Unelmakoti Italiassa

Näin pienessä italialaiskylässä kotoutetaan maahantulijoita: "Mistä te suomalaiset muuten voisitte nämä jutut tietää"

Näin pienessä italialaiskylässä kotoutetaan maahantulijoita: "Mistä te suomalaiset muuten voisitte nämä jutut tietää"

Kolumni: Millaista elämä pienessä italialaiskylässä olisi, jos ihmiset suhtautuisivat meihin penseästi tai vihamielisesti.

Minna Lymi

Törmäsin piazzalla Vaariin, joka jäi sanalle.

Vaari halusi tietää, mihin Mikko oli lähtenyt autolla (Caldari di Ortonaan), miksi Mikko oli lähtenyt Caldari di Ortonaan (viemään suomalaisia vieraitamme viinilähteelle) ja eikö lähempää nyt olisi löytynyt viiniä (olisi, mutta ei viinilähdettä).

Vaari vähän pudisteli päätään, mutta meni sitten asiaan:

Alakylän Rossana oli kertonut, että minä onneton suomalaisviljelijä tarvitsisin basilikan taimia ja Vaari oli tullut siihen tulokseen, että hänen taimistaan riittäisi myös minulle.

Mihinkään istutushommiin Vaari ei tietenkään minua päästäisi, mutta jos hakisin pesuvadillisen multaa, niin Vaari hoitaisi homman. Voisin sitten myöhemmin kesällä tehdä basilikoista pestoa, jonka reseptin Rossana ehti jo opettaa.

Sanoin aika monta kertaa kiitos.

Vaari ja Rossana eivät ole ainoita kyläläisiä, jotka pitävät meistä huolta. Myös ne ihmiset, joiden kanssa emme ole jatkuvasti tekemisissä, saattavat poiketa Piccolo Salvossa tuomassa muutaman tomaatin, kirsikoita, kesäkurpitsoja, kurkkuja, luumuja - tai vaikka postin.

Palattuamme viiden viikon Suomen reissulta melkein jokainen vastaantulija kätteli ja sanoi ben tornato, tervetuloa takaisin. Se tuntui mukavalta.

Kyläläiset kotouttavat meitä. Kun ihmiset tuovat ruokaa tai vinkkaavat apteekin aukioloajoista, he opettavat siinä ohessa hyvin arkisesti, miten Fallossa eletään ja ollaan.

Lähes aina vihannesten ja hedelmien kera tulee muutama vinkki niiden käyttämiseen, työkaluja lainataan ristiin, Mikon kyselemää kalastuslupaakin selvitettiin koko kylän vanhan kaartin voimin.

–Mistä te suomalaiset muuten voisitte nämä jutut tietää, sanoo Vaarikin.

Mietin aika usein, millaista elämä pienessä italialaiskylässä olisi, jos ihmiset suhtautuisivat meihin penseästi tai vihamielisesti.

Se olisi mahdotonta.

Mietin sitä, että meidän seitsemänkymppinen abruzzolaisvaarimme on hieno esimerkki siitä, miten ihminen ei anna vierauden tai erilaisuuden pelottaa niin paljon, että pelko ottaa niskalenkin.

Vaari uskaltaa ottaa tulijat vastaan uteliaasti ja rohkeasti. Siis sillä tavalla, että ensin annetaan ihmisille mahdollisuus, tutustutaan heihin ja päätetään vasta sitten, ovatko tulijat mukavia vai eivät.

Vaarille erilaisuus on kiinnostavaa. Ja Vaari myös saa iloa omaan elämäänsä, kun hän opettaa meille, koska on oikea aika istuttaa basilikat tai mihin auto kannattaa jättää parkkiin.

Mitä, jos Vaari olisikin ollut sitä mieltä, että auringossa punaisiksi muuttuvilla suomalaisilla ja niiden kavereilla ei ole tähän kylään asiaa ja paras keino päästä niistä perkeleistä on kyräillä ja pitää niille mykkäkoulua, mutta puhua niistä pahaa kylän baarissa eli paikallisessa sosiaalisessa mediassa?

Kirjoittaja on vapaa toimittaja, joka remontoi taloa Abruzzossa ja opettelee samalla italialaisen pikkukylän elämää. Hän kirjoittaa blogia, joka löytyy täältä.

Minna ja Mikko Lymin elämästä Italiassa kertovia kolumneja ilmestyy joka sunnuntai osoitteessa aamulehti.fi/aihe/unelmakoti-italiassa.


Kommentit (8)

  • Nimetön

    No itse Italiassa olen se pahanpuhumisen ja kyräilyn kohde jotta tiedän myös sen toisen puolen. Kun eristäydyn olen epäsosiaalinen ja eristäytynyt jos menen joukkoon puhutaan ilkesti niin että kuulen kommentit.

  • Hannu Koho

    Kotoutuminen sujuu nainiosti myös Suomessa:
    http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ihmiset-kulttuuri/vietnamilaisl%C3%A4ht%C3%B6isen-huynh-nhu-karjalaisen-leipomon-p%C3%A4%C3%A4tuote-on-muikkukukko-aluksi-en-meinannut-tarjeta-torilla-1.199723

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio