Kotimaa

Lääkekannabiksen puolesta puhuva apteekkari on auttanut asiakkaitaan jopa käräjillä

Apteekkineuvos Markku Knuutila päätyi apteekkiin vähän vahingossa.

tomi vuokola
Lääkekannabiksen puolesta puhuva apteekkari on auttanut asiakkaitaan jopa käräjillä

Markku Knuutila tuli tamperelaisille tutuksi Kaukajärven apteekista, jossa hän oli apteekkarina ennen eläkkeelle jäämistään.

Marja Aaltio Aamulehti

Diplomaatti tai arkkitehti olivat Markku Knuutilan toiveammatteja nuorena.

- Opiskelin koulussa ranskaakin diplomaatin uraa ajatellen, muistelee Knuutila.

Seinäjokinen apteekkari Hellin Hokkanen kuitenkin käänsi nuoren miehen mielenkiinnon farmasiaan ja Knuutila päätyi oppipojaksi hänen apteekkiinsa. Tuohon aikaan, 1960-luvulla, farmaseutiksi opiskeleva aloitti apteekissa farmasiaoppilaana ja sitä seurasi opiskelu Helsingissä. Farmaseutiksi valmistumisen ja armeijan jälkeen Knuutila valmistui proviisoriksi.

Reilut kaksikymmentä vuotta Knuutila teki töitä lääketeollisuuden parissa. Kansainvälisissä tehtävissä tuli käyttöä myös diplomaatin uraa varten hankitulle kielitaidolle.

Ensimmäisen apteekkariluvan hän vastaanotti tammikuussa 1997. Turun 8. Linnan apteekki uudistui Knuutilan johdolla myös ulkoisesti, mielenkiinnolle arkkitehtuuriin ja rakentamiseen oli siis käyttöä.

- Meille tuli ensimmäisenä itsestään aukeavat ovet ja esteetön pääsy myös pyörätuolilla ja rattailla. Sain tutun pyörätuolilla kulkevan kaupunginvaltuutetun kertomaan meille, mitä kannattaa tehdä, muistelee Knuutila Linnan apteekin remonttia.

Tampereella Kaukajärven apteekkiin Knuutila siirtyi reilut kuusi vuotta sitten. Hän jäi siitä tehtävästä eläkkeelle viime vuoden lopulla, mutta kokonaan eivät työt loppuneet.

Hän on muun muassa Oma Plus Apteekkipalvelut Oy:n hallituksen puheenjohtaja. Se on lähes kolmenkymmenen yksityisen apteekin muodostama verkosto, joka järjestää muun muassa apteekkihenkilökunnalle koulutusta.

Knuutilan nimi yhdistyy myös lääkekannabikseen. Hän on taistellut sen puolesta, että myös suomalaisilla olisi mahdollisuus käyttää kannabista kivunlievitykseen.

Suomeen lääkekannabis tulee Hollannin terveys- ja sosiaaliviraston alaisesta yrityksestä.

- Kannabista voidaan käyttää lääkkeenä, kun mikään muu hoito ei enää tehoa. Ensin lääkäri kirjoittaa potilaalle huumereseptin, Knuutila kuvailee kannabikseen liittyvää byrokratiaa.

Apteekista resepti päätyy Fimealle, jolta tulee lupa maahantuontiin. Luvat toimitetaan Hollantiin, mistä lääketehdas toimittaa kannabislääkkeen apteekkiin ja apteekki potilaalle.

Knuutila on istunut käräjilläkin potilaiden rinnalla, kun tuontilupa on evätty. Kuin ohimennen hän mainitsee, että kaikki valitukset ovat lopulta päätyneet asiakkaan voitoksi.

Knuutilaa vähän hymyilyttää, kun hän kertoo tarinan lietolaisesta miehestä. Mies oli loukkaantunut liikenneonnettomuudessa. Hän kokeili kipuihinsa tavallista kannabista ja totesi sen auttavan. Niinpä hän ryhtyi viljelemään sitä itse.

- Miehen veli käräytti hänet poliisille.

Myöhemmin mies sai neuvon etsiytyä Knuutilan puheille. Tämä toimitti miehen potilastiedot lääkärille, ja mies sai reseptin.

Knuutila muistuttaa, että lääkekannabiksesta on poistettu mielihyvää tuottavia aineita. Se ei tarjoa samanlaista kokemusta kuin tavallinen kannabis.

Markku Knuutila on saanut ansioistaan myös kiitosta yhteistyökumppaneilta. Hänelle myönnettiin apteekkineuvoksen arvonimi vuonna 2010.

- Arvostan tunnustusta paljon siksi, että sitä hakivat nimenomaan yhteistyökumppanit myös alan ulkopuolelta.

Markku Knuutila

Syntynyt 30.9.1946 Seinäjoella.

Asuu Tampereella. Vaimo ja neljä aikuista lasta ja kolme lastenlasta.

Farmaseutti ja proviisori Helsingin yliopistosta. Useissa johtotehtävissä lääketeollisuudessa 1971–1996.

Turun 8. Linnan apteekin apteekkariksi tammikuussa 1997 ja Tampereen 16. Kaukajärven apteekin apteekkariksi helmikuussa 2010.

Lukuisia luottamustoimia lääke- ja apteekkialan järjestöissä.

Kokoomuksen edustaja Turun sosiaalilautakunnassa ja kunnallistekniikan johtokunnassa.

Harrastukset golf, hiihto, puutarhanhoito ja matkustelu.

Apteekkineuvos 2010.

Vastaanotto Suomalaisella klubilla 30.9. kello 14–17. Mahdolliset muistamiset SOS-lapsikylä, FI27 2386 1800 0100 66, viite 0335 2120 0000 04.


Kommentit (2)

  • Lipi

    Kannabiksessa ei ole kolmiota. Mikään kannabis ei päihdytä parin viikon käytön jälkeen.(toleranssi). Tässä nyt vaa koitetaan vääntää asiaa väkisin,Koska on olemassa paljon asian vastustajia jotka omalla asenteellaan kiusaavat vakavasti sairaita. Esim.Uskovaisia lääkäreitä ja politiikkoja.nim.kokemusta löytyy.paljon on haittaa valheista.toisten lääkitysasiat eivät kuulu kaikille virkamiehille.vaihtelemalla ja jalostamalla profiloituja kannabista/lääkekannabiksia.teho kipuun jne pysyy parempana ja mieli iloisena.miksei sairas saisi olla iloinen…päihtyminen ja ilostuminen on eri asia.on kyllä totta että sairaalle kannabis ei v vaikuta päässä läheskään niin paljon kuin terveellä.thc on kipulääke cbd menee kroppaan.mietin joskus itsekin tätä kaikkea.nyt tiedän.ps.normaali kannabis auttaa myös kipuun.

  • Erkki

    Kuulostaa oudolta ,että lääkekannabiksesta olisi poistettu mielihyvää tuottavia aineita?

    Potilas ei saa tuntea mielihyvää kuten ei myöskään tavallinen kansalainen kieltolain ollessa voimassa ?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio