Unelmakoti Italiassa

Miksi italialaiset eivät kännää, vaikka viiniä ja viinaa saa ihan kaikkialta ja todella halvalla?

Miksi italialaiset eivät kännää, vaikka viiniä ja viinaa saa ihan kaikkialta ja todella halvalla?
Minna Lymi

Näin lauantaina Civitaluparellan kyläjuhlissa kännisen italialaisen. Se oli niin outo näky, että oli pakko varmistaa Mikolta, näinkö todellakin oikein.

Kännissä, sanoi Mikko ja muisteli sitten, että edellinen humalassa ollut italialainen taidettiin tavata maaliskuussa Roomassa Giulian synttäreillä, kun proseccoa oli ollut tarjolla noin kahdeksan tuntia.

Sekin tyyppi oli vain lievästi hutikassa eikä halunnut edes painia.

Jäin miettimään, miten on mahdollista, että maassa, jossa voi kantaa paikallisesta baarista parilla eurolla punaviiniä kotiin, humalaisia pitää oikein hakemalla hakea.

Jostain syystä nämä täällä eivät ymmärrä vetää tukkaa täyteen heti aamusta, vaikka kaikenlaista alkoholia on tarjolla mihin vuorokauden aikaan tahansa ja käsittämättömän halpaan hintaan.

Lounaallakin tyypit vain siemaisevat lasillisen viiniä ja palaavat sitten hommiin.

Niin helppoa kuin täällä olisi päivä toisensa jälkeen kiskoa kunnon tumut - ja sitten vain muutama poikkeus vaivautuu. Senkin ne tekevät juhlissa.

Miettikää nyt näitä mahdollisuuksia. Eilenkin ruokakaupassa oli roseeviini tarjouksessa. Jos olisi ostanut kokonaisen laatikollisen, olisi saanut yhden pullon kaupanpäälle. Sehän olisi ollut kaikki kotiinpäin. Ja koko seitsemän pullon ihanuus alle 15 eurolla.

Viereisellä hyllyllä myytiin kahdeksaa erilaista grappaa, niistäkin yksi oli tarjouksessa, mutta hamstraajia ei näkynyt mailla halmeilla.

Pelkkiä hukattuja mahdollisuuksia.

Ja se 96-prosenttinen viina, sekin sai olla ihan rauhassa, koska vielä ei ole sitruunoiden tai appelsiinien aika. 96-prosenttista ostetaan vasta sitten, kun tehdään kotona jälkiruokalikööriä.

Luitte oikein. 96-prosenttista. Ruokakaupasta. Hulluksihan tässä meinaa suomalainen tulla.

Ja sitten kaiken tämän yltäkylläisyyden keskeltä löytyy vain yksi tuiterinen civitalainen... Mikä tässä oikein mättää?

Minna Lymi
Tästä mallia Suomeen: Nica (oik.), Rosalinda ja Rossana olivat tupsahtaneet baariin kahville ja jääneet sitten vaihtamaan kuulumisia. Ihmiset siis istuvat terassilla ihan vain juttelemassa! Mikko sentään tilasi meille aperitiivit.

Tästä mallia Suomeen: Nica (oik.), Rosalinda ja Rossana olivat tupsahtaneet baariin kahville ja jääneet sitten vaihtamaan kuulumisia. Ihmiset siis istuvat terassilla ihan vain juttelemassa! Mikko sentään tilasi meille aperitiivit.

Oli pakko lähettää viesti Alessiolle Roomaan:

Miksi italialaiset eivät kännää, vaikka viiniä ja viinaa saa ihan kaikkialta ja todella halvalla?

Vastaus kilahti puhelimeen aika nopeasti:

Siitä tulee paha olo. Sitäpaitsi, kännääminen ei ole soveliasta, sitä hävetään.

Alessio kertoi kyllä kokeilleensa kännäämistä joskus teininä, mutta lopettaneensa koko homman, koska oksentaminen ei ollut tuntunut mukavalta. Toki hän oli aikuisena löytänyt alkoholin uudelleen, mutta silloin "oli jo ollut vähän enemmän järkeä päässä ja jonkinlainen ymmärrys viineistä".

Siitä tulee paha olo? Kännäämistä hävetään?

Onko siis niin, että esimerkiksi meidän kylässämme ihmisten juomista valvoo yhteisö eikä viranomainen? Kyllähän minäkin jo tiedän, kenelle Fallon 135 asukkaasta maistuu useampi lasillinen päivässä, mutta en ole nähnyt ketään mutkittelemassa kadulla sitä yhtä civitalaista lukuunottamatta. Ja huomio, se tapahtui naapurikylässä.

Jatkoin Alession kiusaamista:

Voisiko suomalaisen ja italialaisen juomakulttuurin ero liittyä siihen, että Italiassa juominen kuuluu aina syömiseen? Kun Suomessa lähdetään juomaan, Italiassa lähdetään syömään.

Alessio mietti hetken:

Toki. Italiassa on paljon ongelmia, mutta alkoholi ei kuulu niihin. Viini on yksi Italian parhaista asioista. Ihmisten suhde siihen on selkeä ja luonnollinen, jopa vastuullinen. Se on osa kulttuuria.

Eli kun viiniä on kaikkialla, siitä ei synny numeroa.

Toisaalta kyse voisi olla myös siitä hinnasta.

Naputin Alessiolle vastauksen:

Suomessa hyvä viini on kallista. Ehkä se on syy siihen, että suomalaiset eivät ole oppineet juomaan...

Alessio allekirjoitti epäilykseni, mutta lohdutti hieman:

Voit lisätä listaan britit.

Niinhän se tietenkin on, juominen liittyy syömiseen. Kun Suomessa puhutaan ruuasta, puhutaan rasvan määrästä, ravintoarvoista, hiilihydraateista... Ja brittiläinen ruoka... noh, ei siitä sen enempää. Kun Italiassa puhutaan ruuasta, puhutaan siitä, mistä se on tullut, miltä se maistuu, mihin aikaan vuodesta sitä saa, miten se maustetaan...

Italiassa nautitaan, ei tankata.

Voisiko siis olla, että jos Suomessa keskityttäisiin enemmän siihen, miltä ruoka maistuu, suhtautuminen alkoholiin voisi olla toisenlainen? Entä jos alkoholi ei olisikaan pelkkää alkoholia vaan osa ruokailua?

Civitaluparellan hönömieskin popsi lautasellisen vartaassa valmistettua sikaa siinä törpötellessään.

Ja mitä tapahtuisi, jos Suomessa unohdettaisiin lonkerot ja limuviinat ja ruokakauppoihin tuotaisiinkin viinit?

Ryntäisivätkö villiintyneet kansalaiset hamstraamaan montepulcianoa ja joisivat sitten itsensä hengiltä?

Vai sieppaisiko sitä vain hyllystä ruokaostosten yhteydessä lihalle tai kalalle sopivan viinin ilman sen ihmeellisempää hötkyilyä? Ja nauttisi siitä lasillisen lounaalla? Ihan kuin Italiassa.

Onpa omituinen ajatus.

Kirjoittaja on vapaa toimittaja, joka remontoi taloa Abruzzossa ja opettelee samalla italialaisen pikkukylän elämää. Hän kirjoittaa blogia, joka löytyy täältä.

Minna ja Mikko Lymin elämästä Italiassa kertovia kolumneja ilmestyy joka sunnuntai osoitteessa aamulehti.fi/aihe/unelmakoti-italiassa.


Kommentit (119)

  • Nimetön

    Kyllä Italiassakin osataan ottaa viiniä ja aperetiivejä runsain mitoin. Ehkä nyt ei kontata kdfulla mutta eipä juuri tuota nää helsingissäkään enään kovin usein. Itse asuin 10 v Toscanassa ja kyllä siellä näki sen alkoholisoitumisen niin naisissa ja miehissä. Nuoriso juo viikonloppuisin ja lisäksi otetaan joku bilepilleri. Jos joku perheessä tai tuttavapiirissä juo niin se pidetään henkeen ja vereen salassa. Maksasairaudet ovat ylesempiä italiassa kuin suomessa. Se että ei näy kännissä soheltajia ei tarkoita että niitä soheltajia ei ole,. Monissa perheissä isä on alkoholisti. Kotona meuhkataan
    Juodaan paljon mutta ”siististi” joka ei suinkaan tarkoita että alkoholiongelmaisia ei ole. On ja paljon.

  • Setäsepe

    Jos Suomessa olisi halvempaa alkoholi, tupakka ym. Ihmisillä ei olisi enää kiinnostusta niin paljon juoda tai polttaa. Tätä hallitus pelkääkin.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio