Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Uutiset Hyvä elämä Urheilu Kulttuuri Linnan juhlat Tähtijutut Näköislehti Moro Mielipiteet

Sannan jäätelötehtaassa suosituin maku on aikuisille – "Tulee kannettua Alkosta kasseja olkapäät vääränä"

Sanna Kokkoniemellä on vaniljapäivä. Se tarkoittaa sitä, että ylikiiminkiläisen maitotilan vanhassa päärakennuksessa pyörähtää jäätelökoneessa ainakin yksi satsi Madagaskarin vaniljaa. Yleensä Kokkoniemi tekee viidestä kahdeksaan jäätelösatsia päivässä. Kesän kiireisimpinä aikoina saattaa syntyä kolmekymmentäkin, mutta silloin tarvitaan jo apukäsiä. Tehdas ei ole järin suuri. Käytännössä kaikki jäätelöntekoon tarvittava mahtuu yhteen tavallisen kokoiseen huoneeseen. Tai on mahduttava, sillä enempää tilaa ei ole. –Yhdelle tässä on tilaa aivan sopivasti. Mutta kun kesäsesonkina mennään välillä kahdella työntekijällä, ollaan jo pylly vasten pyllyä, Kokkoniemi nauraa. Koneet Hollannista Kokkoniemestä tuli jäätelötehtailija oikeastaan aivan sattumalta. Kaupunkilaistyttö löysi kumppanikseen kymmenennen polven maitotilallisen, mutta datanomi ei ollut ajatellut tilaa työpaikkana. Kokkoniemi kulki sinnikkäästi Ylikiimingistä töihin Oulun keskustaan. –Vuonna 2009 jäin äitiyslomalle, ja ajatus kulkemisesta alkoi tuntua raskaalta. Navettapuoli ei edelleenkään kiinnostanut, mutta aloin miettiä, mitä muuta voisin tilalla tehdä. Huomasin Maaseudun Tulevaisuudessa ilmoituksen, jossa kutsuttiin maitotilallisia tutustumaan pieneen jäätelötehtaaseen. Kun sain maistaa jämsäläisen Savontilan jätskiä, se oli menoa! hän muistelee nauraen. Paljon piti kuitenkin tehdä, ennen kuin jätskitehdas saatiin Sortolan tilalle pystyyn. –Olen ollut töissä myös kaupan alalla, joten elintarvikehygieniaan liittyvät määräykset eivät tulleet täytenä yllätyksenä. Laitospuoli on kuitenkin ihan omaa luokkaansa, joten kyllä asia perehtymistä vaati. Tilan vanha päärakennus oli tuolloin vielä asuinkäytössä, mutta uudelleenjärjestelyjen myötä tehtaalle saatiin paikka. –Katsottiin, että kyllä ne koneet tänne juuri ja juuri mahtuvat. Jäätelön teko ei ole napin painamista. –Koneet tilattiin Hollannista ja jäätelökokki tuli opettamaan alkuun. Sen jälkeen tämä on ollut oppimista kantapään kautta. Tietyille perusmauille, kuten tälle Madagaskarin vaniljalle, on olemassa resepti. Mutta olen halunnut kokeilla uutta ja tehnyt jäätelöä miltei kaikesta mahdollisesta, kuten oman tilan mustaherukoista ja turkinpippurista. Ensimmäinen erä porkkanajäätelöä meni pieleen, mutta toinen jo onnistui. Uutuudet syntyvät kokeilemalla. Sortolan jäätelön valikoimiin kuuluu noin 30 eri makua neljässä eri pakkauskoossa. Osa menee suoraan ravintoloille. Tilan suosituin jäätelö on Baileys-jäätelö. –Tämän tästä tulee kannettua Alkosta kasseja olkapäät vääränä, Kokkoniemi naurahtaa. Jäätelöntekoprosessin aikana alkoholi palaa pois likööristä ja jäljelle jää vain maku. Hygeniasta huolta Noin kolmenkymmenen lypsävän maidontuotannosta kuluu jätskitehtaalla vain murto-osa. –Päivästä riippuen paristakymmenestä sataan litraan. Jäätelökoneeseen mahtuu kerrallaan kymmenen litran satsi. Sitä Kokkoniemi ryhtyy nyt tekemään. Maito otetaan navetan eteisessä sijaitsevan maitohuoneen maitotankista metalliseen ämpäriin. Hygienia on tehtaan puolella tarkkaa, ja Kokkoniemikin sonnustautuu tehtaan eteisessä jäätelöntekijän asuun ja pesee huolellisesti kätensä. Maito, valmiiksi pakattu keltuainen, kerma ja vanilja-sokeriseos surautetaan jättimäisellä sauvasekoittimella tasaiseksi. –Kermaa meillä käytetään reilusti, jäätelötehtailija paljastaa. Seos kaadetaan jäätelökoneeseen ja kuumennetaan 84 asteeseen. Sen jälkeen se siirretään jäähdyttimeen, jossa se puolestaan jäähdytetään noin 10-asteiseksi. Lopullinen pakastaminen tapahtuu erillisessä pakastimessa purkituksen jälkeen. Valtaosa työvaiheista on käsityötä. Suomi on jätskikansa Suomalaiset ovat jätskinsyöjäkansaa, joten jäätelöä menee talvellakin, vaikka pääsesonki on tietysti kesä. Kokkoniemi kokee perustaneensa jäätelötehtaan hyvään aikaan. –Lähiruoka on nousussa, ja meidänkin myynnistämme suuri osa menee suoraan kuluttajille Reko-rinkien kautta. Lähellä tuotettu kiinnostaa ihmisiä. Ringin kautta on myös mahdollisuus pitää laajempaa valikoimaa. Jälleenmyyjien altaisiin kun mahtuu kerrallaan vain muutama maku. Pienessä jäätelötehtaassa kaikki tehdään itse, koneiden pieniä huoltotöitä ja etikettitarrojen liimaamista myöten. Jäätelön valmistus ei tapahdu nappia painamalla. Reseptit vaativat tarkkaa punnitsemista. Sanna Kokkoniemen oma jäätelöherkku on mustaherukka. Jätski sopii hänen mielestään niin arkeen kuin juhlaankin.