Maria Veitola tyrmistyi ulkonäkökeskustelusta: ”Jos olisin mies, tätä keskustelua ei ikinä käytäisi”

Tampere-talossa Wow-festivaalin päätösgaalan juontava Maria Veitola sanoo, että on aivan pimeää, kun joka toisella vastaantulijalla on mielipide hänen ulkonäöstään.

Annu LaineAamulehti

Kirjoitetaan se nyt tähän: Maria Veitola on värjännyt hiuksensa. Kyllä! Eikö ole kerta kaikkiaan uskomattoman kiinnostava uutinen!

Toisin kuin voisi kuvitella, juuri sitä se oli viime maanantaina. Kumpikin iltapäivälehti kirjoitti aiheesta jutun Veitolan tuoreiden Instagram-kuvien pohjalta.

- Se vähän haittaa arkea, kun minulle soitellaan lehdistä ja radiokanavilta ja kysellään, että voisitko kertoa, mitä mieltä olet siitä, kun ihmiset kommentoivat ulkonäköäsi. Olen sanonut, että minua ei kiinnosta tämä keskustelu, en haluaisi, että sitä käydään, enkä minä ole aloittanut sitä. Haluaisin vain olla rauhassa, keskittyä töihin ja elää elämääni.

Keskustelu sai alkunsa helmikuun puolivälissä TTT-Klubilla Tampereella. Toimittaja Pekka Vahvanen kysyi Yle Perjantai -ohjelman lauteilla Anu Saagimilta, kannattiko kauneusleikkauksen suositteleminen Maria Veitolalle hänen Yökylässä -ohjelmassaan reilu vuosi takaperin.

- Se on kyllä pakko sanoa, että mä oon rehellinen. Että onhan se ruma!

Maria Veitola katsoi ohjelmaa Yle Areenasta ja hämmentyi: Saagim sai kommentilleen hyväksyvän naurunremakan ja aplodit.

- Yhtäkkiä ruvettiin puhumaan siitä, olenko minä ruma vai enkö minä ole ruma. Tällainen aihe on nyt istutettu ihmisten päähän, että nyt täytyy olla jotain mieltä Maria Veitolan ulkonäöstä, mikä on mielestäni aivan käsittämätöntä, Veitola sanoo.

Ovatko kaikki ilkeilijät vain hulluja?

Viime viikonloppuna Veitola järjesti 44-vuotissynttäribileet, joissa hän tarjoili ystävilleen pizzaa. Hän lisäsi Instagramiin kuvan itsestään valtavan pizzalaatikkoläjän kanssa. Tämä sattui olemaan ensimmäinen kuva, jossa näkyi hänen vastavärjätyt hiuksensa.

Seuraavana aamuna Maria istui krapulassa ruokapöydän ääressä, ja mies nappasi kuvan. Se oli Veitolasta niin vitsikäs otos, että hän päätti lisätä sen Instagramiin.

- Minä en kysy näissä kuvissa, että mitä mieltä olette tukan väristä. Minä vain laitan tällaisia kuvia. Mutta sitten media – kysymättä minulta – tekee niistä omia uutisiaan, ja he kysyvät heidän lukijoiltaan, että hei, mitä mieltä sinä olet, kun Maria Veitola on vaihtanut hiustensa värin blondiksi.

Ennen lehtijuttuja Veitola ei ollut saanut hiuksistaan yhtään ilkeää kommenttia. Yhtäkkiä hänelle laitettiin viestejä, joissa sanottiin: Olet entistä rumempi. Voisitko kadota julkisuudesta, kun ei sinusta saa nättiä minkäänlaisilla hiusten värin muutoksilla.

Tiistaina Veitola lisäsi Instagramiin kuvan, jonka kuvatekstissä hän totesi:

Mun tukka on mun tukka ja minä päätän mitä sille teen. En halua kuulla sinun mielipidettäsi siitä jos sulla ei ole mitään kivaa sanottavaa. Jos sulla ei ole muuta tekemistä kuin arvostella muiden ulkonäköä niin ole hyvä ja kastele mielummin vaikka kukat tai kuuntele joku hyvä biisi.

- Esiintyvälle ihmiselle hoetaan alusta lähtien sitä mantraa, että sinä tulet saamaan kaikenlaista kuraa niskaasi, mutta älä sitten välitä. Ole kuin se ei merkitsisi mitään, älä koskaan vastaa kenellekään äläkä koskaan nosta sitä esiin, koska kaiken maailman hulluille häiriköille ei saa antaa huomiota, koska se on just sitä, mitä ne haluavat, Veitola sanoo.

- Aina ei edes voi vedota siihen, että ne ovat vain yksittäisiä hulluja. Esimerkiksi Yle Perjantai. En minä voi ajatella, että se toimittaja, joka provosoi Anu Saagimia, olisi hullu tai että jengi yleisössä olisi hulluja.

Suorapuheinen, vaan ei julma

Ennen pitkää hiljaa pysyminen alkoi tuntua Veitolasta sairaalta. Miksi hänen muka pitäisi sietää kaikki loukkaavat kommentit?

Anu Saagimin mielestä Maria Veitola ei olisi saanut loukkaantua siitä, että hän sanoi Veitolaa rumaksi. MTV3:n haastattelussa Saagim ihmetteli, miksi suomalaiset ovat niin herkkiä.

- Meillä on Virossa suorasukaisempi ja kovempi huumori kuin suomalaisilla. Virossa kukaan ei olisi loukkaantunut, Saagim sanoi MTV3:lle.

- Hänhän ei voi määritellä sitä, mikä minua loukkaa ja mikä ei. Kohde määrittelee, onko se loukkaus, Veitola huomauttaa.

Veitola on itsekin tunnettu suorasukaisuudestaan. Tähdet, tähdet -ohjelman tuomarina häntä on syytetty julmista kommenteista kilpailijoita kohtaan.

- Kyllä tässäkin asiassa vastaanottaja on se, joka sen päättää. Jos kysyisit keneltä vaan Tähdet, tähdet -kilpailijalta, että loukkasiko Maria sinua tai oliko hän ilkeä, väitän, että he sanoisivat, että ei.

- Ohjelma tuomareiden kommentteineen on yhteinen leikki, johon kilpailijat ovat sitoutuneet. He kyllä tietävät jutun juonen. Jos minä olisin sanonut kaikille kilpailijoille, että vitsi olet ihana, en olisi ollut ohjelmassa kolmea kautta tuomarina. Se ei olisi mielenkiintoista tv-ohjelmaa.

Idolsille kelpasivat jutut, mutta ei ulkonäkö

Mitä ulkonäkö Veitolalle sitten merkitsee?

Veitola aloittaa lapsuudestaan. Hän eli Pohjois-Karjalassa Enossa perheessä, jossa vanhemmat keskittyivät tekemään töitä. He hiihtivät metsässä ja pilkkoivat puita mökillä. Elämä ei pyörinyt ulkonäön ympärillä.

- Minua on kehuttu lapsena ihan muista asioista kuin siitä, että olisin kaunis, nätti tai söpö. Se ei ole ikinä ollut minulle mikään arvo.

20-vuotiaana Veitola alkoi tehdä toimittajan työtä. Aluksi hän työskenteli radiossa, missä hänen ulkonäkönsä ei vieläkään joutunut tapetille.

Kun Veitola alkoi käydä ensimmäisissä tv-koekuvauksissa, hän vasta tajusi, että ulkonäkö olisi pitkään este hänen uralleen.

- Minulle sanottiin, etten ole tarpeeksi kaupallisen näköinen, en tarpeeksi missi-tyyppinen tai sellainen, mihin ihmiset voisivat samastua.

- Kävin esimerkiksi ensimmäisen Idols -tuotantokauden koekuvauksissa. Tuottaja soitti sen jälkeen minulle ja sanoi, että sinulla oli ehdottomasti parhaat jutut ja olisit muuten tähän oikea tyyppi, mutta olet väärän näköinen. Voisitko sen sijaan tulla kirjoittamaan näiden muiden jutut.

”Onneksi isä ei ole täällä lukemassa näitä”

Tämän jälkeen Veitola päätti unohtaa ulkonäkönsä ja keskittyä siihen, missä oli hyvä: toimitustyössä ja kirjoittamisessa.

Nyt, pitkän tv-työhistorian jälkeen, Veitola on huomannut yhtäkkiä elävänsä todellisuudessa, jossa joka toinen kadulla vastaan tuleva ihminen kokee velvollisuudekseen kommentoida toimittajan hiusten väriä ja sitä, onko hän ruma vai ei.

- Onhan se ihan pimeää. Mietin vaan, että voisitteko mieluummin arvostella minun työtäni. Onneksi minun ammatillinen itsetuntoni ja itsetuntoni ylipäätään perustuu muihin asioihin kuin ulkonäköön, koska en ole päässyt asemaani sillä vaan taidoillani ja persoonallani.

- Vai meneekö se niin, että kun muuten menee hyvin ja olen taitava ja arvostettu, ihmisten pitää jotenkin muuten yrittää lyödä ja murskata? Veitola kysyy.

Entä sitten kaikki ne hullut vaatteet ja loputon määrä selfieitä Instagramissa? Eikö ulkonäkö todella merkitse Veitolalle mitään?

Veitola kohauttaa olkiaan ja sanoo: Se olen vain minä.

- Tykkään muodista ja tykkään pukeutua siten, mikä vastaa minun persoonaani. Se on ehkä vähän erilaista, kuin mikä on sovinnaista. Tykkään rikkoa siinä rajoja ja antaa ihmisille sitäkin kautta jotain elämyksiä. Jos taas käyt katsomassa Instagram-kuviani, niin huomaat, että minä en tee perinteistä ”katsokaa kuinka kaunis ja täydellinen olen” -kamaa. En ole kuvissa siksi, että hakisin hyväksyntää ulkonäölleni.

- Aina on ihmisiä, jotka näkevät vain sen, että minä olen tällainen huomiohuora, joka tunkee väkisin uutisiin milloin mistäkin asiasta. Mitä tahansa minä tässä jutussa sanonkin, tulen saamaan siitä taas palautetta. Ihmiset eivät ymmärrä sitä, että Aamulehti otti minuun yhteyttä ja halusi tehdä jutun.

Veitolan itsensä on helpompi kestää sosiaalisen median ryöpytys kuin hänen läheistensä. Hän kiittää onneaan siitä, ettei hänen äitinsä pyöri netissä, eikä hänen lapsensa osaa vielä lukea. Veitolan isä kuoli vajaa vuosi sitten.

- Olen miettinyt tässä lähiviikkoina, että onneksi isä ei ole täällä lukemassa näitä. Isälle tulisi niin paha mieli, kun hänen tyttärestään puhutaan tällaisia asioita.

Veitola juontaa tänään sunnuntai-iltana tasa-arvo-festivaali Wow:n päätösgaalan Tampere-talossa. Veitola huomauttaa, että tämän haastattelun aihe on hyvä esimerkki siitä, miten naisista puhutaan.

- Jos olisin mies, minun ympärilläni ei ikipäivänä käytäisi tätä keskustelua. Naisen tehtävä lienee edelleen olla kaunis ja muiden mieleen.

Maria Veitola

Radio Helsingin sisältöjohtaja, toimittaja ja tv-persoona.

Muistetaan erityisesti Yle TV2:n Maria, Maria -ohjelmasta sekä Nelosen suorasta Maria! -talk show’sta.

Parhaillaan on käynnissä Yökylässä-ohjelman toinen tuotantokausi, jossa Veitola menee yökylään tunnettujen suomalaisten luokse. Jaksot esitetään MTV3-kanavalla keskiviikkoisin kello 21.

Radio Helsingissä Veitolaa voi kuunnella tiistaisin kello 15–18 osoitteessa www.radiohelsinki.fi. Enbuske, Veitola & Salminen -talk show’n kolmas kausi alkaa torstaina 30. maaliskuuta kello 21.


Lue myös nämä


Kommentit (76)

  • Nimetön

    Kylläpä Mariasta on tullut maailmanluokan kaunotar tuolla uudella hiusvärillä . Kyllä te muut nyt kalpenette kateudesta. Hänelle jos jollekkin tuo hiusväri kyllä sopii kun todella kauniisti.
    Hienoa Maria näytä niille.

  • Nimetön

    Maria on sitä mieltä ettei miesten ulkonäköä muka arvostella? Maria ei taida paljon lukea tai kuunnella.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet