Vapauttava muutos asusteissa saa nyt hymyn ihmisten huulille: ”Tuntuu ihanalta, kevyeltä!” – katso iloinen kuvagalleria

Kiersimme tiistaina Tampereen keskustassa ja jututimme vastaantulijoita päivän tärkeästä valinnasta: joko voi laittaa kevätkengät?

Joona Ovaskainen antoi asunsa loistaa kevään kirkkaissa väreissä tiistaina Tampereella.

| Päivitetty

Aamulehti

Kun jäät sulavat kaduilta, koittaa kevään vapauttavin hetki: talvikenkien vaihto keväisiin. Tiistainen kierros Tampereen kaupungilla paljasti, että tuo kevään merkki on koittanut monelle jo viime viikonloppuna.

Hitaimmatkin hylkäävät pakkaspopot näinä päivinä. Sitä lupaavat ainakin katujen puhdistaminen hiekoitussorasta ja lämpimänä jäitä sulattava aurinko.

Kyselimme kaupungilla kohtaamiltamme kevätkenkäisiltä, mitä muita suven tulon merkkejä he ovat huomanneet. Sekä joutsenet, perhonen että leskenlehti pääsivät listalle.

Raili Kylmäniemi oli vaihtanut kevätkengät jalkaansa ensi kertaa maanantaina. ”Mukava, keväinen tunne. Kesä tulee!” hän kehui oloaan. Kylmäniemi oli jo nähnyt joutsenia Kurussa. ”Nyt lintujen äänet voimistuvat ja lumet sulavat.”

Vesa Puumala ja Outi Järvensivu olivat vaihtaneet kevätkengät jalkaansa ensi kertaa pääsiäisenä. He kuvailivat tunnetta hienoksi. Askel keveni. Järvensivu on huomannut, että ihmiset käyttävät nyt värikkäämpiä vaatteita kuin talvella. ”Ihmiset ovat nyt paljon iloisempia, he hymyilevät, eivätkä kulje naama vääränä”, Puumala jatkoi.

”Vaihdoin sunnuntaina kevätkenkiin”, kertoi Jani Henttinen. ”Siitä tulee kevyempi, vapauttava tunne.” Henttinen on huomannut, että kevään myötä hiekkapölyä on nyt ilmassa. Aurinko paistaa. ”Ihmiset ovat iloisemman näköisiä.”

Roope Jetsu ja Miska Mettälä aikovat lähteä hankkimaan uusia kevätkenkiä lähiaikoina. Nytkin heillä oli jalassaan jo talvikenkiä keveämmät versiot. ”Asuin Indonesiassa koko talven, joten tämä ei ole ihan hirveän iso muutos”, Jetsu kuvaili. Hän palasi kuukausi sitten. ”Ihan mukava fiilis, keväthän tässä tulee”, sanoi Mettälä. Mettälä oli jo huomannut, että rannassa vihertää ja aurinko paistaa. Asfalttiakin näkyy jo kaduilla jään alta.

Eliisa Salo kuvaili talvikenkien hylkäämistä kivaksi tunteeksi. ”Nyt on kiva kävellä, kun on ihan kuivaa.” Salo oli vaihtanut myös talvitakin farkkutakkiin ja ottanut aurinkolasit käyttöönsä. ”Päivät ovat jo tosi pitkiä, aamulla ja illalla on valoisaa”, hän iloitsi.

Eliisa Salon kengät ja neule toistivat samaa värimaailmaa.

Henna Göös, Linnea Herlevi ja Venla Niskanen kuvailivat kaikki kevätjalkineiden vaihtamista ihanaksi asiaksi. Tosin Göösillä se oli vasta edessä. ”Lumet ovat sulaneet, katuja on lakaistu ja kesätakit voi ottaa käyttöön”, kolmikko listasi yhdessä kevätfiilistä tuovia asioita.

Rosa Salminen ja Saura Pohjonen kuvailivat molemmat askellusta kevätkengissä ihanaksi ja kevyeksi. ”Näin jo Pyhäjärven rannassa leskenlehtiäkin”, kertoi Pohjonen.

Valkoinen jatkaa kevätkenkävärien kärjessä. Converset ja New Balancet valinneet Salminen ja Pohjonen kuvailivat itseäään kevätihmisiksi.

Hanna Pajala on viettänyt kevätkengissä jo lähes viikon. ”Ajoin pyörällä ja huomasin, että tiellä ei ollut enää jäätä.” Vaihto oli Pajalasta ihanan vapauttavaa. ”Minulla oli ollut jalassa monot juuri sitä ennen.” Pajala oli nähnyt jo perhosenkin ladulla. Pajala pohti parhaillaan, onko ilmassa nyt katupölyä. ”Enää ei ainakaan ole jäätä, ja katujakin on jo putsattu.”

Hanna Pajalan kengät ovat ihanan vaaleanpunaiset.

Maria Nikkilä on kävellyt korkosaappaillaan itse asiassa koko talven. Heli Hirvelä oli ottanut keväisemmät, kultakoristeiset kengät käyttöönsä ensi kertaa tiistaiaamuna. Hirvelä oli hylännyt myös kaulahuivin. Kevään merkiksi naiset listasivat katupölyn. ”On kivaa, kun on ollut niin aurinkoista. Hiekoitussepelit tuottavat vähän ongelmia kevätkengille, mutta kyllä ne jo kesää tietävät”, Hirvelä pohti.

Vilma Räisänen, Ben McCarthy ja Aksel McCarthy olivat muuttaneet Suomeen Australiasta neljä viikkoa sitten. Kolmikolla oli kaikilla jalassaan uudet kevätkengät.

Ben McCarthy käyttää aina Vanseja, Aksel McCarthy (keskellä) oli saanut omat liekkikuvioiset Vansinsa kummitädiltään. Vilma Räisäsellä (vas.) puolestaan oli jalassaan Conversen tennarit.

Joona Ovaskainen tilasi Havaiji-tyyliset kevätkenkänsä netistä jo vuosia sitten. ”Nämä ovat niin pirteät”, hän kuvaili valintaansa. ”Tuntui tosi hyvältä vaihtaa kevätkengät, näistä saa hyvän fiiliksen. Kun aurinko paistaa ja lumi sulaa pois, se piristää mieltä kovasti.”

Joona Ovaskaisen kengissä lukee esimerkiksi Aloha!-tekstejä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut