Kotimaa

"Hermot olisivat menneet, jos en olisi päässyt neulomaan" – tavoite 18 000 sukkaparia veteraaneille

Hurjimmat puikonkilisyttäjät ovat tehneet jo toista sataa paria. Vielä ehdit mukaan neulomaan.

Jaana Willman
"Hermot olisivat menneet, jos en olisi päässyt neulomaan" – tavoite 18 000 sukkaparia veteraaneille

Villasukkia veteraaneille -ryhmän perustaja Jaana Willman sai idean sukkatempaukseen muistellessaan edesmennyttä veteraani-isäänsä. Kesäkuussa perustetun ryhmän sivut pursuavat nyt kuvia valmiista sukkapareista, joita on tähän mennessä neulottu lähes 10 000.

Anne VälinoroAamulehti

Tampere on hullaantunut vauvapipojen tekoon, mutta puikot kilisevät nyt myös sotaveteraanien jalanlämmittimille.

Oululaisen Jaana Willmanin kesäkuussa perustamassa Facebook-ryhmässä oli neulottu alkuviikosta 9600 villasukkaparia. Joka päivä ryhmän laskuriin tulee sata paria lisää. Tosin, kun neulojina ovat etupäässä ahkerat naiset, joulunalus vähän hidastaa tahtia.

Tellervo Sahlberg
Tellervo Sahlbergin puikoista on valmistunut näin huima rivi veteraanisukkia marraskuun loppuun mennessä.

Tellervo Sahlbergin puikoista on valmistunut näin huima rivi veteraanisukkia marraskuun loppuun mennessä.

Tavoitteena on neuloa reilut 18 000 paria sukkia ja jakaa ne talvi- ja jatkosodassa maata puolustaneille veteraaneille ja naisveteraaneille, joilla on rintamapalvelustunnus. Jos sukkia tulee yli kiintiön, sukkia lahjoitetaan myös puolisoille ja sotaleskille.

Willman on suunnitellut veteraanisukille yhdenmukaisen ohjeen. Sukkia neulotaan kokoluokissa 36-46.

Tahti on sen verran hurja, että tavoite saattaa täyttyä maaliskuun 2017 loppuun mennessä.

Villasukat veteraaneille/Suomi 100 -ryhmässä on reilut 7300 jäsentä, joista ahkerimmat ovat neuloneet toista sataa paria. Joukossa on myös mieskutojia.

Leena Kurkinen
Leena Kurkisen valmiit villasukat pääsivät pihapuuhun koristeeksi itsenäisyyspäivänä.

Leena Kurkisen valmiit villasukat pääsivät pihapuuhun koristeeksi itsenäisyyspäivänä.

Ryhmän sivut ovat täynnä iloa pursuavia ja innostuneita kertomuksia.

Kun Suomi täyttää ensi vuonna 100 vuotta, on hienoa muistaa juhlasukilla veteraaneja, jotka käyttivät parhaan nuoruutensa maata puolustaessaan. Heidän joukkonsa kun hupenee vääjäämättä.

On aika tartua puikkoihin nyt.

Kaisa Vehmas
Kaisa Vehmaksen ensimmäinen sukka puikoilla.

Kaisa Vehmaksen ensimmäinen sukka puikoilla.

Lintsaan, jos en kudo

Tytti Lohipuro Ruovedeltä lähti mukaan syyskuussa. Nyt on puikoilla 22. pari.

Lähihoitajana Ruoveden Harjukodissa työskentelevälle Lohipurolle neulominen on intohimo. Vain ratsastus kilpailee suosiosta sen kanssa.

Kun Lohipuron kyynärpää jokin aika sitten murtui ja nainen joutui sairaslomalle, neulomiselle tulikin yllättäen enemmän aikaa. Tottunut käsityöntekijä löysi itselleen sellaisen neulonta-asennon, ettei kipeä kohta hidasta hommia.

Tytti Lohipuro
Tytti Lohipuron kutomia sukkia on jo kolmattakymmenettä paria. Lohipuro on saanut fysioterapeutilta neuvon jatkaa neulomista, jatkuva pieni liike tekee hyvää kyynärpäälle.

Tytti Lohipuron kutomia sukkia on jo kolmattakymmenettä paria. Lohipuro on saanut fysioterapeutilta neuvon jatkaa neulomista, jatkuva pieni liike tekee hyvää kyynärpäälle.

– Hermothan tässä sairaslomalla olisivat menneet, jos en olisi päässyt neulomaan. Ja kun katson aika paljon telkkaria, tuntuu että lintsaan, jos en tee käsilläni jotakin, Lohipuro tuumaa.

Hän lämpeni veteraanisukille heti, kun näki kutsun Facebookissa. Upseerikodissa ja kasarmilla kasvaneelle Lohipurolle isänmaa ja sen puolustajat ovat aina olleet tärkeitä. Isoäiti oli veteraani.

Tottuneen kutojan mielestä juhlasukan malli on hyvä perussukka. Sädekavennuksen hän joutui tosin opettelemaan uudestaan.

Yhden parin kutomiseen Lohipurolta menee kolmisen päivää, kolmisen tuntia päivässä.

Pirkanmaalle yli 1000 paria

Valmiita sukkia kerätään ympäri maata keskitetysti tiettyihin alueellisiin pisteisiin. Pirkanmaalla sukat voi toimittaa 2.1.2017 lähtien Tampereen sotaveteraanien huoltoyhdistykseen.

– Täältä sitten organisoidaan jako Pirkanmaan muihin yhdistyksiin ja edelleen veteraaneille. Sukantarvitsijoita on täällä toista tuhatta, kertoo toiminnanjohtaja Johanna Vuori. Neulojia on Pirkanmaallakin satoja. Yksityiset ihmiset ja yritykset ovat lähteneet mukavasti mukaan lankojen lahjoittajina.

Paula-Riitta Ojapalo
Paula-Riitta Ojapalon sukkapyörre.

Paula-Riitta Ojapalon sukkapyörre.

Yhdestä harmaasta 150 gramman kerästä riittää kolmeen ohjeenmukaiseen sukkaan, kahdesta kerästä kolmeen sukkapariin. Lisäksi tarvitaan kerät sinistä ja valkoista, joista tulee resorivarteen raidoitus.

Lahjoittajia kaivataan kuitenkin lisää, sillä yksi intohimoneuloja tekee hyvinkin 15 paria sukkia. Siihen tarvitaankin jo kymmenen kerää harmaata lankaa ja raitalangat päälle. Sellaiselle satsille hintaa kertyy halvimmillaan noin 45 euroa.

Jaana Willmanilta villasukkaprojekti on vienyt lähes kaiken vapaa-ajan siitä lähtien kun ryhmä perustettiin 4.6.2016 – kuinka ollakaan, Puolustusvoimain lippujuhlan päivänä. Se oli kyllä sattumaa.

Anu-Esteri Vanhatalo
Anu-Esteri Vanhatalo kertoo, että Merikarvialla on valmiina ainakin nämä 61 paria veteraanisukkia. Lankojen lahjoittajia on löytynyt paikkakunnalta kiitettävästi.

Anu-Esteri Vanhatalo kertoo, että Merikarvialla on valmiina ainakin nämä 61 paria veteraanisukkia. Lankojen lahjoittajia on löytynyt paikkakunnalta kiitettävästi.

Tammikuun alkupuolella päätetään, miten ja milloin villasukat lopulta jaetaan. Kansallinen veteraanipäivä 27.4. on vahva ehdokas tai sitten sukkia jaetaan alueittain eri kuukausina.

Facebook-ryhmää ovat vavisuttaneet sooloilijat, jotka ovat neuloneet sukat Willmanin ohjeilla tai hiukan muunnellen, ja jo vieneet sukkia suoraan tarvitsijoille.

– Se on ollut tympiää, mutta eipä sitä voi mennä ketään estämäänkään. Toivottavaa olisi kuitenkin kunnioitus tätä projektia kohtaan, Willman miettii.

Willmanilta jää tänä vuonna omat joululahjavillasukat tekemättä.

Tosin hän on neulonut itse 39 paria juhlasukkia. Perheen tyttäret ovat myös himoneulojia. Willmanin äidillä on tavoitteena 60 paria.

Mutta kysehän ei ole sukkakisasta. Yhden parin tekijä saa tuntea iloa lahjastaan yhtä lailla.

Sukat tai lankaa

Facebook-ryhmän Villasukkia veteraaneille tarkoitus on neuloa sotiemme veteraaneille yhdenmukaiset villasukat Juhlavuosi-sukkamallin mukaisesti. Kohteina ovat Suomen Sotaveteraaniliittoon, Rintamaveteraaniliittoon ja Sotainvalidien veljesliittoon kuuluvat veteraanit. Myös järjestöihin kuulumattomat veteraanit huomioidaan mahdollisuuksien mukaan sekä naiset, joilla on rintamapalvelustunnus.

Katso tästä lisätietoa Villasukkia veteraaneille-ryhmästä ja ohjeet Ryhmä tekee yhteistyötä Sotiemme Veteraanit-varainhankinnan kanssa, veteraaniliittojen sekä Postin kanssa ja se on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

Sukille löytyy ohje/kokotaulukko ryhmän Facebook-sivulta.

Sukkiin on suunniteltu myös vyöte, joka sukkiin kiinnitetään.

Valmiit sukat toimitetaan ensi vuoden puolella alueellisiin keräyspaikkoihin. Pirkanmaalla sukkien keräyspiste 2.1.2017 alkaen (ma,ti, ke ja pe klo 10-13) Tampereen sotaveteraanien huoltoyhdistys ry, Aleksanterinkatu 20 A, 33100 Tampere

Sukat jaetaan alueittain veteraaneille järjestettävissä tilaisuuksissa, näillä näkymin huhtikuussa. Näihin tilaisuuksiin myös neulojat ovat tervetulleita.

Ryhmän sivulta löytyvät myös ohjeet lankojen lahjoittajille ja lankoja tarvitseville.

Novita on antanut projektia varten verkkokauppaan alennuskoodin, jolla saa 7 veljestä langan 3,80e/kerä ja Nalle lanka 3,12e/kerä, sekä yli 30 euron tilaukset toimituskuluitta. Alennuskoodin saa yksityisviestillä villasukat.100vuotta@gmail.com ylläpitäjiltä.

Ryhmän ylläpitäjiä ovat Jaana Willman, Mari Kaijala ja Jonna Haapalainen.


Kommentit (2)

 • SR

  Neulepuikoilla neulotaan esimerkiksi sukkia ja tuloksena on neule(vaate)
  Kangaspuissa on loimi, johon pujotetaan kude, eli kudotaan. Esimerkiksi räsymatot ovat usein kudottuja.
  Ompelukoneella taikka ihan neulalla ja langalla ommellaan ja syntyy ommelta.
  Murteissa senat menevät suloisesti sakaisin ja neulomista saatetaan kutsua kutomiseksi ja ompelua neulomiseksi.

 • terminaattori

  Kummastako on kyse, kun neulotaan villasukkia vai, kun kudotaan villasukkia?
  Puikoilla ainakin ennen kudottiin ja koneelle neulottiin.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet