Unelmakoti Italiassa

Italian unelmakodissa pitää varautua tunkeileviin kesäasukkaisiin: "Tyyppi oli vain kävellyt sisään, vaikka ketään ei näkynyt missään"

Italian unelmakodissa pitää varautua tunkeileviin kesäasukkaisiin: "Tyyppi oli vain kävellyt sisään, vaikka ketään ei näkynyt missään"
Minna Lymi

Naapuri ehdotti, että voisimme laittaa Piccolo Salvon pihaan pienen Madonna-patsaan.

(Jeesuksen äiti, ei se laulaja.)

Patsaan vierelle tulisi lipas, johon uteliaat kesäasukkaat voisivat tutkimusmatkoillaan pudottaa kolikon.

– Saisitte aika nopeasti kokoon kattoremonttiin tarvittavat rahat, naapuri nauroi.

Hetken jo ajattelin, että idea voisi olla ihan toteutettavissa, mutta sitten tajusin, että kirkkohuumori on hyvä jättää Piccolo Salvon takapihalle.

Kylän kirkoista toinen (kyllä, 135 asukasta ja kaksi kirkkoa) on sentään omistettu Madonnalle ja sisääntulotiellä on ensimmäisenä vastassa valaistu Madonna-patsas.

Mielestäni se on Italian hienoin.

Koko Madonna-keskustelu sai alkunsa siitä, kun kerroin naapurille, että edellisenä iltana kellaristamme tupsahti pihaan tuiki tuntematon mies.

Se ei suinkaan ollut ensimmäinen kerta.

Tämä vierailija paljastui kylän lääkäriksi, joka oli ollut menossa mittaamaan Vaarin verenpainetta ja poikennut siinä samalla meidän taloomme.

Taloomme. Ei talollemme.

– Tyyppi oli vain kävellyt sisään, vaikka ketään ei näkynyt missään. Osuin ihan sattumalta puutarhasta paikalle, kun herra putkahti ulos kellarista, ihmettelin naapurille.

– Sellaista se on. Ja kesällä se pahenee, kuului vastaus.

Kesäasukkaat ovat siis tulossa.

Kuulostaa ehkä siltä kuin jonkinlainen hunnilauma olisi saapumassa, mutta vähän sellaiset tunnelmat täällä on...

– Koska te lähdette, on ensimmäinen asia, jota yleensä kysymme kesäihmisiltä, naapuri nauroi.

Pieneksi abruzzolaiseksi kyläksi Fallo on aina välillä hämmästyttävän kansainvälinen paikka.

Monet lähtivät viime vuosisadalla maailmalle etsimään työtä ja leipää, mutta talot jäivät ja nyt muuttajien lapset ja lapsenlapset palaavat aika ajoin sukunsa synnyinsijoille.

Jotkut tulevat läheltä eli Firenzestä, Roomasta, Venetsiasta tai Napolista, jotkut tulevat Pariisista tai Lontoosta - ja jotkut niinkin kaukaa kuin Kanadasta, Yhdysvalloista, Etelä-Afrikasta tai Etelä-Amerikasta.

Meillä on myös muutama "juureton ulkomaalainen". Huhu kertoo, että tällä viikolla kylään saapui jo se yksi norjalainen, joka viettää enimmäkseen aikaa itsekseen.

– Täällä siis lomailee maailman ainoa epäsosiaalinen norjalainen, kysyin naapurilta.

– Juu, hän ei ole ollenkaan niin puhelias ja osallistuva kuin te suomalaiset, naapuri tiesi.

– Maailma on jotenkin pyörähtänyt ympäri Fallossa, sanoin Mikolle.

Minna Lymi
Saanko esitellä: naapurin Vaari eli Giovanni kuvassa vasemmalla ja hänen ystävänsä Vincenzo, Mario ja Sabatino eli Lauantainen. Vaari oli matkalla plantaasille, mutta pysähtyi vaihtamaan kuulumiset.

Saanko esitellä: naapurin Vaari eli Giovanni kuvassa vasemmalla ja hänen ystävänsä Vincenzo, Mario ja Sabatino eli Lauantainen. Vaari oli matkalla plantaasille, mutta pysähtyi vaihtamaan kuulumiset.

Olemme muutamassa kuukaudessa oppineet ainakin tunnistamaan lähes kaikki kylän vakituiset asukkaat. Monet ovat myös pyörähtänyt ihmettelemässä, mitä meillä tehdään. Useimmat ovat ihan kauniisti huhuilleet ensin pihassa ja lähteneet tutkimusmatkalle vasta, kun olemme kutsuneet heidät sisään.

Ja toki jo keväällä Piccolossa on käväissyt myös näitä kuuluisia kesäasukkaita. Olemme tavanneet heitä myös erilaisissa tapahtumissa, joita Fallossa ja naapurikylissä järjestetään tasaiseen tahtiin.

Valtakunnallisen runokilpailun palkintojenjaossakin uusi naamoja tupsahti eteen ihan päntiönään.

Naapurin mukaan ihmisvyöry on kuitenkin vasta tulossa, sillä elokuu on italialaisten lomakuukausi. Silloin kylältä kuuluu ääntä enemmän kuin hiljaisina talvikuukausina yhteensä. Baarikin pitää ovensa auki aamuvarhaiseen.

– Elokuussa kylälle ei mahdu edes parkkeeraamaan. Ja odottakaa vain, teidän piazzallanne tulee olemaan vipinää. Kaikki haluavat nähdä, mitä te teette.

Olen ruvennut vähän pelkäämään elokuuta.

– Millä keinoilla kesäasukkaiden hyökkäys estetään, kysyin Mikolta.

– Voidaan aloittaa siitä, että laitetaan ovet kiinni, Mikko vastasi.

Kyllä, vaikka Piccolosta on aina välillä löytynyt joku haahuilija, olemme huoletta pitäneet päivisin ja iltaisin ovia sepposen selällään. Kellareiden ovet ovat retkottaneet auki myös öisin.

Ja mitä enemmän aikaa on kulunut, sitä harvemmin kellarista on ilmestynyt uusia naamoja. Se yksi kameran kanssa keittiöstämme ilmestynyt tyyppikin oli kyläläisten mukaan "joku turisti".

Milloin minkäkin nurkan takaa putkahtavaan Vaariinkin olen jo tottunut. Jaamme sulassa sovussa työkalut ja täytyyhän Vaarin päästä kolmostalon kellariin, koska Vaari säilyttää siellä puita.

Sitäpaitsi Vaari oli lopulta se, joka oikeasti sai minut uskomaan, että tästä eteenpäin ovet pidetään kiinni:

– Minni, Minni, se oli vihreä ja se oli ISO, Vaari huitoi tohkeissaan, kun ilmestyin pihaan.

Hän oli ensimmäisenä aamulla törmännyt ovensa edessä lekottelevaan käärmeeseen.

– Nyt kaikki ovet kiinni, Minni, kaikki ovet kiinni!

(Vaarilla on herttainen tapa kutsua minua Minniksi aina silloin, kun hän kiihtyy. Eli usein.)

Meillä on nyt ovet kiinni. Antaa käärmeiden ja kesäasukkaiden tulla.

Kirjoittaja on vapaa toimittaja, joka remontoi taloa Abruzzossa ja opettelee samalla italialaisen pikkukylän elämää. Hän kirjoittaa blogia, joka löytyy täältä.

Minna ja Mikko Lymin elämästä Italiassa kertovia kolumneja ilmestyy joka sunnuntai osoitteessa aamulehti.fi/aihe/unelmakoti-italiassa.


Kommentit (4)

 • Nimetön

  ”Kun entisöimme Pohjois-italiassa ikivanhaa navettaa kesämökiksi, tutustuimmme erääseen italialaiseen kansanperinteeseen:
  niin kauan kuin työt ovat käynnissä, työmaalle on kaikilla kyläläisillä vapaa pääsy! ”

  Noinhan se oli ennen Suomessakin.

 • Kaisa Godio

  Kun entisöimme Pohjois-italiassa ikivanhaa navettaa kesämökiksi, tutustuimmme erääseen italialaiseen kansanperinteeseen:
  niin kauan kuin työt ovat käynnissä, työmaalle on kaikilla kyläläisillä vapaa pääsy! Varsinkin eläkeläiset viettävät mielellään pitkät tovit työmaalla kommentoiden tai jakaen neuvoja. Vasta kun mökki oli valmis, siitä tuli yksityisomaisuutta!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio