Näin saat savusta irti parhaat maut – Kaisa Sillanpää antaa vinkit pihagrillaamiseen

Omassa pihagrillissä savustuvat niin kasvikset kuin lihakin. Keittokirjailija Kaisa Sillanpää antaa vinkkejä, kuinka savusta saa irti parhaat maut.

Riitta Salmi
Näin saat savusta irti parhaat maut – Kaisa Sillanpää antaa vinkit pihagrillaamiseen

Kohta valmista. Ruokabloggari ja keittokirjailija Kaisa Sillanpää savustaa kaasugrillissään muun muassa kasviksia.

Annamari Nurminen, Riitta Salmi, kuvat

Savustuslaatikko, savustuslastuja, sokeria ja tavallinen kaasugrilli. Siinä kaikki, mitä kotisavustukseen tarvitaan.

Ruokabloggari ja keittokirjailija Kaisa Sillanpää vakuuttaa, että savustaminen onnistuu tavalliselta kotikokiltakin. Kaasugrilliin sopivia matalia savustuslaatikoita löytää useimmista yleistavarataloista muutamalla kympillä.

- Metallisessa savustuslaatikossa on hyvä olla irrotettava ritilä, Sillanpää neuvoo.

Riitta Salmi
Kaasugrillilläkin savustaminen onnistuu, kun käytössä on grilliin mahtuva savustuslaatikko.

Kaasugrillilläkin savustaminen onnistuu, kun käytössä on grilliin mahtuva savustuslaatikko.

Kokeilut voi aloittaa vaikka kasviksilla tai kalalla. Lohi on rasvaisuutensa takia hyvin savustukseen sopiva kala.

- Olen savustanut jopa hedelmiä. Persikoista tulee hauskan makuisia. Myös aprikoosit käyvät hyvin.

Savustus vaatii kyllä aikaa.

- Kilon painoinen lohifilee valmistuu noin 50 minuutissa, kasviksia savustan yleensä noin 45 minuuttia.

Kasslerin savustamiseen saa varata koko päivän.

Omenapuun lastuista makeutta

Sillanpään kotipihalla kauniissa sauvolaismaisemassa savuaa jo. Hienon tuoksun tuottavat omenapuun ja lepän lastut, joita Sillanpää suosii kalan ja kasvisten savustuksessa.

- Omenapuun lastut antavat sopivasti makeutta. Possun savustukseen käytän puolestaan hickory-lastuja.

Grilliin nostetussa savustuslaatikossa kypsyvät paprikat, perunat ja kokonaiset valkosipulit. Myös bataattisiivuista tulee mainioita savustettuina. Perunat ja bataatit Sillanpää keittää ennen savustusta.

Kaisa Sillanpää on julkaissut kaksi keittokirjaa. Reseptikuningatar -kirja ilmestyi 2014, Tähteistä tähdiksi viime vuonna. Kolmas kirja on työn alla ja julkaistaan ensi vuoden alussa.

Riitta Salmi
Savustuslaatikkoon voi lastujen lisäksi laittaa pienen katajanoksan. Valkaistun sokerin sijaan voi myös käyttää esimerkiksi muscovadosokeria.

Savustuslaatikkoon voi lastujen lisäksi laittaa pienen katajanoksan. Valkaistun sokerin sijaan voi myös käyttää esimerkiksi muscovadosokeria.

Myös chilejä voi savustaa

Riitta Salmi
Lohi kypsyy savustuslaatikossa meheväksi ja aromikkaaksi.

Lohi kypsyy savustuslaatikossa meheväksi ja aromikkaaksi.

(4–6 hengelle)

noin 1 kg lohifileetä

Suolaliemi:

2 l kylmää vettä

5 rkl merisuolaa

Sekoita vesi ja suola. Laita lohifilee suolaliemeen ja anna fileen maustua noin kolme tuntia. Nosta kala pois vedestä ja taputtele pinnalta kuivaksi.

Savustukseen tarvitaan kannella suljettava savustuslaatikko, jonka pohjalle laitetaan pari desiä lehtipuun lastuja (esimerkiksi leppä tai omenapuu). Voit laittaa joukkoon myös pienen katajanhavuoksan ja palan sokeria.

Asettele kalafilee savustuslaatikon ritilälle. Anna kaasugrillin lämpötilan asettua noin 100–120 asteeseen.

Nosta savustuslaatikko grilliin ja sulje grillin kansi hetkeksi. Avaa kansi, kun savua alkaa muodostua.

Noin kilon painoinen filee savustuu noin 50 minuutissa.

(4–6 hengelle)

noin 1 ½ kg possun kassleria

Mausteseos:

1 rkl paprikajauhetta

1 rkl fariinisokeria

½ rkl fenkolinsiemeniä murskattuna

1 tl suolaa

1 tl chilijauhetta

Liemi uunivuokaan:

1 ½ dl omenamehua

½ dl ruokosokerisiirappia

3 rkl tomaattipyreetä

3 rkl valkoviinietikkaa

Sekoita mausteet, hiero mausteseos possun pintaan ja anna possun maustua, kunnes saat savustimen valmisteltua savustuskuntoon.

Possu savustetaan epäsuoralla savustustekniikalla, joko siihen rakennetulla laitteella (offset smoker) tai kaasugrillissä epäsuoralla menetelmällä. Tällöin kaasugrillissä käytetään vain yhtä reunimmaista poltinta, jonka yläpuolelle laitetaan foliossa olevat savustuslastut. Savustettava possu asetetaan grillin toiseen reunaan.

Anna grillin kuumeta 120 asteeseen. Savusta possunlihaa noin kolme tuntia.

Nosta kassler tämän jälkeen uunivuokaan. Sekoita liemi omenamehusta, siirapista, pyreestä ja viinietikasta. Kaada liemi possun päälle ja laita folio kanneksi possun päälle. Laita possu uuniin 150 asteeseen noin neljäksi tunniksi. Revi possu kahden haarukan avulla pieniksi paloiksi.

Savustetut kasvikset

Riitta Salmi
Savupossun klkeen savustetut kasvikset saavat kullankeltaisen värin. Kokonaisena savustetut valkosipulit ovat maukas ja kaunis lisäke.

Savupossun klkeen savustetut kasvikset saavat kullankeltaisen värin. Kokonaisena savustetut valkosipulit ovat maukas ja kaunis lisäke.

varhaisperunoita keitettynä

paprikaa

kokonaisia valkosipuleita

Halkaise keitetyt perunat. Pese paprikat ja poista siemenet. Paloittele neljään osaan.

Leikkaa valkosipuleista yläosa avoimeksi.

Laita kaikki ainekset savustuslaatikkoon ja savusta noin 45 minuuttia.

Yrttiöljy

½ dl tuoretta oreganoa silputtuna

½ dl tuoretta persiljaa silputtuna

1 rkl kapriksia hienonnettuna

2 valkosipulinkynttä hienonnettuna

2 rkl sitruunamehua

1 tl sitruunankuorta raastettuna

1 dl öljyä

mustapippuria myllystä

suolaa maun mukaan

Silppua yrtit, kuori ja hienonna valkosipulinkynnet, pese ja raasta sitruunan kuori sekä purista mehu. Yhdistä kaikki ainekset ja tarjoa savustetun kalan, lihan tai kasvisten kanssa.

Jälkiruokapersikat

Riitta Salmi
Savustetut persikat voi tarjoilla kermavaahdon tai vaniljajäätelön kanssa. Koristeena on mintunlehti.

Savustetut persikat voi tarjoilla kermavaahdon tai vaniljajäätelön kanssa. Koristeena on mintunlehti.

tuoreita persikoita

vaniljajäätelöä tai kermavaahtoa

ruokosokeri- tai vaahterasiirappia

tuoretta minttua

Halkaise persikat ja poista kivet. Savusta persikoita savustuslaatikossa noin 20 minuuttia.

Tarjoa jäähtyneet persikat jäätelön tai vaniljalla maustetun kermavaahdon kanssa. Koristele tuoreella mintulla ja valuta päälle vähän siirappia.

Chilit laitetaan kokonaisina savustuslaatikkoon ritilän päälle ja kansi kiinni. Chilejä savustetaan noin 30–45 minuuttia miedolla lämmöllä.

Jos haluat hyvin säilyvää chilirouhetta, kuivata chilejä vielä kasvikuivurissa jonkin aikaa. Sen jälkeen chilit voi jauhaa esimerkiksi kahvimyllyllä rouheeksi. Kuivatut savuchilit säilyvät hyvänä useita vuosia.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet