Unelmakoti Italiassa

Italialaisille on mahdoton tuoda tuliaisia Suomesta – Näin kävi Tapparan ja Ilveksen paidoille

Kolumni: Tuliaisten valitseminen italialaisille on vielä jotenkin tuhat kertaa monimutkaisempaa kuin suomalaisille.

Aamulehti
Italialaisille on mahdoton tuoda tuliaisia Suomesta – Näin kävi Tapparan ja Ilveksen paidoille
Minna Lymi

Olen aina ollut surkea tuliaisissa.

Lapsellekin ostan aina shortsit.

(Sellaiset siniset liehulahkeiset.)

Tuliaisten valitseminen italialaisille on vielä jotenkin tuhat kertaa monimutkaisempaa kuin suomalaisille.

Muutama vuosi sitten pakkasin Suomesta mukaan ison pinon muumimukeja. Tein pohjatyöt hyvin: mietin tarkasti, kuka saisi Nipsun, kenelle menisi Niiskuneiti, kuka muistuttaa Haisulia.

Mönkäänhän se meni. Jokainen muumimukin saanut kiitti kyllä kohteliaasti, mutta sen jälkeen mukeista ei ole näkynyt vilaustakaan.

Olen kokeillut myös salmiakkia. Roomalaiset maistoivat, irvistivät ja tunkivat salmiakit lasipurkkeihin kaapin perälle. Fallolaiset maistoivat ja palauttivat loput. Kammottavaa, kuului tuomio.

(Olen vuosien varrella pihistänyt roomalaisten salmiakkivarastosta karkkeja ihan surutta. Kukaan ei huomaa. Tai ei välitä.)

Kerran toin poroa. Se toimi aika kivasti, kunnes joku hoksasi, että syömme Petteriä. Lysti loppui siihen - ja sain myös jonkinlaisen murhaajaleiman.

Lohituliaisia on jopa toivottu, mutta en ole vielä keksinyt, miten kala saadaan tuoreena Suomesta Italiaan neljän päivän automatkalla.

Olen antanut ihmisille tyylikkäitä, tanskalaisia espressokuppeja, joiden geometriset kuviot ja hillitty värimaailma miellyttivät minua kovasti.

Saajat käyttävät edelleen punaisia ja oransseja "hysteriaversioitaan". Tanskalaiskupit ovat kadonneet muumimukien kanssa samalle hautausmaalle.

(Onko väärin pihistää myös espressokupit?)

Sitten keksin jääkaappimagneetit.

Valitsin magneetteja, jotka jotenkin kuvastaisivat Suomea. Tiedättehän: järvi, koivu, luonto, rauha, eleettömyys... Hätäpäissäni tempaisin lentokentältä matkaan vielä yhden hysteerisen version, jossa Vaasan saaristossa nökötti karhu ja neljäntuulenhattu oli valahtanut Savoon.

Se on ainoa jääkaappimagneetti, josta on myöhemmin tehty havaintoja.

Ruisleipä. Sitäkin olen kokeillut. Roomalainen ystäväni kyllä vakuutti, että hyvää on, mutta myöhemmin kuulin hänen tunnustaneen Mikolle, että ruisleipä&marmeladi/ruisleipä&nutella eivät sitten ehkä kuitenkaan ole se paras mahdollinen yhdistelmä.

Kerran toin AS Romaa kannattavalle Alessiolle Tapparan t-paidan ja Laziota kannattavalle Giulialle Ilveksen t-paidan. Selitin kyllä idean, mutta Rosatelli omi molemmat paidat, joita ei ole sen koommin nähty.

Lakkalikööriä pidin ihan varmana nakkina, koska Alession äiti tykkää juoda harvoin ja silloinkin vain makeaa. Tämän tuliaisen matka loppui siihen, että Alessio päätti suojella äitiään alkoholin kiroilta ja piti liköörin itse.

Likööri nököttää nyt hyllyllä salmiakkien seurana.

Tämän kesän tuliaisten kanssa olen kuitenkin toiveikas. Hylkäsin harmaat ja karvaat, en edes yrittänyt ruokatuliaisia.

Valitsin käytännöllisiä, suomalaisia laatujuttuja:

Mukana on muutama kirves, puukkoja, saksia, veitsiä, esiliinoja, keittiöpyyhkeitä, kokoontaitettavia kauppakasseja...

Mikko kyllä kehotti varmistamaan, ettei Italiassa veitsen tuominen tarkoita uhkausta, mutta en jaksanut välittää.

Kirjoittaja on vapaa toimittaja, joka remontoi taloa Abruzzossa ja opettelee samalla italialaisen pikkukylän elämää. Hän kirjoittaa blogia, joka löytyy täältä.

Minna ja Mikko Lymin elämästä Italiassa kertovia kolumneja ilmestyy joka sunnuntai osoitteessa aamulehti.fi/aihe/unelmakoti-italiassa.


Kommentit (8)

  • Nimetön

    Myös suomalaiset sienet kuten kanttarellit ovat aika varmoja tuliaisia!

  • Nimetön

    Koita Fazerin popkornisuklaata, ainakin Baijerissa se uppoaa hyvin.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio