Pirkanmaa

Opettaja muistaa Hussein Al-Taeen koulun aloituksen: "Sanoit muille arabiaksi, mitä opettaja tarkoitti"

Valkeakoskelainen opettaja Maija-Liisa Istolainen muistaa päivän, jona tapasi Hussein Al-Taeen ensimmäisen kerran.

Henry Rantaniemi
Opettaja muistaa Hussein Al-Taeen koulun aloituksen: "Sanoit muille arabiaksi, mitä opettaja tarkoitti"

Meille oli opetettu kova kuri. Opettaja oli kaikkitietäväinen ja ehdoton auktoriteetti, Hussein Al-Taee muisteli opettajalleen Maija-Liisa Istolaiselle.

Eila SaukkonenAlma Media

–Hyvin hän tuli muiden kanssa toimeen.

Näin vastaa Hussein Al-Taeen ja neljä muuta arabilasta oppilaakseen Valkeakosken Sassissa marraskuussa 1993 saanut opettaja Maija-Liisa Istolainen, kun kysyy, näkyikö jo Hussein-pojassa rauhantekijän elkeitä.

–Hän huolehti pienimmistä sisaruksista ja koitti auttaa opettajaakin. Sanoit muillekin arabiaksi, mitä opettaja tarkoitti, Istolainen jatkaa kotinsa terassilla ja katsoo entistä oppilastaan.

Opettaja muistaa yli 24 vuoden takaa ensimmäisen päivän. Edessä oli viisi tummaa lasta. Isät, kaksi arabimiestä, seurasivat aloitusta luokan takaosassa. Paikalla oli tulkki.

–Kerroin, kuka olen ja että opetan näitä lapsia. Oli sellainen tunne, että pitävätkö isät minua oikein sopivana opettajana.

Istolainen ei ollut aikaisemmin opettanut ummikkolapsia. Hän oli sinä syksyllä aloittanut tokaluokan kanssa, mutta uuden pestin varmistuttua luokka sai sijaisen. Kaikki eivät Valkeakoskella pitäneet siitä, että suomalaisilta lapsilta otettiin opettaja opettamaan ulkomaalaisia.

Kokenutta opettajaa jännitti. Hän kävi Heinolassa muutaman päivän kurssin ja sai tuntumaa.

–Halusin ruveta, koska minua kiinnosti tehdä jotakin uudenlaista. Halusin myös auttaa näitä lapsia ja tukea heidän sopeutumistaan. Puoliso rohkaisi.

Opettaja tekee tunnustuksen kahvipöydässä nyt, kun ollaan edelleen ystäviä ja oppilas on päässyt urallaan pitkälle.

–Iltarukouksessa pyysin viisautta, että osaisin opettaa, opettaja kertoo.


Lue myös nämä


Kommentit (1)

 • Nimetön

  Luin mielenkiinnolla artikkelin.
  Tuli vain mieleen, että Hussein Al-Taeen tausta ei ole aivan tavallisen pakolaisen tausta.
  Hänen isänsä oli oppositiopoliitikko Irakissa ja joutui näin vainottuna lähtemään Saddam Husseinin aikana. Mutta, kun hänet oli syösty vallasta ura urkeni loistavasti Hussein Al-Taeen isälle.
  Ensin Najafin maakunnan kuvernööriksi ja sitten Puolaan Irakin suurlähettilääksi, jossa poika Hussein Al-Taeen opiskeli yliopistossa. Näin hänellä oli myös mahdollisuus ja varoja opiskella Britanniassa. Lisäksi hän oli Irakissa diplomaattikoulutuksessa.
  Joten, hänen mahdollisuutensa ovat olleet eri luokkaa kuin ns. tavallisella maahanmuuttajalla,
  mikä ei tietenkään vähennä hänen arvoaan ja taitojaan keskustella rauhasta Irakissa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio