Millainen ravintola Tampereelta vielä puuttuu? Asiantuntijat haluavat eurooppalaisen bistron – anna oma ehdotuksesi

Petri Huhtinen
Millainen ravintola Tampereelta vielä puuttuu? Asiantuntijat haluavat eurooppalaisen bistron – anna oma ehdotuksesi

Jani Kinnunen, Mikko Reinikka, Ari Myllyniemi, Emmi Nuorgam, Ilkka Isotalo ja Santeri Vuosara kertovat, millainen ravintola Tampereelle tarvittaisiin.

Hanna Hyvärinen

Kysyimme ravintolaelämän tuntijoilta, mitä he kaipaavat Tampereen ravintolatarjontaan.

Kysyntää olisi ainakin kohtuuhintaiselle eurooppalaiselle bistrolle, hyvin tehdylle kotiruualle, laadukkaalle etniselle ja vegaaniruokaan keskittyvälle ravintolalle.

Petri Huhtinen
Jani Kinnunen odottaa kaupunkiin kohtuuhintaista paikkaa, josta saisi hyvää ruokaa, eikä se maksaisi viineineen sataa euroa ruokailijaa kohden.

Jani Kinnunen odottaa kaupunkiin kohtuuhintaista paikkaa, josta saisi hyvää ruokaa, eikä se maksaisi viineineen sataa euroa ruokailijaa kohden.

Jani Kinnunen

Bloggaaja, Sivumaku

Mikä on parasta Tampereen ravintolatarjonnassa: Uusia laadukkaita paikkoja tulee hyvällä tahdilla. Vauhti ei ole niin hurjaa kuin Helsingissä, vaan täällä uutuuksiin ehtii myös tutustua.

Suunta on oikea. Keskitasoon ei enää tyydytä, vaan uudet tulokkaat tekevät asioita täysillä. Samaan aikaan tamperelaiset ovat oppineet arvostamaan tätä.

Mitä Tampereelta puuttuu: Laadukkaita etnisiä ravintoloita mahtuisi kaupunkiin paljonkin. Odotan myös kohtuuhintaista oman rahan paikkaa, josta saisi hyvää ruokaa, eikä se maksaisi viineineen sataa euroa ruokailijaa kohden.

Mallia voisi ottaa eteläisestä Euroopasta, missä trattorioista ja bistroista saa erinomaista ruokaa ilman, että ravintolat yrittävät olla hienompia kuin ovat.

Miksi trendit tulevat Tampereelle niin hitaasti: Tampere ei ehkä vielä ole niin kosmopoliitti ja kansainvälinen, että täällä riittäisi eri etnisistä taustoista tulevia ihmisiä, jotka haluaisivat nimenomaan perustaa omaan kulttuuriinsa pohjaavan ravintolan.

Helsinki on tässä mielessä eläväisempi, ja siellä ihmiset myös käyvät ravintoloissa enemmän kuin Tampereella.

Petri Huhtinen
Mikko Reinikka yllättää ja toivoo Tampereelle hienoa perulaista ravintolaa.

Mikko Reinikka yllättää ja toivoo Tampereelle hienoa perulaista ravintolaa.

Mikko Reinikka

Vouti, Tampereen Paistinkääntäjät

Mikä on parasta Tampereen ravintolatarjonnassa: Tarjonnassa on menty hurjasti eteenpäin koko 2000-luvun ajan. Jos täällä 10 vuotta sitten oli noin 10 hyvää ravintolaa, nyt niitä on jo 30 tai 40. Hienoa on sekin, että ravintolat tekevät paljon yhteistyötä sen sijaan, että kilpailisivat verissä päin. Se tuo asiakkaita kaikille.

Hyvä esimerkki on elokuinen Tamperrada-pintxokilpailu, johon ensimmäisenä vuonna piti hakea osallistujaravintolat kotisohvilta. Tänä vuonna mukana on jo 55 ravintolaa. Tapahtuma alkaa jo olla syy matkustaa Tampereelle ja viettää täällä viikko.

Mitä Tampereelta puuttuu: Maailmalla isoja trendejä ovat nyt muun muassa perulainen ja meksikolainen keittiö. Mutta niiden tulo Tampereelle edellyttäisi alkuperäisiä tekijöitä. Kyllä hieno perulainen ravintola olisi kiva, mutta toisaalta odotan sitäkin, että nykyisiä etnisiä ravintoloita tulee pyörittämään uusi, hyvin koulutettu sukupolvi.

Yksi asia, joka Tampereelta puuttuu, on kansainvälisen tason kahvila, jossa olisi pöytiin tarjoilu.

Miksi trendit tulevat Tampereelle niin hitaasti: Olemme pieni kaupunki kaukana kaikesta. Ja niin on Helsinkikin. Sinne tulevat nyt ne trendit, jotka näkyivät sellaisissa kaupungeissa kuin Madridissa jo 10 vuotta sitten. Koko ravintolakulttuuri on Suomessa vielä nuorta. Tulemme noin 200 vuotta muuta Eurooppaa jäljessä.

Petri Huhtinen
Ari Myllyniemi sanoo, että Tampereelta puuttuu sellainen ravintolakulttuuri, että oltaisiin valmiita lähtemään myös keskustan ulkopuolelle syömään.

Ari Myllyniemi sanoo, että Tampereelta puuttuu sellainen ravintolakulttuuri, että oltaisiin valmiita lähtemään myös keskustan ulkopuolelle syömään.

Ari Myllyniemi

Puheenjohtaja, Pirkanmaan keittiömestarit ry

Mikä on parasta Tampereen ravintolatarjonnassa: Vaikka meillä Tampereella ei olekaan yhtään Michelin-tähteä, se ei tarkoita, etteikö meillä olisi Michelin-tason ravintoloita. Tähtiä tulisi varmasti, kun vain tuomarit viitsisivät tulla tänne saakka.

Mitä Tampereelta puuttuu: Tampereelta puuttuu sellainen ravintolakulttuuri, että oltaisiin valmiita lähtemään myös keskustan ulkopuolelle syömään. Helsingissä ihmisille ei ole ongelma ajaa taksilla hyvään ravintolaan vähän kauemmaksi, mutta täällä ravintolan täytyy sijaita pääväylien varrella. Se tarkoittaa, että keskustasta loppuvat pian ravintoloille sopivat liiketilat.

Me keittiömestarit olemme huolissamme myös ammattitaitoisen henkilökunnan saatavuudesta. Koulutuspuolelta kuuluu huolestuttavia uutisia.

Vastuuta sysätään kentälle, eli ravintoloille, joissa opiskelijat harjoittelevat. Kaikki eivät kuitenkaan pääse niihin parhaisiin harjoittelupaikkoihin. Mitä heidän ammattitaidolleen silloin käy?

Miksi trendit tulevat Tampereelle niin hitaasti: En allekirjoita tätä. Juna tuo trendit Helsingistä puolessatoista tunnissa. Mutta on Helsinki tietysti kansainvälisempi. Lisäksi on tuo keskustan tilakysymys. Uusille jutuille ei välttämättä löydy toimitilaa.

Petri Huhtinen
Emmi Nuorgam ehdottaa, että Tampereelle tulisi ravintola, josta saisi erinomaista vegaaniruokaa lautasannoksina. Se voisi houkutella matkailijoita.

Emmi Nuorgam ehdottaa, että Tampereelle tulisi ravintola, josta saisi erinomaista vegaaniruokaa lautasannoksina. Se voisi houkutella matkailijoita.

Emmi Nuorgam

Bloggaaja

Mikä on parasta Tampereen ravintolatarjonnassa: Tampereella on yhdessä tekemisen tapa, joka välittyy myös asiakkaalle. Täällä ei haukuta kilpailijoita, vaan tehdään yhdessä uutta asiakkaiden iloksi.

Mitä Tampereelta puuttuu: Tallinnassa on aivan loistava vegaaniravintola nimeltä Vegan Restoran V. Monet matkustavat Tallinnaan pelkästään V:n takia. Suomessa ei taida olla vielä yhtään ravintolaa, josta saisi vain erinomaista vegaaniruokaa lautasannoksina. Tampere olisi hyvä paikka tällaiselle ravintolalle. Se voisi houkutella matkailijoita.

Lisäksi on varmasti paljon minun kaltaisiani sekasyöjiä, jotka mielellään söisivät kasvisruokaa, ellei se olisi niin ankeaa kuin se valitettavasti yhä monissa ravintoloissa on.

Toivoisin myös lisää katukeittiöitä ja torihenkeä. Ravintolalla ei tarvitse aina olla kiinteitä seiniä. Olen vähän huolissani, miten tulevaisuudessa käy esimerkiksi Hämeenkadulle, jossa viime kesänä oli jo aivan ihanaa katuruokatarjontaa. Miten sillä käy nyt, kun elävöittämiskokeilu loppui ja ratikkakiskoja alettiin rakentaa.

Miksi trendit tulevat Tampereelle niin hitaasti: Täällä on vähemmän ihmisiä kuin Helsingissä. Lisäksi etenkin iäkkäiden tamperelaisten ravintolakäymistä ohjaavat vahvat perinteet. Käydään tietyssä ravintolassa, koska siellä on aina käyty, vaikka paikan pitsat, pihvit tai tapakset eivät enää olisikaan kaupungin parhaita. Historia ohjaa monia asiakkaita.

Petri Huhtinen
Ilkka Isotalo odottaa, että Tampereelle tulisi bistro, joka tarjoaisi vähän parempaa kotiruokaa.

Ilkka Isotalo odottaa, että Tampereelle tulisi bistro, joka tarjoaisi vähän parempaa kotiruokaa.

Ilkka Isotalo

Keittiömestari, Ravintola C

Mikä on parasta Tampereen ravintolatarjonnassa: Tampereen ravintolavalikoima on laaja, ja ravintoloissa käyminen on nousussa. Ihmiset käyvät jo paljon ulkona syömässä. Tämä taas houkuttelee yhä uusia yrittäjiä, joten ravintolakenttä elää ja muokkautuu koko ajan. Uudenlaisia konsepteja uskalletaan kokeilla.

Mitä Tampereelta puuttuu: Olisi kiva, jos kaupungista saisi intohimolla tehtyä, mutta silti edullista illallista. Täältä puuttuu sellainen – olisiko se sitten bistro – joka tarjoaisi vähän parempaa kotiruokaa.

Kaipaan lisää intohimoisia ja itsepäisiäkin keittäjiä, jotka tekisivät työtä ammattitaidolla ja suurella sydämellä.

Miksi trendit tulevat Tampereelle niin hitaasti: Vaikka Tampere ei ole enää ihan pieni kaupunki, se ei myöskään ole niin iso, että asiakkaita riittäisi loputtomasti. Siksi on aina riski lähteä tekemään jotain ihan uutta. Siinä polttaa helposti näppinsä. Tamperelaisilla ottaa aikansa oppia arvostamaan uusi juttuja.

Petri Huhtinen
Santeri Vuosara odottaa, että Tampereella tulisi maahanmuuttajaravintoloitsijoiden toinen polvi, joka tekisi aidosti omaa etnistä keittiötään.

Santeri Vuosara odottaa, että Tampereella tulisi maahanmuuttajaravintoloitsijoiden toinen polvi, joka tekisi aidosti omaa etnistä keittiötään.

Santeri Vuosara

Kokki ja yrittäjä, Chef Santeri

Mikä on parasta Tampereen ravintolatarjonnassa: Parasta on täkäläinen aitous. Trendit tulevat ja menevät, mutta täällä ei olla sokeasti pelkkien trendien liikuteltavissa. Tamperelaisille ei riitä muoto, vaan täällä vaaditaan myös sisältöä eli laatua.

Mitä Tampereelta puuttuu: Täältä puuttuu montakin klassista ja "isoa" maailman keittiötä, esimerkiksi autenttinen kreikkalainen, aito italialainen sekä klassinen ranskalainen illallispaikka.

Mahtuisi tänne yksi venäläinenkin ravintola. Odotan myös vesi kielellä maahanmuuttajaravintoloitsijoiden toista polvea, joka tekisi aidosti omaa etnistä keittiötään.

Miksi trendit tulevat Tampereelle niin hitaasti: Olemme hitaasti lämpiävä sisämaatyöläiskaupunki. Ottaa aikansa ennen kuin uudet asiat saadaan täällä läpi.

Eikä se välttämättä ole huono asia. Iso osa kuumimmista trendeistä kuitenkin kuivuu kasaan ennen kuin ne ehtivät vakiintua luontevaksi osaksi tarjontaa.

Kerro alla oma ehdotuksesi, millainen ravintola Tampereelta puuttuu.


Kommentit (23)

  • Nimetön

    Suosittelen asiantuntijoita tutustumaan, ehkä vielä isolle yleisölle tuntematonta bistro 14:sta, rautatienkatu 14. He tarjoavat 3-ruokalajin menuta huokeaan hintaan 33€. Bistrossa huokuu ranskalaisen keittiömestarin visiot ja ammattitaito. Iso suositus!

  • Heikki Luminen

    Plinipikaruokaravintolaketju Teremok saisi tulla Pietarista Tampereelle. Valtavan maukkaita ja yksinkertaisia, kyytipojaksi morsia tai kvasia.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio