Unelmakoti Italiassa

Kelpaisivatko nämä uudet säännöt: liikennepoliisit puetaan havaiji-paitoihin ja sääennusteet kielletään

Kelpaisivatko nämä uudet säännöt: liikennepoliisit puetaan havaiji-paitoihin ja sääennusteet kielletään
Minna Lymi

Terveisiä Suomesta! Jätimme Piccolo Salvon muutamaksi viikoksi Rossanan ja Vaarin hoiviin ja tulimme kotiin tapaamaan perhettä ja ystäviä.

Ajoimme Italiasta Suomeen neljässä päivässä Itävallan, Tshekin, Puolan ja Baltian kautta.

Tietenkään auton ilmastointilaite ei toiminut, joten ensimmäiset kaksi päivää ajoimme 30 asteen helteessä kaikki ikkunat auki ja pysähdyimme parin tunnin välein juottamaan koiria.

Puolassa sää sentään muuttui kotoisan suomalaiseksi eli matka taittui viileässä sateessa ja takapenkin matkalaisilla oli helpompaa.

Niin, rakas Suomi. Toivon, että olet meille lempeä.

Viime kesänä meitä odotti Tampereella tyly paluu Suomen sääntöarkeen.

Salvo Montalbano oli silloin vasta muutaman kuukauden ikäinen. Olimme Italiassa opettaneet Salvoa kulkemaan porukan mukana ilman hihnaa ja homma sujuikin oikein mallikelpoisesti.

Suomessa harjoituksiin tuli stoppi heti ensimmäisellä viikolla, kun taloyhtiön sääntökirjasta löytyi pykälä, jossa kiellettiin koirien liikkuminen käytävillä ilman hihnaa. Myös koiranpentujen.

Ei auttanut, vaikka yritimme kakistella taloyhtiön täti-ihmiselle koiranpennuista ja kouluttamisesta ja ja ja. Sääntö oli sääntö.

Tälläkin reissulla huomasin heti alkumatkasta murehtivani, millaisiin määräyksiin nyt törmäisimme.

Aikani voivoteltuani ajattelin kääntää ahdistuksen voitoksi ja luoda lisää sääntöjä. Kyllä, luoda lisää sääntöjä, sillä ei kai niitä voi koskaan liikaa olla...

Kimmokkeena käytin asioita, joihin neljän matkapäivän aikana törmäsimme. Säännöt koskevat koko Eurooppaa.

Kas tässä, yhdeksän uutta sääntöä:

Sääntö 1: Maksulliset vessat kielletään.

Pissahätäisten ihmisten kiusaaminen kolikkopyynnöillä on sietämätöntä. Niinpä maksullisista vessoista luovutaan huoltoasemilla, rautatieasemilla ja miksei samantien kaikilla muillakin asemilla.

Sääntö 2: Sääennusteet kielletään nykymuodossaan.

Sain matkalla aika monta valokuvaa Suomesta. Kuvissa oli räntää. Jossain vaiheessa törmäsin uutiseen, jossa kerrottiin helleaallon lähestyvän Suomea. Sitten uutinen peruttiin. Tai siis helleaalto.

Huomasin käyttäväni paljon aikaa ennusteiden tutkimiseen: mitä Vaasaan luvataan, Tampereella on tiistaina kaksi pisaraa, Italiassa hikoillaan...

Sääennusteet ovat ahdistavia. Siksi niistä täytyy luopua.

Jatkossa ne sallitaan nykymuodossaan vain niille, jotka aidosti tarvitsevat niitä työnsä takia tai välttääkseen vaaran - eli esimerkiksi vesillä liikkujille, maanviljelijöille ja vuorikiipeilijöille.

Meille muille kehitetään uusi systeemi, jossa ei surra mahdollisia raekuuroja, pakkasia tai tuulia vaan otetaan positiivinen asenne.

Esimerkiksi näin:

Huomenna on jonkun kivan villapaidan paikka.

Tai näin:

Hip hei, nyt voit laittaa ne uudet varvastossut jalkaan ja läpsytellä niillä viisi päivää!

Ai niin, uudessa sääsäännössä on myös pykälä, jossa Donald Trump velvoitetaan hyväksymään Pariisin ilmastosopimus.

Minna Lymi
Latviassa on onneksi mukava ranta, jossa Pipa, Salvo ja Rosi pääsevät hetkeksi juoksemaan vapaana. Ensin täytyy tosin odottaa, että kaikki muut lähtevät pois.

Latviassa on onneksi mukava ranta, jossa Pipa, Salvo ja Rosi pääsevät hetkeksi juoksemaan vapaana. Ensin täytyy tosin odottaa, että kaikki muut lähtevät pois.

Sääntö 3: Pääteiden varsille rakennetaan puistoja lapsille ja koirille.

Monet huoltoasemat ovat jo kunnostautuneet rakentamalla pieniä liukumäkiä tai pystyttämällä keinuja, mutta ne eivät vielä riitä. Autossa matkustavat lapset ja eläimet tarvitsevat paikkoja, joissa saa riehua.

Niinpä pääteiden varsille aidataan alueita, joissa voi juosta, hyppiä, painia ja huutaa ihan sydämensä kyllyydestä.

Puistojen vakiovarustukseen kuuluvat penkit, pallot, ilmaiset vessat ja vesipisteet.

Sääntö 4: Hotellit kertovat selkeästi, huolivatko ne asiakkaiksi koiria.

Koirien kanssa matkustaville hotellihuoneiden buukkaaminen erilaisilta varaussivustoilta ei ole aivan yksinkertainen asia.

Lähes aina vaaditaan myös sähköposti- tai soittoralli:

Saako teille ottaa koiria? Kyllä, meillä on koirille omat peitot ja pyyhkeet. Ei, koirat eivät syö hotellia. Luitte oikein, niitä on kolme. Kyllä, ne ovat alle 50-senttisiä, olemme mitanneet...

Olemme osuneet hotelleihin, joissa kolmen koiran yöpyminen on maksanut saman verran kuin kahden ihmisen.

Toisaalta, monet hotellit ottavat koirat iloisesti vastaan. Joskus ovenkahvassa on jopa odottanut keksipussi nelijalkaisille matkustajille.

Ymmärrän myös hyvin, että kaikki hotellit eivät halua koiria. Salvo Montalbanollekin sattui pentuna kaikenlaisia vahinkoja, joista en hotellin omistajana olisi välttämättä ilahtunut. Esimerkiksi La Speziassa Salvo pissasi omistajan kenkään.

Ongelma ei siis ole siinä kelpaavatko koirat vai eivätkö ne kelpaa. Ongelma on tiedottamisessa. Se, että hotelli kertoo suhtautuvansa eläimiin ystävällisesti, ei tarkoita mitään.

Niinpä uuden säännön mukaan hotellit velvoitetaan kertomaan SELKEÄSTI varaussivustoilla, huolivatko ne koiria asukkaiksi - ja mitä koiran yö maksaa.

Lisäksi hotellit velvoitetaan vastaamaan puhelimeen ja sähköposteihin.

Tämä nyt vain on älypuhelinaikaan kuuluvaa peruspalvelua.

Sääntö 5: Huoltoasemilla saa myydä vain hyvää kahvia.

Tätä ei varmastikaan tarvitse erikseen perustella, vai mitä sanotte?

Sääntö 6: Hotelleista ja muista julkisista tiloista kielletään täytetyt eläimet.

Se nyt ei yksinkertaisesti ole hienoa, että hotellin aulassa vastaan tulee täytetty karhunpentu, pää alaspäin roikkuva lintu tai rukousasennossa oleva majava.

Sääntö 7: Liikenteessä olevat poliisit pukeutuvat iloisesti.

Se, että poliisi ohjaa sivuun, säikäyttää jo Suomessa. Ulkomailla se säikäyttää vielä enemmän, vaikka tietäisikin, että kaikki on kunnossa.

Vatsaan sattuu, hikoiluttaa ja hirvittää, vaikka tuloksena olisikin vain kahdeksan euron sakko ilman valoja ajamisesta.

Kauhun välttämiseksi liikenteessä olevat poliisit velvoitetaan jatkossa pukeutumaan hyväntuulisesti.

Värittömät tai synkät kauluspaidat korvataan havaiji-paidoilla ja pistoolikoteloihin liimataan paljetteja ja glitteriä.

Käteisellä sakot maksava saa palkkioksi ilmapallohatun tai tarran.

Sääntö 8: Radiokanavilta kielletään 1980-luvun ja 1990-luvun musiikki.

Annettaisiiko Michael Jacksonin välillä levätä?

Sääntö 9: Epämääräiset ilmaisut kielletään mainonnassa.

Hämmennyin pari vuotta sitten ihan hirveästi, kun huomasin Puolassa, että monet autoilijat ajoivat yökerhojen pihaan ihan keskellä kirkasta päivää.

Lisäksi nämä suositut yökerhot olivat pikkuteiden varsilla vähän piilossa.

–En tajua, ovatko rekkakuskit jotenkin todella innokkaita disco-tanssijoita vai mitä ihmettä tämä tarkoittaa, sanoin Mikolle.

Mikko hymyilee edelleen vinosti joka kerta, kun ohitamme yökerhon.

Uudessa säännössä 24H-yökerho on 24H-yökerho ja bordelli on bordelli.

Kirjoittaja on vapaa toimittaja, joka remontoi taloa Abruzzossa ja opettelee samalla italialaisen pikkukylän elämää. Seuraavat kolme viikkoa hän totuttelee Suomen sääntöihin. Lymi kirjoittaa blogia, joka löytyytäältä.

Minna ja Mikko Lymin elämästä Italiassa kertovia kolumneja ilmestyy joka sunnuntai osoitteessaaamulehti.fi/aihe/unelmakoti-italiassa.


Kommentit (1)

  • Kulkuri

    Saanto 5 on sinaansa hyva, mutta koska teilla tuntuu olevan navigaattorin kanssa ongelmia, en suosittelisi sita yleiseksi saannoksi. Ajettuani Italian ja Suomen valia kerran kesassa viimeiset yli viisikymmenta vuotta, siis myos aikana ennen navigaattoreita, kahvi toimii omana navigaattorinani. Italiasta lahdettaessa se on todellista kahvia pienesta kupista, mutta mita pohjoisemmaksi mennaan sita isommaksi kuppi muuttuu ja kahvi vesittyy, eli siita tulee ”brodo”. Tana kesana aiomme kayda viimein Lapissa. Ehka siella saamme ruskehtavan kahvijuomamme pikku amparista!
    Kiitos hienoista kuvauksistanne!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio