia meillä riittää. Normaalisti hiljaisen pikkukylän joka nurkka on täynnä populaa - etkä koskaan voi tietää, minkä kulman takana laulaa Floridasta tullut Tony Ventura.

(Olen jo fani.)

Kesän päätapahtuman eli Fallo di Notten aikana fiilis on kuin Bremenin joulutori ja Torremolinos olisivat saaneet rakkauslapsen:

Valot vilkkuvat, musiikki soi ja väki kiertää kujilla uudelleen ja uudelleen. Ja koko ajan tietenkin moikkaillaan hei hyvää iltaa, hei hyvää iltaa, hei hyvää iltaa...

Fallo di Notte on oikeastaan jazz-festivaali, joka koostuu useasta minifestivaalista.

Eri kaupunginosisssa (kyllä!) on siis erilaisia teemoja: jazz-muusikot soittavat pääpiazzalla, Valle Vecchialle vievältä reitiltä löytyy ruokateltta, Pietra Anticalla myydään napolilaista viiniä ja abruzzolaisia juustopalleroita, jonkun pihasta löytyy cocktail-baari...

Ja kaikki tämä jatkuu illasta aamuun.

Minna Lymi
Normaalisti hiljaiselle piazzalle kannetaan elokuussa pitkät pöydät, että väki mahtuu syömään. Juhlissa ovat mukana kaikki vauvasta vaariin.

Normaalisti hiljaiselle piazzalle kannetaan elokuussa pitkät pöydät, että väki mahtuu syömään. Juhlissa ovat mukana kaikki vauvasta vaariin.

Jos sitten päätät viettää rauhaiseloa (ns. suojapäivän) alakylällä eli Piccolo Salvossa, voit aika nopeasti antaa periksi:

Napolilaiset käyvät kutsumassa sinut illalliselle, toiset napolilaiset tuovat sinulle napolilaista mozzarellaa, firenzeläiset käyvät kutsumassa sinut kesäteatteriin, Vaari on messissä kaikessa... Ja talviasukkaat käyvät kurkistamassa oletko vielä ok kaikkien kesäasukkaiden jäljiltä.

Ihmisvirta tuntuu ihan loputtomalta - ja huomaat odottavasi syyskuuta, jolloin kesäasukkaat ovat jo muualla.

Ja sitten samalla kuitenkin vähän pelkäät sitä, että seuraavaan hulinaan on melkein vuosi.

Kirjoittaja on vapaa toimittaja, joka remontoi taloa Abruzzossa ja opettelee samalla italialaisen pikkukylän elämää. Hän kirjoittaa blogia, joka löytyy täältä.

Minna ja Mikko Lymin elämästä Italiassa kertovia kolumneja ilmestyy joka sunnuntai osoitteessa aamulehti.fi/aihe/unelmakoti-italiassa.


Kommentit (5)

  • Nimetön

    Uusi näkökulma on se että ei ole mitään uutta siinä että pohjoismaiset kansat kuten suomalaiset rakastavat Italiaa. Täältä on sankoin joukoin lähdetty italialaisten miesten ja kauniin Välimeren maan vuoksi. Italia on myös yksi koko maailman suosituimpia turistikohteita.

  • Nimetön

    Italia on niin ihana ja italialaiset, tämä kultuuria kiehova maa ei sovikaan kaikille 🙂

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio