Läheltä löytyy boheemi aikamatka – Jean Sibelius ei sietänyt kodissaan taustamusiikkia

Tuusulanjärven kansallis-romanttiset taiteilijakodit vievät vierailijan kultakauden sielunmaisemaan.

Anna Brotkin
Läheltä löytyy boheemi aikamatka – Jean Sibelius ei sietänyt kodissaan taustamusiikkia

Ainolaa (vas.) ympäröi vehreä metsäalue sekä puutarha, jossa Jean Sibelius usein käyskenteli säveltäessään.

Rehevän puutarhan kesäkukkien tuoksut leijailevat sieraimiin. Jos sulkee silmät, voi melkein kuulla askelia polulla. Onko se säveltäjä itse?

Yli sata vuotta sitten tässä puutarhassa käyskenteli Jean Sibelius vaimonsa Ainon kanssa. Pienen mäen päällä kohoavassa Ainolassa kaikki on edelleen kuten Sibeliusten aikaan: Jeanin sikarit laatikossa ja lukuisat maalaukset niillä paikoilla, joille Aino ne jätti. Täällä aika on pysähtynyt vuosisadan alun Suomeen, maailmaan jota ei enää ole.

Puutarha oli Ainolle tärkeä henkireikä ja perheelle myös ravinnon tuottaja. Jeanille se oli paikka, jossa hän saattoi keskittyä sävellystyöhönsä. Hän ei säveltänyt flyygelinsä ääressä vaan kävelyretkillä, sillä hänen mukaansa “mielen sisällä on maailman suurin orkesteri".

Nuotit hän kirjoitti puhtaaksi pöytänsä ääressä öisin, kun talossa oli kaikista hiljaisinta.

Anna Brotkin
Ainolan salonki

Ainolan salonki

Sibeliuksen vaatimus hiljaisuudesta on edelleen läsnä Ainolassa: talon räystäät on tehty puusta, koska Jeanin mielestä metalliset olisivat “kolisseet" sateella turhan äänekkäästi.

- Monesti vieraat kysyvät, miksei Ainolassa soi Sibelius. Vastaus on yksinkertainen: säveltäjä itse ei sietänyt taustamusiikkia, sillä hän piti sitä epäkunnioittavana, kertoo Ainolan opas Ari Siliämaa. Jos Ainolassa kuullaan musiikkia, on kyseessä konsertti tai soittohetki. Täällä musiikki saa ansaitsemansa keskittymisen.

Ainolan takan kirkkaan vihreä väri hämmästyttää. Selitys löytyy Sibeliuksen synestesiasta: hän yhdisti tietyt sävelkorkeudet tiettyihin väreihin. Vihreä takka soi hänelle F-duurissa. Samaisessa takassa hän poltti lähes valmiin 8. sinfoniansa partituurin, kun paineet sen viimeistelystä kävivät liian koviksi.

Anna Brotkin
Kirjastohuoneessa Jean Sibelius poltteli sikareita ja harrasti lukemista.

Kirjastohuoneessa Jean Sibelius poltteli sikareita ja harrasti lukemista.

Sibeliuksen Ainola on osa Tuusulanjärven alueelle 1890-luvun lopulla syntynyttä ainutlaatuista taiteilijayhteisöä. Se alkoi rakentua, kun alueen rauhaan ihastunut kirjailija Aleksis Kivi houkutteli sinne muitakin kultakauden taiteilijoita.

Ensin Tuusulan Rantatielle muutti Juhani Aho taidemaalarivaimonsa Venny Soldan-Brofeldtin kanssa ja pian heidän jälkeensä taidemaalarit Pekka Halonen ja Eero Järnefelt, runoilija J.H. Erkko ja viimeisenä Sibelius perheineen.

Tuusulanjärven ympäristö on täydellinen kesäretkikohde, sillä pieneltä alueelta löytyy paljon nähtävää.

Anna Brotkin
Jean Sibelius yhdisti tietyt sävelkorkeudet tiettyihin väreihin. Ainolan räikeänvihreä takka soi hänelle F-duurissa.

Jean Sibelius yhdisti tietyt sävelkorkeudet tiettyihin väreihin. Ainolan räikeänvihreä takka soi hänelle F-duurissa.

Yksi komeimmista ja parhaiten säilyneistä alueen taloista on Pitkänniemen kärjessä kohoava taidemaalari Pekka Halosen erämaa-ateljee Halosenniemi. Vierailijaa ihastuttaa talon jykevä olemus: korkeat ikkunat päästävät valoa muuten melko synkkäsävyiseen hirsirakennukseen. Talo on pelkistetty, joten arvoon nousee näytille asetettu taide.

Pekka Halosen omista maalauksista löytyvät tomaatit ovat saaneet mallinsa Halosenniemen puutarhasta, jossa taiteilija näitä “lemmenomenia" kasvatti.

- Monia kävijöitä ihastuttaa se, että vain puolen tunnin ajomatkan päässä Helsingistä löytyy tällaista korpimaisemaa, tutkija Johanna Rinta-Aho sanoo.

Anna Brotkin
Vuonna 1902 valmistunut Halosenniemi on taiteilija Pekka Halosen taideteosta sisältä ja ulkoa.

Vuonna 1902 valmistunut Halosenniemi on taiteilija Pekka Halosen taideteosta sisältä ja ulkoa.

Taiteilijatalojen vierailujen lomassa kannattaa pysähtyä kahville Rantatien varressa olevan Lottamuseon kanttiiniin. Terassilla voi nauttia herkullisia viinereitä tai sokerimunkkeja.

Pienen kävelymatkan päässä on Aleksis Kiven kuolinmökki: pikkuruinen tupa, jonka seinälle ripustettu musta ylioppilaslakki ja kävelykeppi muistuttavat kirjailijamme viimeisistä ajoista.

Anna Brotkin
Aleksis Kivi menehtyi kapeaan sänkyyn veljensä omistamassa mökissä Tuusulanjärven rannalla.

Aleksis Kivi menehtyi kapeaan sänkyyn veljensä omistamassa mökissä Tuusulanjärven rannalla.

Tuusulanjärvi

Mikä: Pinta-alaltaan 6 neliökilometrin kokoinen, matala järvi Keski-Uudellamaalla. Tuusulanjärven alueelle syntyi 1890-luvun lopulla huomattava taiteilijayhteisö.

Miten

Tuusulanjärveä ympäröi kaksi kuntaa, Tuusula ja Järvenpää. Alueen nähtävyydet voi kätevästi kiertää pyöräillen tai omalla autolla. Alueelle on Järvenpään rautatieasemalta noin 5 kilometrin matka. Osa lähijunista pysähtyy Ainolan pysäkillä, josta on noin kilometrin matka Ainolaan. Helsinki-Vantaan lentokentältä on alueelle noin vartin ja Helsingistä puolen tunnin ajomatka.

Majoitus

Yöpymisvaihtoehtoja on Tuusulanjärven lähialueilla runsaasti. Lähistöllä sijaitsevat muun muassa Hotelli Gustavelund, Härmän Rati, Majatalo Onnela, Hotelli Krapi, Villa Tammikko ja Scandic Hotel Järvenpää. Tutustu tarjontaan osoitteessa www.tuusulanjarvi.fi.

Ravintoloita

Ruokailla voi vaikkapa Ravintola Krapinhovissa, Ravintola Maneesissa tai Lassilan tilan kesäkahvilassa. Päiväkahville voi pistäytyä Lassilan tilan kesäkahvilaan, Kallio-Kuninkalaan, Lottamuseon kanttiiniin tai Neulekahvila Lentävään lapaseen.


Kommentit (4)

 • Yxpöljä

  Sibeliuksesta ovat jälkipolvet tehneet lähes jumalan kaikkine oikkuineen ja mielipiteineen. Legendoja legendojen perään jotka muuttuvat tosiksi vuosikymmenten saatossa

 • Taistelukoulu 1970

  Artikkelissa luetellun lisänä:

  Minä muistan jotakuinkin tuollaisena:
  http://www.virtuaalituusula.fi/attachments_woauth/media/548.jpg

  Tänään on tuollainen:
  https://is.gd/tZTmEn

  http://www.virtuaalituusula.fi/kohde.tmpl?sivu_id=100;id=106;k=106

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio